«Залізна леді» американської дипломатії в подарунок на 25-річчя Незалежності

«Залізна леді» американської дипломатії в подарунок на 25-річчя Незалежності
epizod.ua

Новий американський посол в Україні – «супутниця революцій» і миротворець-яструб

Цього тижня до Києва прибула новий посол США – кадровий дипломат Мері Йованович. До недавнього часу вона обіймала посаду заступника помічника держсекретаря США з європейських і азіатських справ.

Пані Йованович народилася в Канаді і в дитинстві переїхала до США. Її мати має російське коріння, а батько – сербське. Закінчила Принстонський університет та Пушкінський інститут, володіє російською мовою. Про приватне життя нового американського посла відомо небагато. Захоплюється дзюдо. Полюбляє собак.

Йованович перехопила естафетну паличку американської дипломатії в Україні у Джеффрі Пайєтта. Вона має багатий дипломатичний досвід, який може бути корисним для Вашингтона в українських реаліях.

31918_originalДжеффрі Пайєтт

До Помаранчевої революції дипломат обіймала посаду заступника посла США в Україні. Вона першою порушила питання про поставки радіолокаційних систем «Кольчуга» до Іраку всупереч санкціям США, що діяли проти президента Саддама Хусейна. Тоді на цьому ґрунті виник політичний скандал. Відбулося погіршення українсько-американських відносин.

У російській блогосфері негативно сприйняли призначення Мері Йованович американським послом в Україні, вважаючи її «яструбом». Йованович має репутацію досвідченого і несхильного до поступок дипломата, здатного відстоювати інтереси США в гарячих точках та в державах зі слабкою демократією.

«Супутниця революцій» моніторитиме боротьбу з корупцією

Нового посла США вже встигли назвати «супутницею революцій» в українських мас-медіа. У 2005–2008 роках Мері Йованович обіймала посаду посла США у Киргизіїї. Під час її місії відбулася так звана Тюльпанова революція і повалення проросійського режиму президента Аскара Акаєва. Американський посол стала посередником між Вашингтоном та новою владою. Президент Курманбек Бакієв розраховував на матеріальну та дипломатичну підтримку з боку заокеанського «великого брата». Тоді нова влада Киргизії зіштовхнулася з проблемами розбудови прозорої системи державного управління та громадянського суспільства, боротьби з корупцією. Потрібно було проводити реформи. Але «кольорова революція» в Киргизії була невдалою і з 2011 року країною править президент Алмазбек Атамбаєв від Соціал-демократичної партії, яка орієнтована на зближення з РФ.

557627_1462640093-8832

Але киргизький досвід Мері Йованович може бути також корисним в Україні. Наша держава теж потерпає від корупції. Реформи відбуваються досить складно. Тернистим шляхом розвивається громадянське суспільство.

Адміністрація демократів зацікавлена в тому, щоб будь-яка фінансова допомога Україні була захищеною від рук корупціонерів. Білий дім розраховує на те, що «залізна леді» американської дипломатії ефективно відстежуватиме процес реформ в Україні та сприятиме висвітленню на міжнародному рівні будь-яких актів корупції окремих чиновників. США інвестували в сектор безпеки та оборони України $600 млн, а також $3 млрд у вигляді кредитних гарантій.

Вашингтон зацікавлений у повноцінній військовій реформі в Україні та підвищенні ефективності Збройних сил України. На думку екс-посла США Джеффрі Пайєтта, Україна здатна самостійно виробляти необхідну зброю.

«Україна має потужну оборонну промисловість і має здатність виробляти власну амуніцію. Я сподіваюся, що завдяки співпраці між нашими промисловими галузями у найближчі місяці і роки потужності оборонної промисловості України зміцнюватимуться», – Джеффрі Пайєтт, екс-посол США.

Вашингтону зручніше інвестувати в оборонний сектор України та навчити вітчизняних промисловців виробляти необхідне озброєння, аніж постачати американську летальну зброю Києву. Серед експертів існує думка, що в переддень президентських виборів у США надання Україні військової допомоги може бути використано проти окремих політиків. Це стосується Хілларі Клінтон, кандидата від Демократичної партії. Її основний конкурент, республіканець Дональд Трамп, відстоює у своїй передвиборній риториці ідею ухилення від допомоги Україні. США також стримує від надання Україні летальної зброї очікувана реакція Росії, яка може у відповідь посилити військову підтримку бойовиків на Донбасі.

Тому Білий Дім зацікавлений, аби американські гроші витрачалися саме на укріплення оборони та безпеки України. Щоб здійснювати контроль за даним процесом, США потрібна компетентна особа у кріслі посла.

Зазвичай для здійснення моніторингу за діяльністю політичної еліти в країнах перебування Мері Йованович налагоджувала зв'язок із місцевими осередками громадянського суспільства. Волонтери, громадські діячі та інші представники громадянського суспільства виконують функцію контролера уряду. Вони відстежують діяльність чиновників, Під час своєї промови в Єреванському державному університеті в 2011 році Йованович наголосила, що держава має співпрацювати з громадянським суспільством як скептично налаштованим партнером та джерелом нових ідей.

«Уряд та громадянське суспільство повинні працювати в тандемі, як човен та весла. Якщо використовувати одне весло замість двох, то човен піде в неправильному напрямку», – Мері Йованович, посол США в Україні.

155958

Миротворчий досвід Йованович

Досвід Мері Йованович може бути корисним і для протидії російським провокаціям на Донбасі та в Криму. Дипломат працювала послом США у Вірменії в 2008–2011 роках та приділяла пильну увагу врегулюванню конфлікту в Нагірному Карабаху. Це азербайджанська територія, де на початку 90-х вірменські сепаратисти проголосили Нагірно-Карабаську республіку (НКР). США спільно з РФ та Францією беруть участь у врегулюванні цієї кризи на правах співголови Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в Нагірному Карабаху. Чинна влада Вірменії підтримує сепаратистські тенденції в даному регіоні і надає карабаським вірменам військову та матеріальну підтримку. Президент Вірменії Серж Саргсян послідовно відстоює ідею незалежності НКР. У свою чергу Росія виступає гарантом безпеки Вірменії в рамках Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) та утримує на її території військову базу в населеному пункті Гюмрі, військову авіабазу в аеропорту Еребуні.

Американський посол розуміє логіку мислення та підходи керівництва держави-спонсора сепаратизму. Мері Йованович технічно залучала увагу міжнародного співтовариства до подолання вірменсько-азербайджанського конфлікту з урахуванням права Азербайджану на відновлення територіальної цілісності. Під час своїх публічних виступів Йованович робила спроби переконати політичну еліту Вірменії та Азербайджану приступити до переговорів та з’ясувати статус Нагірного Карабаху мирним шляхом. Тоді вона просувала серед місцевих політиків варіант врегулювання конфлікту за принципами Астанинської декларації ОБСЕ щодо Нагірного Карабаху та спільної заяви президентів США, РФ та Франції у м. Мускок. Посол підтримувала ідею повернення територій навколо Нагірного Карабаху до складу Азербайджану, азербайджанських біженців до Нагірного Карабаху. В її заявах ніколи не лунало закликів до визнання спірних земель вірменською територією або окремою державою.

Чимось російський сепаратизм в Україні схожий на вірменський сепаратизм в Азербайджані. В обох випадках місцеві бойовики мають підтримку ззовні, а на їхньому боці воюють армійські підрозділи країни-спонсора.

У своїх заявах Мері Йованович підтримує суверенітет України. Вона може грати роль неформального посередника у російсько-українському конфлікті, давати консультації Банковій напередодні чергових зустрічей у Мінську з лідерами сепаратистів. Американські посли не лише представляють та відстоюють інтереси своєї держави за кордоном, але й підтримують тісні контакти з політичними колами, орієнтованими на зближення із Заходом.

«Ми здалеку спостерігали за великими досягненнями України протягом останніх двох років. Але зробити треба ще багато. І я сподіваються працювати разом з вами, щоб підтримувати суверенну територіальну цілісність, демократичну і заможну Україну. Слава Україні!» – Мері Йованович, посол США в Україні.

У випадку перемоги на президентських виборах у США кандидата від демократів Хілларі Клінтон, яка виступає за стримування російської агресії в Україні, Білий дім буде активніше допомагати Нормандській четвірці у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Наразі ж питання стримування агресії РФ в Україні є болючим питанням євроатлантичної безпеки, де ключову роль грають саме США.

На поточний момент Україна є вітриною зовнішньої політики США у Східній Європі. Від обороноздатності і внутрішньополітичної стабільності в Україні залежатиме ефективність стримування поширення російського впливу в Європі. Українська демократія є альтернативною моделлю політичного розвитку на пострадянському просторі поза сферою впливу Кремля. І призначення новим послом в Україні Мері Йованович є спеціальним політичним кроком адміністрації демократів.

Кухалейшвілі Георгій, для «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: