Як Росія збила малайзійський «Боїнг». Результати міжнародного розслідування

Як Росія збила малайзійський «Боїнг». Результати міжнародного розслідування

Бойовик на уламках MH17

Міжнародна слідча група встановила: рейс MH17 було збито зброєю, привезеною з Росії

Провина за збитий малайзійський «Боїнг» над Донбасом лежить на Росії. Такого висновку дійшли слідчі Joint Investigation Team (JIT) – спільної слідчої групи, до якої увійшли представники правоохоронних органів Малайзії, України, Нідерландів, Бельгії та Австралії.

Результати першого етапу роботи слідчі представили в середу, 28 вересня 2016 року, в Гаазі (Нідерланди). Повний текст звіту ви можете знайти за цим посиланням. Поки що група оприлюднила інформацію про загальну картину подій і склала список основних підозрюваних. До нього потрапило 100 прізвищ, розголошувати які слідство поки що відмовилося. Правоохоронці обіцяють висунути звинувачення конкретним особам не пізніше 2018 року – на цьому має завершитися другий етап розслідування.

Як збили малайзійський «Боїнг»

Слідча група дійшла однозначного висновку: «Боїнг» не було збито іншим літаком. А це означає, що версія міністерства оборони РФ про те, що малайзійський літак атакував український винищувач, виявилося цілком неспроможною. Втім, росіяни і самі це визнали за кілька днів до оприлюднення перших результатів розслідування в Гаазі.

«Жодних сторонніх повітряних об'єктів, крім двох цивільних лайнерів, поблизу від літака радіолокатор, розташований на схід від місця катастрофи, не зафіксував», – несподівано заявили російські військові, які два роки переконували своїх громадян і світ у іншому.

Міжнародній групі слідчих вдалося встановити, що MH17 було збито з землі ракетою серії 9М38. Такі використовуються на зенітно-ракетних комплексах «Бук». Зокрема, в кабіні «Боїнга» було виявлено елемент відповідної ракети.

Звідки взявся «Бук»

Експертам вдалося не лише встановити, з чого було вражено «Боїнг». Слідчі також вирахували, з якого саме місця робився постріл. І головне – як зенітно-ракетний комплекс потрапив на позицію.

За даними JIT, ракету було запущено з району селища Первомайське, Донецька область. Цю територію контролювали бойовики, підтримувані Росією, яка і передала їм комплекс. Слідство встановило: спочатку «Бук» з Росії доправили в Донецьк, а потім ЗРК вирушив до передмістя Сніжного, звідки 17 липня 2014 року і було здійснено постріл. Після цього «Бук» було відправлено назад до Росії, але вже через Луганськ.

Потенційне місце запуску ракети

map.map.

Як слідчі вийшли на слід Росії

Перший звіт про катастрофу малайзійського «Боїнга» над Україною слідча група опублікувала через два роки після трагедії. За цей час слідчі встигли:

  • опитати свідків, котрі бачили як пересування «Бука», так і запуск ракети;
  • вивчити перехопленні розмови бойовиків, які також свідчать про те, що в розпорядженні терористів був російський зенітно-ракетний комплекс;
  • вивчити знімки із супутників і дані радарів;
  • переглянути відео- та аудіофайли, викладені в мережу очевидцями;
  • ознайомитися з даними розвідки США;
  • провести хімічний аналіз елементів літака для визначення ракети, якою було вражено MH17.

Все це дало слідчим підстави з упевненістю сказати: літак було збито з території, підконтрольної бойовикам із ЗРК «Бук», який був потайки доправлений з Росії.

Чи розглядалися інші версії

Ураження літака зенітною ракетою – не єдина версія, яку розглядала JIT. Слідчі також допускали, що в салоні MH17 могли бути терористи, які й влаштували вибух. Бралася до уваги і можливість атаки іншого літака.

Припускалося і те, що лайнер могли збити Збройні сили України, на озброєнні яких також є «Буки». Зокрема, слідчі перевіряли версію міністерства оборони Росії, згідно з якою ракету було випущено з території, підконтрольній ЗСУ.

Але, вивчивши всі докази, група експертів змушена була відмовитися від усіх версій на користь однієї: «Боїнг» збито з території терористів «Буком», доставленим з Росії.

Коли і де буде суд

Де і коли буде суд? На це питання слідчі поки що не можуть відповісти. Проблема полягає в тому, що JIT встановив тільки потенційних підозрюваних. Слідчій групі ще належить визначитися зі списком осіб, яким буде висунуто звинувачення. І лише після цього буде вирішено, до якого саме суду буде передано справу. Як уже зазначав «Главком», зі списком звинувачуваних слідча група обіцяє визначитися не пізніше 2018 року.

Проте вже зараз можна припустити, що серед обвинувачених фігуруватимуть прізвища російських військових, а можливо, й відомих політиків та чиновників.

Як було збито «Боїнг» MH17

Рейс MH17 авіаліній Малайзії вилетів з Амстердама 17 липня 2014 року. Літак прямував до малайзійської столиці – Куала-Лумпура. На борту Boeing 777 перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу.

Літак було збито за 40 кілометрів від українсько-російського кордону, неподалік від міста Торез, Донецька область. Ніхто з тих, хто перебував на борту лайнера, не вижив.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: