«Тепер Федоровича буде багато і всюди». Свідок Янукович і його місія

«Тепер Федоровича буде багато і всюди». Свідок Янукович і його місія
Відео-допит біглого екс-президента України Віктора Януковича 
Фото: Владислав Мусієнко, Апостроф

Хто і навіщо зірвав сьогоднішній допит «легітимного»?

Сьогодні, 25 листопада, Святошинський районний суд Києва мав допитати Віктора Януковича у справі розстрілів на Інститутській, як слухається вже півтора року. Проте допит був зірваний. Це відбулось на тлі заяв «легітимного» про готовність пролити світло на злочин і виставило, на жаль, не в гарному світі саме українську сторону.

Звісно, від самого спочатку ні в кого не було сподівань, що екс-гарант візьме вину за вбивства людей під час Революції Гідності на себе. Допит Януковича у прямому ефірі, скоріше, використовувався російською стороною з pr-метою. Недаремно про готовність давати свідчення по всіх справах, де він фігурує, Янукович почав заявляти ще з весни. Звісно, за умови, що це відбуватиметься не на території України.

Влітку цього року Міністерство юстиції України спрямувало запит до Мінюсту РФ щодо надання міжнародної правової допомоги для організації допиту в якості свідків колишніх президента Віктора Януковича та командувача Внутрішніх військ Станіслава Шуляка. Та, як заявила російська сторона пізніше, пакет необхідних для організації документів був неповним. Тож, деякі процедури довелося повторювати заново, і допит - варто зазначити, за ініціативою захисників обвинувачуваних «беркутівців», а не прокуратури - призначили лише на 25 листопада.

Тільки в Святошинський райсуд на дане засідання акредитувалось близько 300 журналістів. В Ростовському обласному суді також зібралося багато представників ЗМІ. Проте, засідав суд недовго. На засідання не змогли доправити звинувачених у розстрілі 48 українців працівників «Беркуту». Причина: члени «Правого сектору» заблокували їм виїзд з Лук'янівського СІЗО в Києві.

Допит Януковича був перенесений судом на понеділок, 28 листопада.

«За клопотанням захисту на суді мав бути відеодопит Януковича в якості свідка. Цими брудними маніпуляціями можливе виведення Януковича з даної справи, як підозрюваного, що тягне за собою зняття з нього відповідальності за розстріл Небесної сотні. Також його ймовірні свідчення про те, що він не давав наказу керівникам правоохоронних органів про силовий розгін і застосування зброї, можуть призвести до пом'якшення вини підозрюваних-беркутівців, а також зміни запобіжного заходу», - пояснив необхідність блокування лідер Правого сектору Андрій Тарасенко.

«Фактично його (Януковича, - «Главком») запросили адвокати обвинувачуваних для одного питання: чи вважаєте ви себе причетним до розстрілів на Інститутській? - спробував виправдати ситуацію, в яку втрапила українська влада, і радник глави МВС, нардеп Антон Геращенко. - Відповідь звісно буде: «Ні, не вважаю». Тому увесь цей «допит» потрібен ні для чого, окрім як піару та «відбілювання» Януковича. Цей допит не допоможе встановленню істини». Депутат також додав, що МВС не допустить кровопролиття та зіткнення правоохоронців з активістами, які абсолютно справедливо вимагають притягнення Януковича в якості підозрюваного, а не свідка.

Ще до початку засідання деякі українські політики попереджали, що через Януковича в прямому ефірі Кремль спробує провести пропагандистську операцію. «Янукович цілком може поширити дезінформацію, що відповідає путінському завданню. І наше суспільство замість того, щоб обговорювати реальні проблеми, пліткуватиме про качки зрадника-втікача», - висловив застереження нардеп Олександр Бригинець.

Фото: Владислав Мусієнко, АпострофФото: Владислав Мусієнко, Апостроф

«Здається мені, це буде більше схоже на ток-шоу, аніж на справжній суд із допитом. Сидячи у себе в Ростові, він почуватиметься абсолютно захищеним і спокійно зможе донести будь-яку інформацію, яку ФСБ йому підготує», - зазначив депутат Леонід Ємець.

«Ви знаєте, в чому проблема цього допиту? У тому, що Януковича будуть допитувати як свідка, як це не дивно звучить. Росіяни, які дали дозвіл на цей допит, просто хочуть зробити шоу, в якому «свідок» Янукович буде захищати «беркутівців» і обливати брудом Майдан. Суд пішов назустріч захисту підозрюваних у вбивствах, і став інструментом реалізації чужого сценарію. Я переконаний, що Януковича треба допитувати не як свідка, а як головного обвинуваченого, і для цього є всі підстави: починаючи від масштабної корупції і завершуючи його особистою відповідальністю за розстріл Небесної Сотні», - сказав «Інтерфакс-Україна» секретар РНБО Олександр Турчинов.

Той факт, що Янукович говоритиме лише те, що він або його куратори вважають за потрібне, не приховував і його адвокат. «Я на сто відсотків впевнений: все, що мій клієнт планує донести до суду і учасників процесу, він донесе», - висловив переконання у розмові з «Главкомом» Віталій Сердюк напередодні засідання.

Більш того екс-гарант зумів зіграти і на зриві свого допиту. Під час невеличкої перерви в суді адвокат Сердюк порадив клієнту зробити заяву про навмисний характер сьогоднішніх подій у Києві . Трансляція з Ростовського суду в потрібний момент не була припинена, і «Главкому» вдалося зафіксувати цей інструктаж. Пізніше в суді Віктор Федорович звернувся до Святошинського суду із вимогою використати всі можливості українського законодавства та з'ясувати, хто ті «злочинці, які заблокували роботу суду». «Я зацікавлений і я обов'язково буду 28 листопада на засіданні», - пообіцяв колишній гарант.

Як з Януковича робили «жертву»?

Відверто кажучи, перенесення широко анонсованого засідання виглядало дивно. Прокурор у справі Олексій Донський заявив, що сторона обвинувачення не зацікавлена у зриві відеодопиту колишнього президента. Протест під СІЗО був доволі кволим. І за бажання можна було б прислухатися до порад вивести на відеозв'язок не тільки «ростовського свідка», а й обвинувачуваних силовиків.

Наразі ж події навколо допиту використовуються виключно проти України. Все, що відбулося в суді та під СІЗО, дуже гарно лягло у канву поведінки Януковича: мовляв, вже багато місяців він вимагає вислухати його правду на трагічні події 2013-14 років, але українська сторона цього не бажає.

Ясно ж з яких причин?

Російським ЗМІ - так точно.

«Як я і очікував, київський режим зробив все, щоби зірвати засідання суду за участю президента України Віктора Януковича. Діячам київського режиму, які самі ж організували і здійснили вбивства на Майдані 20 лютого 2014 року, правда не потрібна». Цю заяву прем'єра-втікача Миколи Азарова моментально розтиражували ЗМІ країни-агресора, подавши це як всю суть подій сьогоднішнього дня.

Російські експерти теж видали на гора заяви про те, як «злякалась» Україна. «Київ зотів би фальсифікувати процес, щоб все звалити на Януковича і на Росію. А Янукович взяв і погодився давати свідчення! Тепер в Києві не знають, що робити. Тепер вже вони бояться допитувати Януковича... Ох бояться правди», - склепав таку версію одіозний московський політолог Сергій Марков.

Про затягування процесу у Януковича заявляли вже давно. «Цей процес (організації відеодопиту) гальмувала Україна, - зазначив в інтерв'ю «Главкому» адвокат Віталій Сердюк. - Нагадаю хронологію. Заява на Святошинський суд з боку мого клієнта щодо проведення допиту була написана в квітні. Влітку Святошинський суд звернувся з проханням провести такий допит. Запит був розглянутий Мінюстом РФ. Там встановили, що українська сторона не надала повного пакету документів. Збіг? Не думаю. У зв'язку з цим Мінюст РФ направив повторний запит в наш Мінюст. Наш Мінюст «допакував» ці документи, направив назад в Росію. Російський Мінюст розписав це на Радянський районний суд Ростова. У зв’язку із відсутністю необхідного для такого допиту обладнання матеріали були передані в Ростовський обласний суд. І він вже в листопаді надав підтвердження, що готовий... Уважно подивившись на цю хронологію, можна зробити висновок, хто перешкоджав цьому процесу».

Захист Януковича також висловив вимогу порушити справу проти протестувальників під СІЗО та... проти правоохоронців, які сьогодні не забезпечили доставку підозрюваних до суду.

Неоднозначно події під СІЗО сприйняли і українські політики.

Фото: Владислав Мусієнко, АпострофФото: Владислав Мусієнко, Апостроф

«Не знаю, хто придумав цю «заворушку» з допитом Януковича, але він реально геній. Два роки найсвітліші уми Москви думали, як воскресити «легітимного», а тут така халява, - зазначив нардеп Віктор Балога. - Тепер Федоровича буде багато і всюди. А ще пару таких блокувань СІЗО, і він, взагалі, стане «жертвою режиму».

«Що реально сталося? Януковича не допитали. Судове засідання було штучно зірвано. І зірвано Арсенієм Аваковим, - висловив свою думку депутат Ігор Луценко. - Насправді, прокуратура була зацікавлена і підготовлена до того, щоб допитати Януковича. У них було кілька цікавих тактичних задумок, щоб допомогти судовому слідству у справі щодо «беркутіців», а також добитися прогресу і у інших справах, котрі стосуються вже безпосередньо Януковича і декількох дуже важливих персон з української політики».

Депутат також додав, що зривом засідання були шоковані адвокати родин Небесної сотні: «Вони теж підозрюють, що тут теж є режисура, і режисура не на користь їхніх клієнтів. Ми бачимо, що Аваков і його політичні союзники у публічній сфері однозначно роблять кроки, які йдуть на користь Януковичу. Тому що коли ряд політиків, впливових фігур з уряду заявляють про необхідність висунення якогось конкретного  звинувачення, як це робить Аваков, Парубій та інші, щодо Януковича, вони фактично тиснуть на суд і тиснуть на слідство». На думку Луценка, через це у Януковича буде дуже багато аргументів у суді, в тому числі, у Європейському, щоб показати, що процес проти нього - не звичайний кримінальний, а політично зрежисований, політична розправа.

Що сказав «легітимний»?

Янукович не забув українську, і користувався саме нею, відповідаючи на питання суду. У той час як український суддя метався між російською і українською і безліч разів чомусь дякував російським колегам.

Незважаючи на те, що засідання було перенесене, Януковича озвучив все що хотів на прес-конференції, яка була спеціально заздалегідь запланована у Ростові. Говорив він, як завжди повільно, запинався (не з першого разу йому піддалось слово «эмоционально»), але цитував Фрідріха Енгельса і намагався усміхатися. Із спокійним обличчям він сприйняв навіть питання від «Громадського» про вивезені з країни кошти, а також те, як після зради України йому спиться ночами, і як він допустив розстріли на Майдані. «Я дійсно зробив ряд помилок. Я не знайшов в собі сил тоді підписати указ про введення військ та оголосити воєнний стан. Я не пішов на кровопролиття», - заготовленими фразами чеканив Янукович.

Єдине питання, яке вивело з себе героя прес-конференції, було поставлене українською журналісткою каналу СТБ. Вона спитала, що напишуть про Януковича в підручниках з історії. Реакція співрозмовника виявилась несподіваною. Янукович чомусь вирішив, що це питання образливе, і сам перейшов на образи, згадавши про «хазяїв» цієї журналістки, яких він добре знає, але так і не назвав.

Сплески гніву Януковича довелось гасити модератору прес-конференції, який уміло вставляв свої питання, що не мали ніякої інформаційної цінності. Тому ніякої конкретики…

Головні меседжі Януковича, або Що надиктувала Москва?

Я за те, щоби Донбас був у складі України і була збережена територіальна цілісність України. Треба створювати широку автономію, тому що знадобиться багато часу для того, щоби з'явилась якась довіра, повага у людей один до одного.

В жодному банку світу не виявлено ні одного цента моїх грошей. У мене немає ніяких рахунків. З України я нічого не вивозив, окрім особистих речей, що були ручною поклажею.

Я і генерал Станіслав Шуляк (екс-командувач внутрішніх військ МВС України) як свідки ніяк не зацікавлені в зриві засідання суду. Очевидно, це потрібно було тим, хто боїться питань про злочини на Майдані.

Родичів загиблих представників правоохоронних органів не було в залі суду. Чому? Чому не розслідуються ці злочини?

Всім відомо, що снайпери стріляли з будівель, які контролював Майдан. І вони одночасно розстрілювали як тих хто стояв на Майдані, так і представників правоохоронців. Чому одні справи розслідують, а інші, як то кажуть, хочуть закопати?

Амністія? Ще незрозуміло, кому амністія більше потрібна? Тим солдатам, які тримають оборону в Донбасі, захищаючи свою рідну землю, або тій владі, яка почала війну, не вступила в переговори, яка не спитала людей, проти чого вони повстали?

Я зробив ряд помилок, я не святий. Я не зміг, не знайшов у собі сил підписати указ про введення воєнного стану в Україні.

Майдан підтримували 47% населення, не підтримували його 46%.

Погано те, що Крим від'єднався від України. Але я бачив оперативну інформацію про те, як розстріляли жителів Криму, які приїжджали на мирні акції в Київ... Що було в Криму? Люди вирішили захищатися. А потім шукати захисту у Росії. Те, що кримський народ проголосував - це результат провокації Майдану.

Сьогодні ми готові сісти з нинішньою українською владою за стіл переговорів. Але влада не хоче чути правду.

Влада боїться включати моє прізвище в соцдослідження. У мене є прихильники і однодумці, з якими я підтримую зв'язок в Україні.

Катерина Пешко, Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: