Субсидії за новими правилами. Як розрахувати та отримати допомогу від держави

Субсидії за новими правилами. Як розрахувати та отримати допомогу від держави
Оформлення житлової субсидії, Україна

Хто має право отримати субсидії за новими правилами, та як розрахувати розмір субсидії

Тим, хто розраховує на отримання допомоги від держави у вирішенні комунальних проблем, потрібно весь час бути пильними - «правила гри» змінюються постійно. Із травня 2015 року, коли Кабмін України прийняв нову систему призначення житлової субсидії, вимоги до громадян змінювалися неодноразово. Уряд встиг переглянути перелік документів, необхідних для оформлення субсидій, а також норми споживання комунальних послуг.

Також постійно зростає кількість тих, хто розраховує на призначення допомоги в оплаті комунальних послуг. Тому державі доводиться збільшувати «житловий» бюджет. У свіжому інтерв'ю «Главкому» віце-прем'єр Павло Розенко зізнався: на 2016 рік для виплати субсидій довелося додатково виділяти до закладених 35 ще 5,3 млрд гривень «За нашими розрахунками, цього ресурсу достатньо, щоб покрити потреби на 2016 рік», - зазначив віце-прем'єр.

Щоб з'ясувати, хто ж за новими правилами має право на житлову субсидію і як розрахувати її розмір, «Главком» зібрав найостанніші дані на цю тему. 

Про те, чи можна отримати субсидії, якщо ви є власником автомобіля, читайте за цим посиланням.

У цій статті ви знайдете інформацію про:

  1. 10 міфів про субсидії;
  2. кому призначають субсидії;
  3. як розрахувати розмір житлової субсидії (калькулятор субсидії);
  4. які документи необхідні для отримання субсидії (зразки бланків).

10 міфів про субсидії

Перш за все, ми б хотіли розвіяти найбезглуздіші міфи про субсидії.

Ви чули, що субсидію не дають тим, хто має депозит у банку? Або тим, хто володіє землею? А чи дадуть субсидію, якщо нещодавно купував долари чи євро?

Якщо вас турбують ці та інші питання, дивиться наше слайд-шоу та отримуйте відповіді. Якщо ви все це вже з’ясували, читайте нижче про те, як отримати житлову субсидію.

Кому призначають субсидії

Дехто помилково вважає, що субсидії призначають лише тим, хто живе у злиднях в комунальній квартирі. Це зовсім не так. У цілому можна мати недешеве майно, наприклад, автомобіль, і при цьому цілком законно розраховувати на допомогу держави в оплаті комунальних послуг. Правда, важливі нюанси при оформленні допомоги все ж є.

Перший нюанс – обсяги споживання комунальних «благ». Кабмін жорстко обмежує кількість газу, електроенергії, тепла, холодної та гарячої води, які можуть споживати громадяни, що розраховують на житлову субсидію. Також до уваги береться «житловий мінімум»: 13,65 квадратних метрів на людину плюс 35,22 «квадратів» на сім'ю.

Якщо ви опалюєте житло газом, для отримання матеріальної допомоги необхідно витрачати не більш ніж 5,5 кубометрів газу на квадратний метр житла. Якщо «палите» електрикою - 65 кВт на метр.

Норми для отримання житлової субсидії

Послуга

Норма, міс.

Холодна вода (якщо є гаряча)

2,4 куб. м/люд.

Холодна вода (якщо немає гарячої)

4 куб. м/люд.

Гаряча вода

1,6 куб. м/люд.

Опалення (газове)

5,5 куб./м2

Опалення (електричне)

65 кВт/м2

Газ (якщо є газова плита і гаряча вода)

4,4 куб. м/ люд.

Газ (якщо є газова плита і немає гарячої води)

7,1 куб. м/ люд.

Газ (якщо є газова плита та нагрівач води)

14 куб. м/ люд.

Детальніше ознайомитися з вимогами уряду щодо споживання «комуналки» можна у відповідній постанові Кабінету міністрів.

Другий нюанс – ваші статки. Ви маєте повне право володіти далеко не бюджетним автомобілем. Головне, щоб він був куплений раніше, ніж за рік до того моменту, коли ви розраховуєте отримати допомогу: правила, встановлені урядом, забороняють нараховувати житлові субсидії тим, хто в останні 365 днів робив покупки на суму 50 000 гривень і більше.

Утім, і тут, за словами Павла Розенка можливі нюанси. Як виняток із правил, віце-прем'єр наводить такий випадок.

«Наприклад, родина мала велику трикімнатну квартиру, і от роз’їжджаються батьки з дітьми в різні квартири. Вони замість великої квартири купують меншу, можливо, переїжджають у гірші умови. Але все одно це факт покупки на суму, більшу ніж 50 тисяч. І система субсидій знову гнучка в таких ситуаціях. Ми не йдемо за тупим принципом: ну, ви ж купили житло більше ніж за 50 тисяч, отже, «не положено». Комісії місцевих адміністрацій досліджують: якщо ця родина реально незаможна, їй можуть нарахувати субсидію», - пояснює Розенко.

Як розрахувати розмір житлової субсидії

Кому призначають субсидії в Україні 2016 року

Фіксованих «комунальних» субсидій немає. Для кожного домогосподарства розмір допомоги розраховується індивідуально за певною формулою з урахуванням коефіцієнтів, затверджених Кабміном. Щоб визначити точний розмір субсидії, найкраще звернутися до органів місцевої влади. Тільки вони можуть назвати вам точну цифру, тому що, по-перше, деякі розцінки визначаються на місцях. А по-друге, для різних областей України діють різні коефіцієнти, які враховуються при розрахунку субсидії.

Ми можемо лише допомогти вам визначити орієнтовний розмір субсидії. Для цього «Главком» розробив онлайн-калькулятор.

Онлайн-калькулятор розрахунку житлової субсидії

Зробити точніші розрахунки ви можете за допомогою детального калькулятора житлової субсидії (переходьте за посиланням).

Які документи потрібні для отримання субсидії

За останній рік Кабмін скоротив перелік документів, необхідних для нарахування житлової субсидії. Сьогодні щоб отримати матеріальну допомогу для оплати комунальних послуг, необхідно всього два папірця (натисніть, щоб подивитися зразок бланка):

Заява на отримання субсидії

Декларація про доходи

Готові документи ви можете:

  • подати до місцевого управління праці та соціальної політики;
  • подати до сільської ради;
  • надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання.

Подати документи на субсидії також можна онлайн на сайті Міністерства соціальної політики. Для цього вам необхідно перейти за цим посиланням.

На сайті міністерства є пояснення, як заповнювати заяву та декларацію.

Представники влади після отримання ваших документів мають протягом декількох тижнів мають письмово повідомити про те, призначили вам субсидію, чи ні.

Субсидія призначається на рік. На наступний рік вона перераховується автоматично без будь яких заяв з вашого боку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: