Усі гріхи Гужви. За що переслідують відомого редактора

Скандал тижня
Усі гріхи Гужви. За що переслідують відомого редактора
Ігор Гужва
Фото: Станіслав Груздєв / Главком

Поки інші справи проти Гужви мляво розслідувались, його вирішили взяти за банальне вимагання

Генпрокуратура та СБУ в четвер увечері влаштували обшуки в офісі інтернет-видання «Страна.ua». Було затримано головного редактора і власника сайту Ігоря Гужву. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Гужва вимагав хабара і встиг отримати $10 тис. за нерозміщення компромату на  політика. Цим політиком виявився народний депутат від Радикальної партії Дмитро Лінько, який свого часу прославився тим, що в Страсбурзі облив червоною фарбою Геннадія Зюганова. Лінько підтвердив, що з боку «Страни.ua» мав місце шантаж і вимагання грошей. Заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян уточнив, що Лінько поскаржився на домагання Гужви ще 31 березня і правоохоронці три місяці вели цю справу.

Версія Гужви кардинально відрізняється від версії силовиків, причому навіть сума і дати в його розповіді фігурують інші.

«Близько місяця тому на мене вийшли люди від нардепа від Радикальної партії Лінька і запропонували $20 тис. за зняття тексту про конфлікт людей Лінька та Ківи (радник міністра МВС Ілля Ківа, – ред.), – пояснив Гужва. – Пропонували наполегливо, але я відмовився. З тих пір контактів з приводу Лінька не було». Редактор також розповідає, що ще в середині квітня до нього дійшла інформація про порушення проти нього кримінальної справи з приводу вимагання в якогось народного депутата і тільки наприкінці квітня надійшли пропозиції зняти із сайту за великі суми кілька матеріалів про Олега Ляшка. Звісно, журналіст пов’язує обшуки й затримання зі своєю незручною для влади позицією та називає їх провокацією проти свого видання.

Адвокати Гужви на сьогоднішній прес-конференції заявили про численні процесуальні порушення в діях силовиків, які будуть оскаржувати. Та  і їхній клієнт при обшуках проявив великі знання юриспруденції: «Стаття №233 Кримінально-процесуального кодексу дозволяє проводити обшук приміщення без дозволу суду тільки в одному випадку – якщо є загроза чийомусь життю або ж підозрюваного переслідують. У момент, коли до нас увірвалися, я сидів на місці й нікуди не тікав. Рятувати тут теж не було кого. Тобто обшук абсолютно незаконний…».

Скажи, хто твій друг…

Справа прогнозовано одразу отримала політичне забарвлення. Багато хто вважає «Страну.ua» проросійським виданням, що діє на гроші з кремлівських кіл, – тут на Гужву грає його репутація ще з часів керування холдингом «Вести», пов'язаного з діячами режиму Януковича, що втекли до Росії. До того ж, він балотувався до Київради за списками Опозиційного блоку, хоча й запевняє, що його видання є не опозиційним, а об’єктивним. Тож заклики до влади і від політиків, і від патріотично налаштованих активістів «щось зробити» і зі «Страною.ua», і з «Вестями», якими керував Гужва, лунали неодноразово.


Типовий приклад маніпулятивних заголовків на сайті ГужвиТиповий приклад маніпулятивних заголовків на сайті Гужви

Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак відкрито порадів затриманню Гужви. У парламенті депутат заявив, що «вчора вночі було відкрито чергову кремлівську консерву». Радник голови МВС Зорян Шкіряк назвав Гужву «кремлівським солов'єм, який так солодко співав оди Мордору і вкладав у вуха українців брехливу путінську єресь» та висловив впевненість що угледіти в затриманні Гужви утиски свободи слова може тільки «масмедійна проросійська камарилья».

За затриманого редактора дійсно першими вступились ті, кого й заведено вважати «проросійською камарилью», – екс-міністр юстиції Олена Лукаш увійшла до команди захисту Гужви, пообіцяв підтримку депутат Євген Мураєв, власник каналу NewsOne, де Гужва веде власну програму, а опоблоківці Олександр Вілкул та Михайло Добкін висловили готовність взяти журналіста на поруки. Подав голос з-за кордону навіть одіозний блогер Анатолій Шарій, який попросив навести хоч один приклад «сепаратистської діяльності» «Страни.ua», хоча затримання відбулося зовсім за іншими звинуваченнями. Втім вступився за Гужву та його інтернет-ресурс і дехто з «патріотичної» громадськості, відзначивши його професіоналізм.

Речник Генпрокуратури Лариса Сарган детально написала в своєму «фейсбуці», за що саме затримали головного редактора і що йому загрожує. Вона заявила, що Гужва діяв у змові з неназваною особою, яка представлялась його особистим помічником, та був затриманий безпосередньо після передачі $10 тис., які були виявлені в портфелі керівника інтернет-видання. На цей час готується повідомлення про підозру затриманим та клопотання про обрання їм запобіжних заходів.

Наразі, за словами Лукаш, Гужва перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Якщо подивитись на статтю 189 КПК ч.3 (вимагання в великих розмірах), за якою підозрюють Гужву і його помічника, вона передбачає ув’язнення на строк від п’яти до 10 років з конфіскацією майна. Юрій Луценко заявив, що, скоріш за все, його відомство буде наполягати на арешті з можливістю внесення застави.

Цікаво, що аналогічний прецедент нещодавно стався у Львівській області. Там головного редактора інтернет-видання затримала СБУ за вимагання у керівника філії держпідприємства скромні $500 за припинення журналістського розслідування.

Усі «гріхи»

Це вже не перші спроби силовиків зачепити Гужву – попередні були пов’язані з його керівництвом холдингом «Вести». Він палко запевняв, що є єдиним власником холдингу, в який вливалися мільйонні інвестиції. Але коли пішов звідти, виявилось, що насправді за структурою стояли персонажі, близькі до колишнього оточення Віктора Януковича. Власне, перша справа, що стосувалась непрозорості фінансування «Вестей», була відкрита ще 2014 року. Суд встановив, що через фірму-прокладку, афільовану зі структурами Сергія Курченка, на рахунки холдингу було переведено майже 100 млн грн. Гужва і не заперечував цього факту. На сьогодніщньому брифінгу Луценко згадав про цей випадок, заявивши, що минулого року Державна фіскальна служба почала проти Гужви провадження «за звинуваченням у ймовірному ухиленні від сплати податків у 94 млн грн». «Експертиза показала збитки у цій справі на суму 17,7 млн гривень і по цих звинуваченнях відбувається суд по суті у Шевченківському районі Києва», - сказав генпрокурор.

Інша справа, де непрямо фігурував Гужва, стосувалась вже посягання на територіальну цілісність. Головним підозрюваним у ній був колишній в.о. головного редактора журналу «Вести. Репортер» Дмитро Люкайтіс. За версією слідства, в журналі друкувались статті, в яких вбачалися заклики до сепаратизму. Люкайтіс був оголошений в розшук, а суд санкціонував його затримання. Також суд надав право слідчим ознайомитися з посадовими інструкціями директора «Мультимедіа Інвест Груп», яким на той час був Гужва, та інших посадових осіб.

Ще одна справа за тією же статтею 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» стосується вже не лише Люкайтіса, а невстановлених осіб холдингу «Мультимедіа Інвест Груп», які за попередньою змовою «здійснили розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій, метою яких є зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України». В середині квітня слідчі отримали рішення суду, яке дозволяє доступ до рахунків «громадянина України, що здійснював загальне керівництво медіахолдингом «Мультимедіа Інвест Груп» у період 2013–2015 років». Причому суд навіть розширив часові рамки доступу до 2017 року.

В результаті, поки ті справи мляво розслідувались, Гужву вирішили взяти за банальне вимагання. Причому, колеги, які його добре знають, хай навіть і не розділяють поглядів, запевняють, що Гужва - категоричний противник «джинси» в усіх проявах. Його заступник Світлана Крюкова висловила впевненість, що ця справа швидко розвалиться,  що «Страна.ua» є досить безгрошовим стартапом.  Крюкова заявила, що після затримання Гужви в проект вишикувалась черга інвесторів, тож він вийшов на рівень продажу.

Тим часом на «Страні.ua» з посиланням на неназване джерело в силових структурах з’явилась інформація, що готується «віджим» домену strana.ua нібито через арешт компаній «Ласмак» і «Маджері» у справі з ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі. Компанія «Ласмак» зі статутним капіталом у 1 тис. грн, яка є власницею домену, належить Гужві та його колишній дружині Ганні Солнцевій.

Дивно виглядає

Вся ця історія розколола медійне суспільство. Частина журналістів заступилися за колег, побачивши в діях силовиків наступ на свободу слова, частина – позловтішалися через надто вже одіозний імідж Гужви та його «системну антиукраїнську діяльність». Серед великих політичних сил за головреда «Страни.ua» відкрито «вписався» тільки Опозиційний блок, а така підтримка в нинішніх умовах може хіба що зашкодити.  Щоправда, в особистому порядку свою підтримку Гужві висловили окремі депутати – «укропівець» Віталій Купрій та Олександра Кужель з «Батьківщини».

Але навіть ті, хто мав би радіти розгрому «Страни.ua», не дуже вірять у версії слідства – що такий досвідчений редактор, який чудово знав, як він дошкуляє владі, міг «спалитися» так явно. Поки дуже плутано пояснює ситуацію і потерпілий Лінько, що дає підстави для конспірологічних версій – нібито влада використовує ляшківця в обмін на припинення переслідування іншого «радикала» Андрія Лозового, з якого Генпрокуратура вимагає зняти депутатську недоторканість. Продемонстроване Луценком відео про те, як Гужва з помічником нібито обговорюють в ресторані деталі шантажу, само по собі теж нічого не доводить.

 

«Страну.ua», яка публікувала «плівки Онищенка» і «темники» для депутатів БПП, іноді надто вже заносило в маніпулятивній критиці влади (деякі матеріали взагалі завершувались фразою «А там, глядишь, и власть поменяется»), і це справді могло дуже дратувати Банкову.

Тож на повернення Петра Порошенка із закордонного турне вірні піддані могли зробити йому такий подарунок. Але, враховуючи минулі гучні «подвиги» правоохоронців, «справа Гужви» може виявитись таким же «пшиком», як і всі інші гучні затримання. Проте запустить хвилю про утиски в Україні свободи слова, безпрецедентний рівень якої нещодавно відзначив президент.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: