За що звільняють голову Держрезерву, посада якого «коштує $1 млн»

За що звільняють голову Держрезерву, посада якого «коштує $1 млн»
Вадим Мосійчук
фото: AgroPolit.com

Завтра уряд розгляне питання відставки голови Держрезерву Вадима Мосійчука. «Главком» дізнався ймовірну причину такого кадрового рішення

Сьогодні голова Державного агентства резерву повідомив в ефірі Еспресо.TV, що на завтрашньому засіданні уряду його можуть звільнити.

«31 серпня за ініціативи міністра економрозвитку (Олександра Данилюка. – «Главком») було подано питання на розгляд Кабміну про притягнення до дисциплінарної відповідальності. Тобто мені намагались прив'язати ті борги, які були ще до мене», запевнив Мосійчук.

Він розповів, що його діяльність вивчає спецкомісія з вищого державного корпусу, яка рекомендуватиме уряду його звільнити. «Ходили в кулуарах чутки, що ця посада коштує понад $1 млн», додав він та розвів руками: мовляв, не знає, «чому ця посада така дорога і як ці гроші можна буде «відбити».

Водночас завдяки судовому реєстру можна дізнатись про ймовірну причину звільнення.

Як випливає з кримінального провадження, що 14 листопада частково опрлюднено у Єдиному реєстрі судових рішень, на початку вересня Генеральна прокуратура розпочала розслідування щодо привласнення коштів Державного агентства резерву України в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Відповідно до цієї інформації, департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ зацікавився обставинами конкурсних торгів із закупівлі 17 тисяч тонн дизельного пального марки F на майже чверть мільярда. Відповідне оголошення було оприлюднено 21 жовтня минулого року.

У рамках розслідування суд надав доступ слідчим ГПУ до всієї документації конкурсу, у тому числі до документів, пов’язаних із переможцем тендеру – компанією «ОККО-Бізнес Контракт».

Вадима Мосійчука призначено головою Державного агентства резерву України у червні 2015 року. До призначення він працював гендиректором компанії з управління активами банку шведської групи SEB. Після цього очолював КУА «Райффайзен Аваль». Має досвід роботи на державній службі у Міністерстві економіки та Міністерстві з питань євроінтеграції.

Раніше сайт nefterynok.info повідомляв, що у лютому цього року компанія «ОККО-Бізнес Контракт» виграла тендер на поставку 17 тисяч тонн дизельного пального для Держрезерву на суму 257,5 млн гривень. Середня вартість товару становила 15 150 грн/т.

Під час конкурсу було відхилено пропозиції від ТОВ «Дніпрозбут» (засновник Марина Ставська), ТОВ «Фінінтертехнологія» (засновник Гліб Гринько). Також брали участь ТОВ «ВОГ Аеро Джет» і ТОВ «Трейд Коммодіті».

У жовтні Генпрокуратура повідомила про обшуки в Держрезерві через непрозору закупівлю саме на таку суму, хоча назву компанії-постачальника не озвучила. Проте її назва спливла у судових матеріалах, пов’язаних із цією справою: ГПУ через суд домоглася доступу до листування між Держрезервом та компанією «ОККО-Бізнес Контракт». Разом з цими та іншими документами суд надав доступ підлеглим генпрокурора Юрія Луценка до протоколів нарад у голови Державного агентства резерву та його першого заступника за період з 1 липня 2015 року по 1 квітня 2016 року.

Компанія «ОККО-Бізнес Контракт» належить власнику мережі АЗС «ОККО» Віталію Антонову.

Раніше ГПУ також уточнювала, що Держрезерв провів непрозорий тендер у змові з «одним із найбільших постачальників пального в країні» для формування резерву нафтопродуктів держави. За версією ГПУ, конкурсні торги щодо закупівлі 17 тисяч тонн дизельного пального на 257 млн гривень були «завчасно узгоджені та незаконні». В Генпрокуратурі додавали, що терміни зберігання пального не відповідали держстандартам.

У свою чергу голова Держрезерву Вадим Мосійчук тоді повідомляв на своїй сторінці у Facebook, що тендер було проведено прозоро, а його результати декому не сподобалися…

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: