«Я не збираюся перед вами каятися». В генпрокуратурі відбулась презентація Луценка

«Я не збираюся перед вами каятися». В генпрокуратурі відбулась презентація Луценка

Що встиг наобіцяти новий генпрокурор

Сьогодні новопризначений генпрокурор Юрій Луценко провів свою першу прес-конференцію в новій якості. На відміну від Надії Савченко цей захід він провів не в палаці «Україна», а себе в прокурорському офісі, на вулиці Різницькій. Спочатку брифінг анонсувався минулого тижня, але був перенесений, за словами прес-секретаря Луценка Лариси Сарган, через технічні проблеми. Але все ж виглядало це так, що Юрію Віталійовичу просто знадобилося більше часу, щоб увійти в курс справ і переформатувати команду. Кадрові питання найбільш цікавили пресу, і Луценко озвучив їх на самому початку. Також він повторив обіцянку пропрацювати в прокуратурі лише півтора-два роки і створити за цей час з неї справжню європейську інституцію, в котрій не буде функцій слідства, що будуть передані НАБУ.

Про команду

З усіх заступників генпрокурора при Луценко поки залишаються Юрій Столярчук, військовий прокурор Анатолій Матіос та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. А ось далі – нові обличчя. Першим заступником генпрокурора, як і очікувалось, став екс-голова Державної виконавчої служби депутат «Народного фронту» Дмитро Сторожук. Це призначення вважається продуктом домовленостей між фракціями коаліції. У Сторожука є юридична освіта, але повністю відсутній досвід роботи в прокуратурі. Луценко підкреслив, що призначення Сторожука було його рішенням і він сподівається, що його перший заступник займеться «реорганізацією правового поля». У його підпорядкуванні знаходитиметься департамент нагляду за додержанням законності силових структур, який очолив давній соратник нового генпрокурора Володимир Бедриківський, що працював в МВС за часів головування там Луценка.

Також заступниками генпрокурора призначено адвоката та правозахисницю Валентину Теличенко та колишнього працівника посольства в Італії Євгена Єніна. Теличенко, що колись представляла інтереси Луценка в Європейському суді з прав людини, займеться напрямом реформи академії прокуратури та проведенням нових конкурсів у місцеві прокуратури. А загадковий Єнін, в кар’єрі якого є робота в Головному управління розвідки СБУ та Службі зовнішньої розвідки, буде опікуватись питанням міжнародного правового співробітництва. Він також займатиметься координацією роботи департаменту підтримання державного обвинувачення в судах та тісно співпрацюватиме з омбудсменом.

Головне слідче управління, яким керує Юрій Грищенко, тепер працюватиме на правах департаменту. В якості прикладу справ, якими займатиметься департамент, Луценко назвав провадження щодо колишнього керівника «Укрлісу» Віктора Сівця, що підозрюється в розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах. І пообіцяв, що так само буде і з іншими корупціонерами.

Також до рівня департаменту підвищено управління спецрозслідувань під керівництвом Юрія Горбатюка. Серед завдань новоствореного департаменту Луценко назвав завершення «покарання тих, хто розкрадав країну за часів Януковича, репресував опозицію, бив і вбивав людей на Майдані». При цьому генпрокурор відмітив, що Горбатюк зможе використовувати процедуру заочного засудження осіб, які підозрюються в розстрілах на Майдані і переховуються поза межами країни. Також, Горбатюк отримав провадження щодо узурпації влади Януковичем через суди, щодо діяльності сина Януковича, екс-міністра екології Злочевського та сумнозвісних «вишок Бойка». Горбатюк буде у співпраці з першим заступником військового прокурора Володимиром Жербицьким, що отримав провадження у справах юного олігарха Сергія Курченка та екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Жербицькому надана слідча група з 15 слідчих і цілий поверх в ГПУ. Луценко заявив, що робота групи буде проходити в закритому режимі, бо деякі співробітники «зливають» фігурантам справи по «вайберу» всі плани слідчих дій. Також в структурі департаменту знайшлося місце для «адвоката бізнесу» Оксани Мальованої, яка є помічницею народного депутата від БПП Оксани Продан. 

Проте департамент з розслідування злочинів щодо майна та державної служби навпаки понижений в статусі і заходить в блок слідства. Його очолює Володимир Гуцуляк, проте вважається, що його справжніми кураторами є депутати від «Блока Порошенка» Ігор Кононенко та Олександр Грановський. «Він не буде керуватися жодним депутатом і підпорядковується виключного моєму заступнику по слідству і мені персонально», – вже встиг пообіцяти Луценко, який закликав активніше писати сюди заяви про зазіхання на бізнес-активи.

Однією з найбільших інтриг було створення органів, які займатимуться контрольними функціями в самій прокуратурі. Таємничим «чистильщиком», про появу якого так багато говорили весь минулий тиждень, виявився Петро Шкутяк. Він очолить робочу групу внутрішньої безпеки ГПУ, яка буде перевіряти доброчесність прокурорів.

«Пройшов шлях від помічника майстра, був головою Долинської райдержадміністрації, брав участь у мовному майдані, у великому Майдані, добровольцем Майдану пішов на фронт, був важко поранений під Луганським аеропортом…», – перечислив чесноти Шкутяка Луценко, додавши, що в нього в 35 років вже п’ять дітей. Також до останнього часу Шкутяк очолював івано-франківське відділення партії «Солідарність». Генпрокурор прояснив деталі роботи «чистильщика» – він буде співставляти декларації прокурів з їхніми витратами і в разі кричущих розривів, такі любителі «дольче віти» будуть звільнятись з органів прокуратури. Також Луценко закликав всіх, у кого є аудіо- чи відеодокази незаконних вимог з боку силовиків, направляти їх саме Шкутяку.  

В свою чергу, відбір в Генеральну інспекцію, яка також має розбиратись зі зловживаннями  в прокуратурі, за розрахунками Луценка, може стартувати лише в липні, бо для її створення Верховній Раді ще треба ледь «підрихтувати» законодавство. Але вже майже вирішено, що конкурсну комісію з відбору в Генінспекцію має очолити колишній федеральний прокурор, помічник прокурора США українського походження Богдан Вітвицький. Луценко не приховував, що в цьому напрямку ГПУ бере за взірець американську модель Генеральної інспекції. Основним завданням Генінспекції буде виявлення прокурорів, що беруть чи вимагають хабарі.

Кого звільнили

Луценко попросив написати заяви на звільнення заступників генпрокурора Юрія Севрука, Олега Заліска та Романа Говду. А от тих, хто досі підлягає люстрації, Луценко знайшов в прокуратурі лише шість чоловік – основний масив з 205 співробітників був звільнений за законом про очищення влади ще за минулих очільників ГПУ. Серед цих шести, що затримались довше за інших, Луценко назвав головного бухгалтера Генпрокуратури, його заступника та виконуючого обов’язки прокурора Києва, який тримається на посаді з приставкою «в.о» вже тривалий час. Окремо пройшовся Юрій Віталійович по недоторканості «прокурорської касти», навівши приклад прокурора ГПУ Бориса Нищенка, який в 2013-му році збив на своїй автівці мотоцикліста, але так і не поніс покарання, бо всі докази по цій справі загадково зникли.

«Ще жодного разу працівник прокуратури, навіть вбивця, не відповів. Цього більше не буде. На прикладі пана Нищенко я хочу довести: недоторканних тут більше не буде», – пообіцяв Луценко, зазначивши, що звільнить Нищенка. Загалом генпрокурор планує протягом року очистити систему від сотень працівників, які недоброчесно поводять себе в органах прокуратури.

Про справи Лукаш та Лавриновича

Луценко на прохання журналістів прокоментував допис екс-міністра юстиції Олени Лукаш, що Генпрокуратура зупинила розслідування стосовно неї.

«Щодо пані Лукаш, я б на її місці так швидко не радів. Ми маємо отримати остаточні документи однієї із державних установ і після цього справа буде відновлена і прийняте законне рішення… По Лавриновичу (Олександр Лавринович – ще один міністр юстиції часів Януковича – «Главком») така сама відповідь, як і по Лукаш. Там точно така ж необхідність отримати від однієї із держустанов аналогічне рішення. Як тільки воно буде, ми зробимо законний фініш цій справі».

Про зняття недоторканості з депутатів

Луценко зізнався, що поки у його розпорядженні немає жодного підготовленого подання на позбавлення недоторканності того чи іншого депутата Верховної Ради – немає аргументованих матеріалів. Також в ГПУ немає провадження, яке можна було б подати безпосередньо до суду, по резонансних справах, в яких немає необхідності робити подання на зняття недоторканності. «Але я розумію, що вже через три місяці суспільство мене запитає, де ці подання. Сподіваюся, до вересня порадуємо Верховну Раду», – спрогнозував він.

Про франкфуртський інцидент

На питання одного з журналістів, чи Луценко обіцяє не повторювати інциденти на кшталт того, що трапився з ним у 2009 році у франкфуртському аеропорту, Юрій Віталійович відповів досить нервово. І нагадав, що захищав тоді українського консула, а у цього аеропорту вельми специфічна репутація. 
«Не вчіть мене, будь ласка, жити, в тому числі щодо цього аеропорту, – обурився Луценко. – Я прожив 51 рік з випробуваннями, які дехто ще не пройшов. Тому можете абсолютно спокійно собі записати: Луценко ніколи й ніде не був помічений у п'яному дебоші… Так, це факт, що до в'язниці, коли у мене було трохи краще здоров'я, я, ніколи не ховаючись, зі своїми колегами у вихідні ходив у кілька закладів. Я ніколи не ховався від цього, але я не збираюся зараз перед вами в чомусь каятися».

Про справи Каська та Шабуніна

Луценко прокоментував справи, що були заведені проти екс-заступника генпрокурора Віталія Каська та активіста-антикорупціонера Віталія Шабуніна.

«Я маю намір найближчим часом віддати справу щодо Каська в орган, незалежний від генпрокурора і його заступника, – Національне антикорупційне бюро… Бо якщо я закрию – це необ'єктивно, якщо продовжу – теж необ’єктивно, – з’їхав з теми Луценко. – Національне антикорупційне бюро отримає кримінальне провадження щодо Каська і має зробити остаточний висновок – або справу закрити, або направити в суд. Я їм вказувати ні на що не збираюся».

Що ж до Шабуніна, якого підозрювали в розтраті американського гранту на реформування прокуратури, то Луценко заявив, що справу закрито.  І запропонував активісту направити його кипучу енергію на роботу місцевим прокурором в одному з населених пунктів Закарпатської області, де з’явилась вакансія. Шабунін вже відповів відмовою, відмітивши, що не має юридичної освіти.

Про кримських «зрадників»

Луценко пообіцяв засудити посадових осіб Криму, які в 2014-му році перейшли на бік окупанта:

«Мова йде про депутатів, прокурорів, суддів, інших посадових осіб Автономної Республіки Крим. Щоб пройти усі процедури заочного засудження і надрукувати повістки, спочатку передбачалося 9 млн. гривень витрат. Але я так подумав, що спеціальні випуски газет виходять не тільки у день призначення генерального прокурора, але й у день засудження зрадників. Завтра чекайте спеціальний випуск «Голосу України», де відносно 727 осіб буде надруковано першу з двох необхідних повісток. Наступний спеціальний випуск «Голосу України» теж вийде з повісткою. А потім ми звернемося до Апеляційного суду Києва, щоб цю справу розподілили між усіма судами Києва. Ставлю собі завдання всіх зрадників України цього року засудити».

Також сьогодні стало відомо, що Печерський суд Києва дозволив військовій прокуратурі почати заочне засудження командувача російського Чорноморського флоту Олександра Вітка, що викликало хвилю обурення російських чиновників.

Про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів

«Коли будуть оприлюднені «списки Трепака», ви дізнаєтеся, що фінансувалася не тільки Партія регіонів, але і інші партії, в тому числі ті, які є сьогодні» – заявив Луценко, натякнувши, що серед них ті, хто найбільш «на слуху». Олег Ляшко вже прийняв це на свій рахунок, заявивши, що проти його партії готується інформаційний викид – нібито «радикали» отримували гроші від «регіоналів».

Про місцеві прокуратури

Луценко вважає, що попередній конкурс в місцеві прокуратури був скомпрометований, бо з 3388 кандидатів з-поза прокурорської системи посади отримали тільки двоє. Тож новий генпрокурор планує провести новий конкурс, щоб органи прокурорського самоуправління в наступному році створювали нові прокурори, що ніколи не працювали в прокуратурі. 

Фото прес-служби ГПУ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: