Як українські політики вітали спікера Кнесету (Фоторепортаж)

Як українські політики вітали спікера Кнесету (Фоторепортаж)

Українцям знову нагадали, що деякі з них «допомагали фашистам нищити євреїв»

В Києві проходить форум Україна-Ізраїль. Державні діячі та представники бізнесу зібрались у столичному готелі, щоб обговорити економічні та культурні відносини в рамках дипспівробітництва двох країн.

Сьогодні, 24 листопада, у Києві проходить «Форум Україна – Ізраїль 2016. 25 років дипломатичних відносин: від загальної спадщини до спільного бачення».

Державні діячі представники бізнесу, міжнародних фінансових організацій Ізраїлю та України зрання зібрались у готелі InterContinental Kyiv для того, щоб обговорити економічні та культурні відносини двох країн.

Серед учасників дискусійних панелей на форумі крім гостей із Ізраїлю засвітились народні депутати Ганна Гопко, Георгій Логвинський, Борислав Розенблат, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, заступник глави Мінагрополітики Ольга Трофімцева, представники топ-менеджементу низки компаній, відомі експерти. В залі також були помічені нардепи Рефат Чубаров, Борислав Береза, екс-міністр освіти і науки Сергій Квіт, міністр молоді і спорту Ігор Жданов, колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, екс-глава Мінагро Олексій Павленко, військовий прокурор Анатолій Матіос.

Першим з вітальною промовою виступив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко. «Наші народи жили поруч багато років. І історії наших народів було багато драматичних подій. Євреї пережили Голокост, українці – Голодомор, - нагадав представник уряду. – Наші народи знають цінність життю».

Віце-прем'єр міністр В'ячеслав КириленкоВіце-прем'єр міністр В'ячеслав Кириленко

Кириленко також нагадав про те, що цього року в Україні відзначили 75-ті роковини трагедії Бабиного Яру. «Ця трагедія – предмет нашої спільної історії, скорботи, пам’яті», - зазначив віце-прем’єр та пообіцяв, що український уряд і надалі буде робити все для зміцнення дружби між двома народами. Посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські додав, що історія стосунків України та Ізраїлю, насправді, триває не 25 років, а сторіччя.

Вперше за 23 роки спікер Кнесету Ізраїлю відвідав Україну. Йоель Едельштейн зробив ключову доповідь на початку заходу. До нього нашу країну відвідував лише тільки Шевах Вайс (він був спікером з 1992 по 1996 роки). Обидва мають українське походження.

«Це була дивна ситуація. Ми її зламаємо», - так прокоментував тривалу відсутність візитів Едельштейн та додав, що він вже запросив голову Верховної Ради Андрія Парубія із візитом у відповідь.

Едельштейн також акцентував увагу на тому, що стосунки між Україною та Ізраїлем протягом сторіч мали різні періоди, і «не треба замальовувати це чорною фарбою». «Колись борці за незалежність України не так сприймались євреями. Був Голокост, і були українців, які під загрозою життю рятували євреїв, і були українці, які допомагали фашистам нищити євреїв. Та головне: які стосунки ми будуємо зараз», - сказав Едельштейн.

Спікер Кнесету Йоель ЕдельштейнСпікер Кнесету Йоель Едельштейн

Спікер Кнесету також згадав складні часи для держави Ізраїль та окреслив рух, яким їй довелося досягти «економічного дива». «Країна була створена в 1948 році (14 травня 1948 року була проголошена декларація незалежності, - «Главком»). Але в непростих умовах Ізраїль не просто вистояв, а й на секунду не зійшов зі шляху демократії… Там не казали: давайте спочатку вирішимо військові проблеми, а потім будемо займатися економікою чи навколишнім середовищем. Ні. Все відбувалось відразу», - повчав Едельштейн.

Він запропонував, в тому числі, і присутнім у залі українським депутатам, і послу Ізраїлю в Україні збудувати план реального культурного обміну між двома країнами «Ми начебто знаємо про культури один одного все. Ну, всі ж читали Шолом-Алейхема, наприклад. Що ще треба? Але це начебто знання привело нас до псевдознання. В Ізраїлі не знають, що таке справжня сучасна українська культура», - визнав спікер.

Панельні дискусії в рамках форуму присвячені відносинам між Ізраїлем та Україною, історії співпраці двох країн, співробітництву у підприємництві, туристичному, освітньому, агропромисловому, секторі, секторі охорони здоров’я.

Катерина Пешко, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: