Україна – ЄС: коли чекати на безвізовий режим

Україна – ЄС: коли чекати на безвізовий режим

Українські активісти, що підтримують курс на євроінтеграцію

Чи відмінить Європа візи для українців до кінця року

Європа обіцяє до кінця року скасувати візи для українців. Більш того, за словами єврокомісара з питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнеса Хана, Євросоюз може прийняти остаточне рішення щодо введення безвізового режиму з Україною вже восени.

«Ми сподіваємося, що ми зможемо прийняти наше рішення найпізніше в жовтні», - підкреслив комісар на одній із зустрічей з українськими журналістами.

Втім, Європейський союз одного разу вже переносив введення безвізового режиму з Україною. Візи для українців повинні були скасувати вже цього літа. Однак рішення вирішили перенести на осінь. На початку липня віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе пояснила, що спрощення перетину кордону між ЄС та Україною перенесено через дві проблеми в Європі.

  • Перша - так званий, Brexit. Таку назву отримала кампанія в Великобританії за вихід зі складу Євросоюзу. У червні більшість жителів Об'єднаного Королівства проголосували за вихід з ЄС. Таке рішення стало несподіванкою для Європи. Тому проблеми України для неї відійшли на другий план.
  • Друга проблема, через яку ЄС «відсунув» безвізовий режим з Україною, - ситуація з мігрантами. Через війни в Сирії та інших країнах, де орудують бойовики ІГІЛ, Європа переживає найбільший за свою історію наплив біженців.

Так чи варто на цей раз вірити словам європейських чиновників про скасування віз для України? Є кілька причин, щоб відповісти на це питання – так.

Причина перша - рекомендація Європарламенту

Європейський парламентЄвропейський парламент

На осінь у України є один козир - рекомендації комітету Європейського парламенту у закордонних справах. У липні комітет проголосував за рекомендаційне рішення: як можна швидше скасувати візи для громадян України.

«Безвізовий режим має бути наданий якомога швидше і без будь-яких затримок, що є визнанням прогресу країни, досягнутого на її європейському шляху після протестів євромайдан два роки тому, коли українська нація здобула свій європейський шлях і європейські демократичні цінності», - говорилося в доповіді комітету.

Причина друга - Україна виконала всі умови

Фактично, у Європейського союзу немає формальних причин, відмовити Україні в відміну безвізового режиму. Всі умови, які висував ЄС для скасування віз, українські чиновники виконали. У всякому разі, в цьому запевняв заступник адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

«ЄС ще раз підтвердив, що Україна виконала всі зобов'язання за планом дій візової лібералізації, і вони чесно визначили, що тепер м'яч - на боці ЄС», - зазначив Єлісєєв на початку липня.

Причина третя – підтримка Німеччини

Наприкінці червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що німецька влада підтримує скасування віз для України. Таку заяву глава українського уряду зробив після відвідин Німеччини 27-28 червня.

«Німеччина підтримує надання безвізового режиму для українських громадян», - сказав Гройсман. Він також додав, що влада Німеччини підкреслила виконання Україною всіх зобов'язань для спрощення перетину кордону.

На відміну віз для українців вже восени натякала і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

«Я думаю, що до закінчення літа в Європарламенті буде єдність думок - можливо, максимум у вересні. Після цього питання (безвізового режиму для України. - ред.) знову стане до порядку денного», - так Меркель окреслила термін, коли ЄС може повернутися до питання безвізового режиму з Україною.

Які можуть виникнути проблеми

Незважаючи на те, що комітет Європарламенту проголосував за якнайшвидше скасування віз для громадян України, його рішення носить лише рекомендаційний характер. Вирішальну ж крапку в питанні безвізового режиму повинен поставити інший європейський комітет - цивільних свобод і внутрішніх справ (LIBE). А деякі його представники не дуже лояльно налаштовані по відношенню до України.

Зокрема, в травні доповідач з українського питання в LIBE Марія Габріель критично відгукувалася щодо мігрантів з України. Вона заявила, що буде ставити питання про доцільність скасування візового режиму для України.

До яких країн можна буде подорожувати без візи

Якщо ЄС таки прийме безвізовий режим з Україною, то без візи можна буде вирушати в будь-яку країну Євросоюзу, крім Великобританії та Ірландії. Також віза не знадобиться для відвідування Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Які будуть діяти обмеження

Перш за все, треба буде мати біометричній паспорт. Також українцям потрібно пам'ятати: безвізовий режим буде поширюватися тільки на короткострокові поїздки - не більше 90 днів протягом півроку. Порушення цієї умови може спричинити в майбутньому заборону на в'їзд до ЄС.

Також громадянин, який в'їхав на територію Євросоюзу без візи, не має право працевлаштуватися. Тож, якщо ви хочете знайти офіційну роботу в Європі, візу все одно отримувати доведеться.

Єдине, що допускає безвізовий режим для України, - навчання. Але тільки в тому випадку, якщо курс триватиме не більш, ніж максимальний термін прибування – 90 днів.

Які потрібні документи

Петро Порошенко отримав біометричний паспортПетро Порошенко отримав біометричний паспорт

Для безвізового в'їзду на територію ЄС знадобляться практично всі ті ж документи, що і для отримання візи. Звичайно, теоретично може вистачити і біометричного паспорта. Однак співробітник міграційної служби має право попросити документи, які підтверджують вашу платоспроможність, а також мету та умови вашого перебування в Європі.

Якщо ви подорожуєте до родичів, необхідно мати при собі запрошення. Тобто, фактично вам потрібно буде підтвердити, що у вас є гроші на рахунку, і вам є, де жити. А це практично те ж саме, що отримати візу.

Звичайно є і покрашення: вам не треба буде йти до посольства, чекати на візу та платити гроші.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: