Фольклористи пояснили, чому Україна плентається шляхом «руського міра»

Фольклористи пояснили, чому Україна плентається шляхом «руського міра»

У нас оксюморон, адже у нас два Різдва, два нових роки –старий і новий, два Великодня. Проблема полягає в тому, що ми живемо не перше століття у світі подвійних стандартів і нам до того не звикати. Українці уже адекватизувалися в такому просторі полярних смислів. Про це розповіла Олена Івановська, професор, доктор філологічних наук, завідувачка кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

«Українська громада існує в своєму світі, незважаючи на календарі, на зміни або на те, що ми зараз живемо за двома календарями – григоріанським та юліанським. Хоча переважна більшість світу, зокрема православні церкви, перейшла на григоріанський календар, ми ще як і рештки «руського міра» йдемо в цій колії», - говорить Івановська.

На її думку, зі зміною календаря все святочне коло стало на своє місце. Від так свято Миколая було б 6 грудня, Різдво 25 грудня як в усьому цивілізованому світі, на Новий рік відповідно була б Маланка та Василь. І замість совєтського Діда Мороза, якого нав’язав українцям Постишев, дітей вітав би Василь. Усе стає в українське русло. Бо Дід Мороз в українській міфології має негативне значення, це персонаж, який чудо не робить.

Сьогоднішня ситуація в Україні є найбільш комфортніша для таких змін.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції «Святий Миколай чи Дід Мороз і Санта Клаус?» за участі Олени Івановської, професор, доктор філологічних наук, завідувачка кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Андрія Паславського, член Київського кобзарського цеху, аспірант кафедри фольклористики ІФ КНУ ім. Т. Шевченка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: