«Справа Сущенка»: навіщо Кремлю новий заручник?

«Справа Сущенка»: навіщо Кремлю новий заручник?
Роман Сущенко

Терористи беруть заручників тоді, коли інші методи неефективні

Незаконно затриманого українського журналіста інформагентства «Укрінформ» Романа Сущенка звинуватили у шпигунстві в Слідчому управлінні ФСБ. Начебто Роман Сущенко є полковником Головного управління розвідки Міністерства оборони України, який збирав інформацію, що становить державну таємницю, про діяльність збройних сил та військ національної гвардії країни-агресора. Її витік за кордон, переконують пропагандистські ЗМІ, міг завдати шкоди обороноздатності РФ. За злочини, які підпадають під ст. 276 Кримінального кодексу РФ, передбачається покарання строком від 10 до 20 років позбавлення волі. Та жодних доказів, жодного обґрунтування звинувачення журналіста у шпигунстві досі не оприлюднено. Міністерство оборони України, звичайно, заперечує його причетність до розвідки.

Роман приїхав до Москви у відпустку до родичів, але його затримали працівники ФСБ. Зараз журналіст перебуває у СІЗО «Лефортово». Складається враження, що безпідставне затримання українця – чергова заготовка Кремля. Росія взяла Романа Сущенка у заручники та має намір використати у своїх інтересах.

1475596796-9202-roman-suschenkoРоман Сущенко

Відволікання уваги росіян від санкцій

Шпигунські скандали завжди привертають увагу суспільства. Звинувачення Романа Сущенка у шпигунстві – це класична постановка Кремля для відволікання уваги росіян від економічних проблем та залякування «зовнішнім  ворогом», роль якого виконує Захід, що нині «управляє Україною». Ця маніпуляція відпрацьована ще за часів Сталіна.

Антиросійські санкції, запроваджені через агресію РФ в Україні, і кремлівські контрсанкції завдали значних збитків російській економіці. На думку російських аналітиків Економічної експертної групи, економіка країни-агресора з 2014-го до 2017 р. недоотримає $280 млрд. Росія вже втратила $85 млрд прямих інвестицій. За два роки продовольчого ембарго в Росії ціни на продукти харчування зросли більше ніж на 30%. Рівень життя погіршується, зарплата росіян не зростає.

«На жаль, у нас зростає кількість громадян, які перебувають за межею бідності. Поки що ми спостерігаємо негативну динаміку, зокрема й за перше півріччя 2016 року: реальні грошові доходи знизилися на 5%», – голова Рахункової палати РФ Тетяна Голікова.

Також Кремль відволікає росіян від інформації про перспективи введення Заходом нового пакета санкцій проти Росії. У США розглядають можливість застосування санкцій з метою примусу РФ до миру в Сирії. З американськими партнерами погоджується уряд Німеччини, де  також розглядається можливість посилення тиску.

«Набір інструментів, доступних США, включає в себе санкції, які довели, що є ефективним і потужним засобом», – Джош Ернст, прес-секретар Білого дому.

Європарламент проголосував за резолюцію з вимогою до Росії припинити бомбардування в Сирії. Лідер групи ALDE в Європарламенті Гі Верхофстадт запропонував узгодити зі США план нових антиросійських санкцій. Нові санкції у разі введення торкнуться російських фірм авіапромислового комплексу та хімічної промисловості, які постачають продукцію, що використовується під час бомбардувань цивільних дільниць у Сирії.

Кремль не збирається виконувати Мінські домовленості та припинити військову підтримку режиму Башара Асада в Сирії. Замість цього ФСБ відволікає російське суспільство від наслідків санкцій шпигунськими скандалами. Кремль не випадково затримав саме Романа Сущенка. Окрім освіти журналіста, Роман закінчив Київське військово-інженерне танкове училище ім. маршала Якубовського та кілька років служив. Він також писав статті на військову тематику. Зв'язок зі сферою оборони іноземного громадянина трактується російськими спецслужбами як підстава до шпигунства.

Залякування українських журналістів

Утримання Романа Сущенка в СІЗО «Лефортово» – це символічна акція залякування представників преси, чия думка з приводу політики Путіна не збігається з точкою зору прокремлівських ЗМІ. Лефортівська в’язниця має печальну репутацію. Під час сталінських репресій та політичних переслідувань 1937-38 рр. у цьому місті працівники Народного комісаріату внутрішніх справ проводили катування та допити.

«Це (арешт Романа Сущенка) є залякуванням, порушенням свободи ЗМІ і намаганням підпорядкувати медіа, аби вони подавали російську версію подій», – Марцін Свєнціцький, депутат польського Сейму від партії «Громадянська платформа»

Російські спецслужби розраховують на те, щоб закордонні журналісти, а саме громадяни України, не відвідували РФ для збору інформації для власних матеріалів. Як і в будь-якому авторитарному режимі, в Росії обмежена свобода ЗМІ. В РФ регулярно відбуваються переслідування журналістів, які висловлюють незаангажовану точку зору. В РФ було вбито близько 300 журналістів після розпаду СРСР. За даних умов російськомовні видання України є свіжим ковтком повітря для російських опозиціонерів та осіб, що критично мислять. Українські журналісти виконують функцію контрпропаганди в питаннях, які стосуються агресії Росії в Україні та воєнних дій у Сирії. Україна стала притулком для відомих представників «четвертої влади» Росії, включаючи Савіка Шустера, Євгена Кисельова, які працювали на російському телеканалі НТВ.

«Російські журналісти явно недолюблювали Романа, який постійно викривав їх пропагандистські «качки», – Оксана Романюк, директор правозахисної громадської організації «Інститут масової інформації».

Росія прагне дискредитувати українськи масс-медіа та працівників преси. Завдяки «справі Сущенка» Кремль формує стереотип, що незаангажовані російською пропагандою українські журналісти працюють на розвідку.

c75ad3e6-12fa-416a-8f93-55286d814a22_cx0_cy5_cw0_w987_r1_s_r1Роман Сущенко

Новий заручник для тиску на Україну

Кремль вимагатиме в обмін на звільнення Романа поступок на Донбасі. Росія зацікавлена в тому, щоб Україна першою виконала свою частину Мінських домовленостей, незважаючи на присутність російсько-терористичних військ на Донбасі. Москві потрібна амністія донбаських бойовиків та вибори під контролем російських військових на окупованих територіях. Таким чином Кремль зможе утримати при владі терористів та сепаратистів, зберегти політичний вплив на Донбасі.

«Сущенка могли заарештувати за сфабрикованими звинуваченнями, і Росія використовує його як «пішака» у конфлікті, який триває з Україною», – Стівен М. Елліс, директор з правозахисної діяльності та комунікацій Міжнародного інституту інформації (ІРІ).

Кремль може використати українського журналіста для обміну на російських військовослужбовців, взятих у полон українськими військовими. Народного депутата України Надію Савченко вдалося звільнити з російського полону шляхом обміну на сержанта 3-ї бригади спецназу РФ Олександра Олександрова та капітана Головного розвідувального управління Генштабу РФ Євгена Єрофєєва.

«Путін затримав Савченко. Ми політв'язня Савченко звільняємо, а віддаємо йому двох бандюків. Зараз Путін знову скаже когось йому віддати з тих сепарів, якій скоїли тяжкі злочини», – Ігор Лапін, народний депутат від фракції «Народний фронт».

Можливо, Кремль розраховує використати у торзі Романа Сущенка для звільнення російських найманців, взятих у полон в бою під Троїцьким у липні цього року. Також під час останніх переговорів у Мінську представники сепаратистів вимагали звільнити 600 бойовиків, які скоїли тяжкі злочини.

Контрудар України та наслідки для Росії

Україна розгорнула активну інформаційну кампанію з дискредитації Росії, яка почала красти звичайних українських громадян. Верховна Рада України відправила до парламентів країн – членів Європейського союзу, США, Японії, Канади, до Європейського парламенту заяву, в якій закликала допомогти в процесі звільнення українських бранців і засудити РФ.

«Звертаємося до вас із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка», – йдеться в заяві Верховної Ради.

Українська делегація в ООН просуває інформацію про незаконне затримання Романа Сущенка в комітетах Генеральної асамблеї, аби здобути підтримку з боку міжнародного співтовариства.

«Зараз розпочинається робота комітетів Генасамблеї ООН, і делегація України має намір порушити там питання про незаконне затримання в Москві українського журналіста Романа Сущенка», – Володимир Єльченко, постійний представник України при ООН.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець провів зустріч із послами в Україні Великобританії, Естонії, Латвії, Литви. Він поінформував дипломатів про порушення прав українських журналістів у РФ та закликав до максимального дипломатичного тиску на кремлівських бонз.

Наслідки для Росії

Міжнародне співтовариство вимагає звільнити журналіста. Депутати Європарламенту оприлюднили звернення до президента РФ Володимира Путіна з вимогою негайно дати волю Романові Сущенку. ОБСЄ, Міжнародний інститут інформації (ІРІ), Комітет захисту журналістів закликали РФ звільнити українського журналіста.

«Справа Сущенка» може обернутися для Росії більшим погіршенням відносин із Заходом. Порушення прав і свобод людини, обмеження свободи преси не сприятимуть більш угодовській позиції Америки та Європи щодо пом’якшення або скасування антиросійських санкцій. Голова комітету Європарламенту із закордонних справ і член правлячої у ФРН партії «Християнсько-демократичний союз» (ХДС) Ельмар Брок закликав посилити санкції проти РФ, невдовзі після звернення депутатів Європарламенту до російського президента.

ФСБ створила прецедент до скорочення поїздок до РФ не тільки журналістів, а й бізнесменів, туристів, трудових мігрантів. Заручником Кремля в інтересах російської пропаганди може стати звичайна людина, яка має власну думку та критичне ставлення до політики Путіна. МЗС України рекомендує українцям утриматися від поїздок до РФ.

Росія здобула імідж неконтрольованої держави, яка готова застосовувати терористичні методи заради задоволення власних інтересів. Терористи беруть заручників тоді, коли інші методи досягнення цілей є неефективними.

Георгій Кухалейшвілі, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: