Як Рада і Луценко «заарештували» Онищенка

Як Рада і Луценко «заарештували» Онищенка
фото: gaganews.com.ua

Онищенко тепер з-за кордону лякає тим, що може розповісти багато чого про людей із влади…

Народному депутатові Олександру Онищенку, який вже пообіцяв поки що не повертатись до України, дійсно є чого боятись. Попри побоювання, що всі погрози розібратись з олігархом залишаться піаром влади, Верховна Рада таки дала добро не тільки на притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності, що було в рекомендаціях регламентного комітету, але й на затримання та арешт. Сам Онищенко заявив, що про такий сценарій дізнався ще вчора, тому й не збирався бути присутнім на засіданні Ради, де на нього могли одягти кайданки.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький уранці в коридорах Верховної Ради розказував, що Онищенка немає в країні – причому він не у Відні, бо «до Відня через Мінськ не літають». Власне, про те, що ще в неділю Онищенко перебував у Москві, свідчила світлина в «інстаграмі», яку розмістили його російські гламурні подружки.

фото: obozrevatel.comфото: obozrevatel.com

І вже було зрозуміло, що в разі великої ймовірності негативних для себе результатів голосування нардеп просто не повернеться до країни а-ля «летючий голландець» Сергій Клюєв, який, до речі, до цього часу є чинним депутатом. Щоправда, якщо той не світить своє місцеперебування, то більш нарцисичний Онищенко стверджує, що перебуває в Австрії та навіть планує «24 години на добу допомагати народу боротися з безумною владою». Безкомпромісний борець із владою з колишнього «газового короля» виглядає такий собі, та й робити це, перебуваючи за кордоном, буде важкувато.

Ще вчора пізно ввечері на засіданнях фракцій зі своїм голосуванням щодо Онищенка визначились «важковаговики» – Блок Порошенка та «Народний фронт». Крім того, у «Фронті» пообіцяли стовідсоткову мобілізацію, на чому наполягав особисто Арсеній Яценюк. Причому великі фракції погодились голосувати за всі три подання – притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. Нагадаємо, що регламентний комітет розкритикував позицію прокуратури, яка подала до Ради тільки одне подання замість трьох, та рекомендував розглянути лише питання притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності, бо інших подань не було внесено. Комітет закликав іти строго за процедурою, аби не вийшло як з «радикалом» Ігорем Мосійчуком – той просто через суд довів, що його недоторканність було скасовано з порушеннями.

Холодницький сьогодні доводив журналістам, чим відрізняються постанови щодо Мосійчука та Онищенка: «У чому не було процедури дотримано (по Мосійчуку – «Главком»): не було підготовлено до розгляду Верховною Радою комітетом, друге – комітет не розглядав і жодного висновку не давав. Не було запропоновано дати відповідні посилення – три. Копії подання не були завчасно надані народним депутатам – чотири. І п'яте: не обговорювали подання генпрокурора під час розгляду в сесійній залі. І на цих моментах Адмінсуд ухвалив своє рішення». При цьому антикорупційний прокурор запевнив, що всі розмови про одне подання чи три різних – маніпуляції, аби знайти причину не голосувати.

фото: Володимир Струмковськийфото: Володимир Струмковський

Утім, якщо ще вчора були сумніви, що знайдеться необхідна кількість голосів, то вже зранку в Холодницького та генпрокурора Юрія Луценка були приводи для оптимізму. Надати необхідні голоси обіцяли і «радикали», і «Самопоміч», і частина позафракційних.  «Батьківщина», яка попередньо погодилася голосувати тільки за притягнення Онищенка до відповідальності, вагалася з голосуваннями за затримання та арешт. У фракції, яку пов’язують із «газовиком» давні стосунки, схилялися до вільного голосування – тим більш критичними голоси «Батьківщини» вже не стали би. У рідній групі Онищенка «Воля народу», як не дивно, також не було одностайності – у результаті голова цієї групи Ярослав Москаленко висловив сумніви в поданні прокуратури й голосів група не дала (лише екс-«БППшник» Євген Рибчинський проголосував за перше подання).

Юрій Луценко погодився з тим, що по Онищенку мають пройти три окремі голосування. Із трибуни він докладно розповідав про всі газові оборудки Онищенка за допомогою близьких до нього фірм-прокладок, демонстрував кольорову інфографіку, але депутатам про розміри збитків, що завдала діяльність Онищенка (1,6 млрд грн), було слухати не дуже цікаво, що навіть викликало обурення Юрія Віталійовича. Далі виступив виконувач обов’язків голови регламентного комітету «фронтовик» Павло Пинзеник, який зачитав його висновки й певні зауваження, що були зроблені щодо прокурорського подання.

фото: прес-служба ГПУфото: прес-служба ГПУ

Луценко такою увагою до формальностей був дуже незадоволений і відповів у своєму дусі: «Хтось у цьому залі шукає приводу не голосувати за притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт під приводом того, що порушено букву регламенту. Мовляв, має бути три подання. Якщо це так, краще цим депутатам помовчати й не голосувати. Не треба показувати, що ви, хто порушував регламент десятки разів на день, саме сьогодні згадали про цей стратегічний документ. Це нагадує черницю, яка пішла працювати в бордель, але хоче, щоб із нею поводилися, як з Наташою Ростовою».

Якщо гнівна відповідь Луценка стосувалась, радше, Сергія Соболєва з «Батьківщини», що також вимагав дотримання законності процедури, то Пинзенику дісталося і від «правдоруба» Сергія Лещенка. «Фрондер» президентської фракції цього дня став ще одним «ньюсмейкером», поінформувавши у «Facebookі» про романтичні стосунки з ді-джеєм Анастасією Топольською. Лещенко, який назвав рішення комітету ганебним, звинуватив «фронтовика» в тому, що той отримав хабар від Онищенка, треба розуміти, за «правильні» висновки. Пинзеник у відповідь пригрозив звернутися до НАБУ та Антикорупційної прокуратури: «Я публічно звертаюся до НАБУ та Антикорупційної прокуратури негайно порушити кримінальне провадження за фактом заяви народного депутата Лещенка та оперативно прийняти одне з двох рішень: або відправити регламентний комітет на чолі зі мною в тюрму, або на всю країну повідомити, що пан Лещенко – балабол, що є загальновідомим фактом».

Самого Онищенка в залі не було, тож він не зміг сказати колегам щось на свій захист. Але питання проходило за повною процедурою, тож попіаритись на ньому в сесійній залі встигли всі фракції. Згадали і про те, що взагалі-то вже проголосований у першому читанні закон про зняття недоторканності з усіх нардепів, але 300 голосів для його прийняття в цілому в Раді знаходити не поспішають. У своїй заключній промові Луценко визнав, що Онищенку дали втекти, але за чинної процедури притягнення нардепів до відповідальності запобігти цьому було майже неможливо: «2 липня він літаком покинув Україну як народний депутат, зупинити якого правоохоронні органи не мають жодної законної можливості. Регламент і закон про статус народного депутата це робити забороняють».

У підсумку депутати все ж успішно проголосували за три окремі постанови щодо Онищенка: за притягнення до кримінальної відповідальності проголосували 275 народних депутатів, за затримання і арешт – відповідно 265 і 263 народні депутати. Узагалі не голосували фракція «Опоблоку», групи «Відродження» та «Воля народу», а «Батьківщина» голосувала вільно (11, 9, 9).

Голова Верховної Ради Андрій Парубій дуже оперативно підписав усі постанови й побажав правоохоронним органам успіху в розслідуванні цих корупційних справ, а міністр спорту та молоді Ігор Жданов пообіцяв, що не підпише наказ до включення «конкуриста» Онищенка до складу нашої олімпійської команди. До неприємностей нардепа, який припустив, що буде отримувати політичний притулок в одній із країн, додалась готовність генпрокуратури провести заочний суд та конфіскувати все його майно в Україні.

Луценко пообіцяв нові подання на скасування депутатської недоторканності, і це вже прийняв на свій рахунок той самий Ігор Мосійчук, який побачив «помсту режиму цинічних бариг за мою позицію щодо захисту ув'язнених добровольців та боротьбі з режимом». Онищенко ж поки що з-за кордону лякає тим, що може розповісти багато чого про людей із влади, і заявляє про загрозу своєму життю.

фото: dozor.com.uaфото: dozor.com.ua

Саме час йому кликати на допомогу своїх давніх легендарних друзів Сталлоне та Ван Дамма.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: