Справа Вороненкова розкрита. Усі деталі найгучнішого вбивства 2017 року

тема дня
Справа Вороненкова розкрита. Усі деталі найгучнішого вбивства 2017 року
Колишній депутат Держдуми Денис Вороненков був розстріляний в центрі Києва вранці 23 березня біля готелю Premier Palace
Фото: novayagazeta.ru

Луценко відзвітував, хто і за що ліквідував екс-депутата Держдуми

Майже через півроку після вбивства колишнього депутата Держдуми Дениса Вороненкова генпрокурор Юрій Луценко заявив, що розслідування злочину закінчено і його матеріали передано до суду. За даними силовиків, вбивство Вороненкова було сплановано ФСБ. Основним мотивом слідство називає те, що екс-нардеп був цінним свідком того, якКрмель готував анексію Криму та напад на Донбас.

Як відомо, колишній депутат Держдуми Денис Вороненков із дружиною (оперною співачкою і також екс-депутатом Держдуми) Марією Максаковою втекли з РФ до України у лютому. Перед тим, у грудні 2016-го Держдума позбавила Вороненкова повноважень через відкриття кримінальної справи проти нього щодо рейдерського захоплення будівлі в Москві, тоді ж йому висунули заочне звинувачення. А 15 лютого 2017-го, вже коли стало відомо про його українське громадянство, у Росії було винесено постанову про притягнення Вороненкова за злочини, передбаченими статтями «організація фальсифікації єдиного державного реєстру юридичних осіб» та «шахрайство».

В Києві подружжя підтримувало зв'язок з іншими втікачами з Росії, зокрема, з колишнім депутатом Держдуми Іллєю Пономарьовим. Щоправда, на відміну від нього, Вороненков свого часу голосував за анексію Криму. Разом із тим, можна припустити, що йому надали громадянство в обмін на інформацію, яку той міг надати у «справі Януковича».

Обставини вбивства

Колишній депутат Держдуми Денис Вороненков був розстріляний в центрі Києва вранці 23 березня біля готелю Premier Palace. Відомо, що він прямував на зустріч із Іллею Пономарьовим.

За інформацією ЗМІ, перед візитом до Пономарьова у Вороненкова була запланована зустріч з іще однією людиною: своїм водієм Владиславом Тіхонькіним. Тіхонькін напередодні перегнав машину екс-депутата в Україну, однак на кордоні був тимчасово затриманий ФСБ. Перед відльотом водія назад в Москву екс-політик захотів побачитися з ним особисто.

У ЗМІ лунала інформація про те, що Вороненков побоювався за своє життя, проте не вірив в можливість замаху в Україні. Повідомлялося також, що він не погоджував свої переміщення по місту з українськими силовиками. Також відомо, що йому була надана охорона – з екс-політиком постійно знаходилися два співробітника військової розвідки. Однак у день вбивства дружині Вороненкова стало зле, і один з охоронців залишився з нею.

Про поїздку екс-нардепа РФ до готелю Premier Palace знали кілька людей. Пізніше слідство встановило, що вбивці дізналися про його плани завдяки «зливу» інформації від власного джерела в силових структурах. Встановити його слідству так і не вдалося.

Об 11:25 на повороті до входу в готель з боку бульвару Шевченка Вороненкова майже впритул розстріляв чоловік у спортивному костюмі. Поранений під час стрілянини охоронець відкрив вогонь у відповідь. Через кілька годин кілер помер від отриманих поранень у київській лікарні №17. Охоронця Вороненкова поранено в ділянку серця. Лікарі оперували його впродовж чотирьох годин.

Увага! Відео містить шокуючі кадри

Кремль одразу ж після події очікувано звинуватив у вбивстві Вороненкова Україну.

Кілер та його команда

Невдовзі після вбивства стало відомо, що стріляв у Вороненкова колишній боєць батальйону «Донбас» 28-річний Павло Паршов. За словами екс-комбата Анатолія Віногродского, в АТО Паршов участі не брав, пізніше втік зі служби і в серпні 2016-го був звільнений за самовільне залишення частини. Також відомо, що з 2011 року Паршов розшукувався поліцією за фінансові махінації.

Згідно з результатами розслідування, на місце вбивства кілера привіз його співучасник - колишній член «Правого сектора» Ярослав Тарасенко, відомий як «Фізрук». У Генпрокуратурі назвали ще трьох співучасників: Ярослав Левенець, Юрій Василенко та Олександр Лось. «Василенко та Лось затримані, а Тарасенко та Левенець перебувають у розшуку», - додав Луценко.

Замовник

Замовником вбивства Вороненкова є підконтрольний ФСБ Тюрін Володимир Анатолійович, відомий як лідер злочинного угрупування, заявив Луценко

Максакова і ТюрінМаксакова і Тюрін

Тюрін – «штатний вбивця» ФСБ, російський «злодій у законі», колишній цивільний чоловік дружини Вороненкова Марії Максакової. Раніше судимий за зґвалтування групою осіб, квартирні крадіжки, хуліганство. У кримінальних колах відомий як «Тюрік». Він входив до найближчого оточення одного з наймогутніших кримінальних авторитетів Діда Хасана, а «коронований» був за рекомендацією ще одного легендарного злочинця – Япончика.

Тюрін, за даними ГПУ, погодився на фінансування та організацію злочину в обмін на преференції спецслужб щодо контролю кримінальних угруповань на території країн СНД. За даними ЗМІ, на всю операцію з ліквідації Вороненкова Тюрін виділив майже мільйон доларів.

Про те, що вбивство Вороненкова було сплановано в ФСБ, казав одразу після трагедії Ілля Пономарьов. За його словами, екс-нардепу РФ погрожував особисто екс-генерал ФСБ Олег Феоктистов. «У Росії є кілька генералів, у яких є право прямого дзвінка президенту Володимиру Путіну. Феоктистов - один з них», - підкреслив Пономарьов.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк висловив думку, що після розкриття вбивства Вороненкова ФСБ може ліквідувати і Тюріна. «Переконаний, що Володимира Тюріна не видадуть Україні, але його точно можуть фізично знищити в Росії… Тобто Тюріну реально загрожує ліквідація як прямого свідка участі ФСБ і вищого керівництва РФ у замовленні вбивства Дениса Вороненкова», - зазначив він.

Мотиви вбивства

1. «Справа Януковича»

Слідство вважає, що Вороненков був безцінним свідком у справі про держраду екс-президента Віктора Януковича.  «Ми переконані, що вбивство Дениса Вороненкова пов’язане з його свідченнями щодо присутності російських військ на території України, а також у справі щодо державної зради Віктора Януковича», - заявили у Генпрокуратурі.

За даними правоохоронців, щоб не допустити свідчень Вороненкова в українських та міжнародних судах, представники російських спецслужб підготували план фізичного знищення свідка. Разом із тим, відомо, що за кілька днів до вбивства Вороненков встиг розповісти щось Генпрокуратурі, тож сенсу позбавлятися такого свідка, за логікою, вже не було.

Спершу те, що Вороненков дає свідчення у «справі Януковича», трималося у суворій таємниці. За словами Пономарьова, про роль Вороненкова у розслідуванні справи про державну зраду Януковича проговорився… сам генпрокурор. За словами екс-колеги Вороненкова, ця заява Луценка не була погоджена з Вороненковим і шокувала останнього. 

«Витік через генпрокурора Луценка не був запланований, і для Дениса це було шоком і несподіванкою. Військові прокурори припускали, що про Вороненкова стане відомо вже на процесі, коли там оголосять його свідчення. Вони з Машею (дружиною Марією Максаковою – «Главком») розраховували за цей час прикрити всі хвости. Продаж квартири, у нього залишався син в суворовському училищі, у Маші були справи тощо» - розповів Пономарьов.

2. «Три кити»

Однією з основних версій вбивства російського політика спершу називали його діяльність під час роботи в силових структурах. Сам він неодноразово заявляв, що піддавався переслідуванням за справу «Трьох китів» - гучне розслідування потоків контрабанди під «дахом» ФСБ.

«Після цього розслідування були звільнені кілька десятків генералів ФСБ, зокрема людина, яка пізніше обійняла посаду в Службі безпеки «Роснефти», наближеної до президента РФ», - розповідав генеральний прокурор Юрій Луценко, назвавши вбивство «показовою стратою».

3. Особисті мотиви

В силу того, що покійний був чоловікомМаксакової, є ще один мотив – особиста помста. Адже Вороненков фактично відбив дружину у самого Тюріна. Втім, певно, особисті мотиви керували не лише «Тюріком», а й особисто Володимиром Путіним. Відомо, що він обожнює символізм, а саме у день ліквідації Вороненкова глава РФ відвідав виставу «Остання жертва». До речі, російський опозиційнийполітик та громадський діяч Ольга Курносова, з якою спілкувалися Вороненков і Максакова, одразу назвала це вбивство актом залякування з боку Кремля тих, хто волів би вчинити так само, як екс-депутат Думи. «Посил наступний: якщо ти тікаєш, ми тебе знайдемо скрізь», - сказала вона.

Ще один «символ» - дата вбивства. Через два дні, 25 березня, Служба безпеки України відзначала своє 25-річчя.

Реконструкція злочину

У Генпрокуратурі детально розповіли про підготовку вбивства Вороненкова.

Загалом, за даними Луценка, схематично організація злочину виглядала так:

Після отримання завдання від «Тюріка», пише «Страна», в лютому Василенко прибув на територію України. Він залучає до організації злочину свого товариша Олександра Лося. У Києві вони підшукували виконавців - колишніх учасників АТО. Лось звернувся до Левенця - раніше вони разом сиділи в одному зі слідчих ізоляторів Дніпропетровської області. Левенець в свою чергу вже мав «стійкі злочинні зв'язки» з Паршовим і Тарасенком.

Василенко і Лось орендували три квартири в Києві: на Олеся Гончара, 9, Малій Житомирській 3/4 і на бульварі Тараса Шевченка – саме у тому в будинку, де проживали Вороненков з Максаковою - і встановити спостереження за своєю жертвою.

4 березня до головного організатора Василенка з Росії приїхав «зв'язковий» з паспортом РФ (його імені в Генпрокуратурі не назвали). На його ім'я було придбано автомобіль «ДеуЛанос», який він водить на підставі підробленої довіреності.

Слідство отримало аудіозапис телефонної бесіди Левенця і Паршова від 7 березня. Левенець вмовляє Паршова приїхати і каже «ти мені потрібен». Цю розмову силовики, за їхніми словами, витягли з пам'яті телефону застреленого Паршова. «Так Левенець стягував до Києва майбутніх виконавців вбивства», - підсумував Луценко.

Через день, 9 березня, Левенець залишає на київському залізничному вокзалі у камері схову два пістолети. Його затримали співробітники Солом'янського райвідділу поліції, коли він намагався забрати зброю з камери - 17 березня, за тиждень до вбивства. При цьому, як каже Луценко, Левенця не заарештували, а просто відправили додому на підписку про невиїзд.

Ще через кілька днів, 14 березня, Василенко орендує автомобіль ToyotaLandCruiser яскравого білого кольору - для спостереження за жертвою у дворі його будинку. «Там всі автомобілі такого ж класу», - пояснили у ГПУ.

20 березня в 21:00 в Україну з Риму прилітає російський громадянин Дмитро Тюрін - син ймовірного замовника убивства Володимира Тюріна. За даними військової розвідки, на які посилалася Генпрокуратура, він привіз частину грошей на вчинення злочину.Після прильоту Тюріна-молодшого слідство зафіксувало його контакт зі злочинною групою. За даними прокуратури, Тюрін вилетів з Києва в день скоєння вбивства літаком «Київ-Мінськ».

У день прибуття Тюріна-молодшого Левенець зняв на три доби ще одну квартиру - на Трьохсвятительській, 3. Туди вони заселилися вдвох з Паршовим. 22 березня Левенець купив у невстановленої особи пістолет ТТ - за даними прокуратури, ця зброя була зареєстрована у військовій частині, яка знаходиться в Бахмуті, пізніше його покупцем значився підприємець Геннадій Конєв, який масово скуповував таку зброю і продавав її в роздріб під виглядом макетів, які начебто не стріляють. Придбання ТТ в Генпрокуратурі пояснили тим, що злочинці в останній момент шукали зброю замість тих двох пістолетів, вилучених з камер схову.

У день вбивства о 6:45 ранку на центральному автовокзалі Києва Левенець зустрів Ярослава Тарасенка - водія. В особистий контакт при зустрічі вони не вступали, рухалися на відстані один від одного, але в одному напрямку.Після цього Левенець один повернувся в квартиру на Трьохсвятительську, де на нього чекав Паршов. Звідти вони вирушили на Сагайдачного, 14 - до місця, де на них чекав водій Тарасенко. Вуличні камери зафіксували Левенця і Паршова на перетині Сагайдачного і Ігоревської.

Після цього Левенець повертається на Трьохсвятительську і приблизно об 11:15 йде пішки до метро Хрещатик, а звідти їде на розмову в Солом'янське відділення поліції – на думку слідчих ГПУ, щоб створити собі алібі.

Одночасно зв'язок з Тарасенком по радіостанції тримає Лось, який на своєму Land Cruiser веде спостереження за під’їздом Вороненкова. Приблизно о 11:20 той вийшов з будинку і сів у машину, про що Лось повідомив по радіозв’язку Тарасенку та Паршову - щоб вони починали їхати за ним на своєму «Деу Ланосі».

Біля готелю PremierPalace кілер вийшов з машини і пішов за Вороненковим, який з вийшов зі свого автомобіля. Паршов відкрив вогонь.

У ГПУ також повідомили, що на території Дніпропетровської області знайшли цей самий «ДеуЛанос» у розібраному вигляді.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також матеріали «Главкома»: «Вбити, як Бандеру». Головні цитати з передсмертного інтерв’ю Вороненкова»,«Вбивство «суперсвідка». Як Україна не вберегла Вороненкова» та «Адвокат загиблого екс-депутата Держдуми: Вороненков не жив у «Прем’єр-палаці»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: