Скандал у Генпрокуратурі: слідчий, що вручав повістку Новинському, втік за кордон

Скандал у Генпрокуратурі: слідчий, що вручав повістку Новинському, втік за кордон

Cлідчий звільнився, на виклики не з'являється…

Cлідчий в особливо важливих справах Генпрокуратури Юрій Шимко звільнився з роботи та втік за кордон. Про це «Главкому» стало відомо з матеріалів кримінального провадження, в якому фігурує його ім’я. Саме Шимко раніше «засвітився» під час спроби правоохоронців вручити повістку депутату від Опозиційного блоку Вадиму Новинському.

Найближчим часом парламент має вирішити – знімати чи ні недоторканність з депутата від Опозиційного блоку Вадима Новинського. Генпрокуратура підозрює мільярдера, відомого своєю показною набожністю, у причетності до узурпації влади Віктором Януковичем та тиску на українську церкву. Це вже друга хвиля публічної активності правоохоронних органів навколо «справи Новинського». Першу можна було спостерігати рівно рік тому, у листопаді 2015-го, коли МВС та ГПУ оконфузилися під час спроби вручити депутату повістку на погоджувальній раді парламенту. Її принесли слідчий МВС Василь Смих та слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Юрій Андрійович Шимко. Тоді Гройсман попросив їх залишити залу засідання словами «тут таких немає (Новинський не був присутній на погоджувальній раді. – «Главком»), ви з глузду з'їхали?!».

Як з’ясував «Главком» завдяки інформації з судового реєстру, слідчий Шимко Ю.А. у першій половині цього року звільнився зі служби та… втік за кордон. Цьому, щоправда, передував інший скандал, у центрі якого опинився слідчий.

На початку року Шимко працював у ГПУ на посаді з дуже довгою назвою – старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління. Саме в такому статусі у березні він незаконно повернув фігуранту іншого кримінального провадження (щодо крадіжки та контрабанди в особливо великих розмірах) значну суму коштів, яку було вилучено за два дні до того під час обшуку: 234 тис. доларів та 8600 євро. Як стверджують наразі у правоохоронному органі, він не мав права цього робити, оскільки слідчі ще повинні були встановити походження грошей під час подальшого досудового розслідування. Крім того, під час обшуків у цій справі також було вилучено 500 коштовних годинників та 47 ювелірних виробів. Після втечі слідчого з країни з’ясувалося, що п’ять вилучених виробів із золота хтось підмінив на схожі вироби зі срібла. За однією з версій, підозра в цьому злочині також падає на Шимка.

Як наразі стверджують у правоохоронному органі, слідчий ГПУ звільнився з роботи, на виклики не з'являється, виїхав з території України.

Справа, в якій він брав участь, пов’язана із підозрою у контрабанді і незаконному продажі коштовних речей та ювелірних виробів – на більшості прикрас відсутній відбиток державного пробірного клейма. Власник майна повідомив правоохоронцям, що коштовності придбав чотири роки тому, але походження не уточнив. Вони зберігались у приватній квартирі, де було кілька сейфів й шаф.

Справу проти Юрія Шимка порушено за зловживання владою (ч. 2 ст. 364 КК).

Слід зазначити, що повний тезка Юрія Андрійовича Шимка на початку цього року претендував на посаду детектива Національного антикорупційного бюро. Пікантності цій ситуації додає те, що співбесіди в НАБУ у нього відбувалися приблизно в ті ж дні березня, коли й обшуки у власників зазначених вище контрабандних коштовностей.

Водночас ознайомитись із доходами Юрія Шимка за минулі роки не вдалось. У реєстрі електронних декларації за 2015 рік цього звіту немає, оскільки він звільнився до початку кампанії. Проте ім’я цього слідчого ГПУ є на сайті Міністерства юстиції, де розміщено реєстр чиновників, які пройшли люстраційну перевірку. Однак там декларація Юрія Шимка не відкривається.

Федір Орищук, «Главком»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: