«Хто відповість за підпал стихійних поселень напередодні «Євробачення»?»

«Хто відповість за підпал стихійних поселень напередодні «Євробачення»?»
Фото: Центр інформації про права людини

Правозахисники заявили, що розслідування підпалів стихійних поселень у Києві не відбувається. Представник МВС відповів, що правоохоронці чекають на заяву про злочин.

Наприкінці березня та на початку квітня у Києві виселили мешканців двох стихійних поселень, у яких проживали роми, а також угорці та українці. Намети, в яких жили ці люди, були підпалені. Прес-конференція, що відбулась 26 квітня в інформаційному агентстві «Главком», стала першим випадком, коли правоохоронні органи відповіли на заяву правозахисників щодо подій, які носять характер етнічних чисток.

Юрист-аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Сапожнікова заявила, що залишки підпалених поселень на Березняках були підпалені ще раз, у ніч з 10 на 11 квітня.

Потерпіла мешканка цього поселення Рита Пастурма повідомила, що напередодні до них звернувся представник якоїсь політичної партії та запропонував жителям виїхати з цього району, оскільки скоро у Києві відбудеться пісенний конкурс «Євробачення» і їх можуть побачити гості міста, що будуть їхати трасою поруч. Жінка зазначила, що жителі поселення отримували погрози про підпал, який можуть здійснити люди ультраправих поглядів. За її словами, представник політичної партії обіцяв купити людям квитки на потяг, але після погроз вони самі почали покидати поселення

Петро Григоріченко, Президент Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конгрес Ромен України», розповів про аналогічну справу з підпалами напередодні футбольного чемпіонату «Євро-2012». За його словами, не зважаючи на резонанс та його виступ на гуманітарній раді при Президенті України, розслідування було “cпущено на низи” і наразі справа знаходиться в Європейському суді з прав людини.

Петро Григоріченко зазначив, що образ ромів у ЗМІ часто подають безвідповідально, безпідставно звинувачуючи їх у злочинному способі життя та провокуючи ворожість до цілого етносу. Він закликав журналістів бути відповідальними та звернувся до представника МВС з проханням зробити все можливо, щоб захистити права постраждалих від підпалу та забезпечити їхню безпеку.

Радник Міністра внутрішніх справ України Іван Варченко повідомив, що за його інформацією, питанням виселення ромів з Березняків займався лідер політичного руху «Єдина сила» Володимир Нетребенко. Нетребенко, за його словами, заявляв про те, що громадські активісти разом з політиками купили жителям поселення квитки та допомогли організувати від’їзд жителів поселення на Закарпаття.

Іван Варченко заявив, що виходячи з оперативної інформації та повідомлень у ЗМІ, на сьогодні немає жодної заяви, з якої могли б працювати правоохоронні органи відносно наявних даних. Також немає жодної заяви від постраждалих. Це за його словами, одна реальність. Іншу реальність створює заява правозахисників. Вона створює інший образ України як держави, та інший образ ситуації, яка склалася, – сказав Іван Варченко.

«Я хотів би, щоб наші правоохоронці, зокрема ті, які в поліції працюють зараз – слідчі, оперативники, мали підставу для конкретного реагування», – зазначив радник Міністра МВС.

На питання Олени Сапожнікової, чи не є публічна заява правозахисників та потерпілої щодо підпалу та знищення майна достатньою підставою для початку розслідування, Іван Варченко відповів, що по-перше, МВС дасть офіційну відповідь на заяву громадських організацій, а по-друге – представники потерпілої, яка боїться звертатись до правоохоронців через погрози, на основі конкретних матеріалів, все-таки, мають написати заяву про злочин до районного відділку поліції. Тоді, за словами представника МВС, є шанс добитися справедливості.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: