#РікБезПавла. Чому мовчить поліція

Вбивство Шеремета
#РікБезПавла. Чому мовчить поліція
Павло Шеремет

20 липня минулого року журналіста показово стратили. Винних досі не знайшли

Рівно рік тому близько 7:45 на перетині центральних вулиць Києва - Франка і Хмельницького - вибухнув червоний автомобіль «Субару». У салоні автіки був відомий журналіст Павло Шеремет. Коли постраждалого витягли з машини, він був ще живий, однак отримані травми були надважкі. Шеремет помер у машині швидкої допомоги.

Вибуховий пристрій, унаслідок спрацьовування якого загинув Павло Шеремет, мав у своєму складі протипіхотну міну.

За фактом загибелі журналіста прокуратура відкрила кримінальне провадження за ознаками скоєння кримінального правопорушення, передбаченого п. 5 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, скоєне у спосіб, небезпечний для життя багатьох осіб).

Радник голови Служби безпеки Юрій Тандіт назвав чотири основні версії, що відпрацьовуються слідчими:

  • професійна діяльність загиблого, який у своїх статтях і публічних виступах гостро критикував білоруську та російську владу;
  • неприязнь у відносинах або особисті мотиви
  • «російський слід» нібито з метою дестабілізації ситуації в Україні. Цю версію активно підтримали користуваці соціальних мереж;
  • замах на Олену Притулу, цивільну дружину Павла Шеремета, керівницю інтернет-видання «Українська правда». Саме їй належав автомобіль, що вибухнув.

«(Вбити Шеремета могли) фанатики, які могли прийти і з окупованих територій, або звідки завгодно. Вони, наприклад, могли сприймати Шеремета як зрадника. Це може бути якась особиста помста. Фанатик - це особлива категорія - найстрашніша зброя», - заявив тоді заступник керівника національної поліції Вадим Троян.

Через день після вибуху у ЗМІ зявилась відеонарізка записів камер спостереження поблизу будинку, в якому проживав Шеремет. На ньому фігурували чоловік і жінка, причому жінка на записі, говорилося в коментарі до неї, фізично закладала вибухівку під днище автомобіля. Спочатку правоохоронці говорили, що публікація цих відео нашкодила слідству, проте вже через кілька днів поліція розповсюдила ще одну нарізку відео, вже в кращій якості.

Колеги Павла, бачачи, що слідство затягується, і поліція не поспішає оголошувати про нові подробиці, провели власне розслідування. Його результати журналісти оприлюднили у фільмі власного виробництва.Над створенням стрічки працювали журналісти проекту «Слідство.Інфо» та міжнародної мережі OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project, Центр із розслідування корупції та організованої злочинності)

Команда виявила щонайменше шість свідків, які були присутні на місці злочину. Були опитані представники «Азову», з якими ввечері перед вбивством спілкувався Шеремет. Також, в результаті перегляду відео з камер спостережень, було ідентифіковано автомобіль марки Шкода Timmy, журналіст з Німеччини, взявся за вивчення відео. З рештою, Timmy вдалося розпізнати номер загадкового авто, яке може допомогти знайти вбивць Павла. У фільмі також  наголошено - офіційне слідство не помітило автівку.

Втім, істотних зрушень після оприлюднення розлідування так і не сталося. Наприкінці червня генеральний прокурор Юрій Луценко констатував відсутність серйозного прогресу в розслідуванні. 11 липня президент України Петро Порошенко провів зустріч з родиною Шеремета і представниками Комітету захисту журналістів. Порошенко наголосив, що правоохоронні органи повинні найближчим часом провести публічний звіт про результати слідства.

Стежать за розслідуванням не лише колеги Павла та небайдужі громадяни, а й міжнародна спільнота. Приміром, Міжнародна організація Комітет захисту журналістів заявляла, що розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета в Україні забуксувало.  У свою чергу євродепутат Ребекка Хармс констатувала, що вбивство Шеремета не може залишатися безкарним.

На тлі заяви Луценка дещо несподіваними стали слова радника міністра внутрішніх справ Івана Варченка про те, що правоохоронні органи «виконали свої завдання у частині слідства з розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета на 95%». Щоправда, одразу ж дав задній хід - мовляв, статистика розкриття замовних вбивств у розвинених країнах не перевищує 30% загальної кількості. Серед версій, на які продовжує вказувати слідство у справі Шеремета, залишається «російський» слід, але остаточних доказів немає. «Слідство зараз чітко не вказує, що це Росія. Але воно розглядає версію про російський слід і бажання дестабілізувати ситуацію в Україні», – додав він.

Сьогодні, у роковини вбивства журналіста Павла Шеремета у Києві пройшла акція під назвою #РікБезПавла. О 8:00 стартував збір учасників на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького, колона пройшла до Адміністрації президента, а потім до центрального офісу МВС.

Фоторепортаж з акції дивіться тутФоторепортаж з акції дивіться тут

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко під стінами будівлі МВС, куди прийшли люди з вимогою розкрити злочин, заявив, що слідчі не дають дозволу на розкриття нової інформації щодо вбивства журналіста. За його словами, у колі причетних – «не один точно», але немає чіткого підозрюваного чи підозрюваних. «Ми не можемо похвалитися наявністю підозрюваних», – констатував Шевченко.

Через п'ять хвилин після того, як розійшлися учасники акції, біля будівлі Міністерства внутрішніх справ двірники одразу почали витирати з тротуару надписи «Хто вбив Павла?».

89_main

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: