Дипломат: Український провінціалізм – ворог для України

Дипломат: Український провінціалізм – ворог для України
Главком

Український дипломат , колишній радник-посланник посольства України в РФ, експерт центру дослідження Росії Олег Бай під час прес-конференції в прес-центрі Главкома назвав три головних ворога української держави: Москва, український провінціалізм, синдром кочубеївщини.

«Я наголосив би на другому пункті -  українському провінціалізмі. Нам дуже хочеться почуватися провінцією, яку ніхто не образить. Або хтось інший прийде і захистить. Хто? Меркель зі Шрьодером? Трам чи Клінтон? Не думаю. Бо якщо ти не покладаєшся на себе і на свої сили, на свій стрижень, то ніхто тобі не прийде на допомогу, бо бачать, що ти того не вартий», - говорить дипломат.

Окрім того, у нас дуже багато людей, які стали самозакоханими вождями.

«Я загадую Анатолія Зленка, Володимира Огризка, Бориса Тарасюка, як прекрасних і талановитих міністрів закордонних справ. А інші? Навіщо треба було двом дуже шанованим людям (один сьогодні при посаді, а другий , я так думаю, не бідує) призначатися на посади міністра на короткий термін тільки для того, щоб називатися дипломатом? Щоб потім розробляти свої дипломатичні стратегії? Полюбіть когось іншого на цій посаді. От ця самозакоханість і нетвереза оцінка своїх сил теж заважає», - продовжує Бай.

За його словами, відбувається зациклення на кількох особистостях. 
«Пригадуєте як у пісні на вірші Самойлова :
 Фотографирует себя 

С девицей, другом и соседом,

С гармоникой, с велосипедом,

За ужином и за обедом,

Себя - за праздничным столом,

Себя - по окончанье школы,

На фоне дома и стены,

Забора, бора и собора

Себя - на фоне скакуна,

Царь-пушки, башни, колоннады,

На фоне Пушкина - себя,

На фоне грота и фонтана,

Ворот, гробницы Тамерлана,

В компании и одного -

Себя, себя. А для чего?»

Так, наш політикум фотографується з Меркель, з Обамою і так далі. Це марнославство.  А марнославство – не є політикою. Це не дає дивідендів. Нехай, наприклад,  Штайнмаєр вважає за честь сфотографуватися з Парубієм, а не навпаки», - резюмував дипломат.

Далі Олег Бай розмірковував, чи є Україна дійсно незалежною.

За його словами, хоча Україна й отримала статус суверенної держави, однак, повної незалежності не отримала.

«Якщо думати про реальну незалежність, чого не було зроблено. У нас була різновекторна зовнішня політика, але була одновекторна орієнтована економіка. З одновекторною орієнтовною економікою – геть думати про незалежність», - говорить Бай.

Він зазначив, що Росія завжди прагнула незалежності від України. Бай нагадав, що Росія доклала багато зусиль для модернізації Омського танкового заводу, щоб не залежати від українських танків та комплектуючих.

«У 1994 році, здається в Омську, я був у відрядженні та дізнався, що там модернізується Омський танковий завод. Для чого, якщо в нас є Малишева? Україна ж виробляє танків скільки вам треба. Росія дбала про себе, щоб бути незалежною від наших танків, наших комплектуючих», - розповів Бай.

Також дипломат розповів, що позичання грошей (у зовнішніх донорів. – Ред.) – це перешкода, яка стоїть на шляху до повної незалежності. Щоб розірвати усі стосунки з Росією, Україна, перш за все, повинна зміцнити своє економічне положення.

«Ми дуже образились чи на «Квартал», чи на інших гумористів, які говорили про транш. Ну ніхто не любить прохачів. Я скільки знаю своїх батьків і себе. Батько був інвалід і ми жили на одну пенсію, але ніколи гроші не позичали - це залежність. Якщо не пряма фінансова, то моральна. Я не про те, що це нам не потрібно, а про те, що нам потрібно займатись резервом внутрішньої економіки, а з Європи брати найкраще», - говорить Бай.

За словами дипломата сьогодні майже всі країни живуть у борг, але він відзначає, що потрібно знати міру.

«Я не знаю, що будуть робити США, якщо всі долари в цьому світі будуть пред’явлені для оплати. Не буде США. Я думаю, що в борг сьогодні, якщо брати до уваги світову економіку, в тій чи іншій мірі  живуть усі. Але деякі розуміють де та червона риска, яку переступати не треба», - підсумував Бай.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: