Інструктор розказав, як правильно надавати першу медичну допомогу при обмороженні та переохолодженні

Інструктор розказав, як правильно надавати першу медичну допомогу при обмороженні та переохолодженні

Обмороження частин тіла можна отримати при плюсовій температурі. При переохолодженні не можна вживати алкоголь, це може привести до падіння тиску. Обморожені частини тіла не можна розтирати ані спиртом, ані тканиною, оскільки ушкоджується зовнішній шар епідермісу. Про це повідомив Олег Картавий, інструктор Центру спеціалізованої підготовки, викладач, сертифікований Європейською радою з реанімації, Українським науково-практичним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров'я України, а також Emergency First Response, під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Обмороження частин тіла людина може отримати і при плюсовій температурі повітря +1, +3, коли, наприклад, дуже вогко. Найбільш вразливими такими місцями є ніс, вуха, щоки, кінчики пальців рук та ніг. Ознаки обмороження, коли вражені частини починають "щипати" або німіти. 

«У такому випадку людину треба завести в будь-яке тепле приміщення, обережно зняти рукавиці та взуття, аби не ушкодити епідерміс. Дати людині випити теплий чай. А від алкоголю слід утриматися. Він може негативно вплинути на організм людини, оскільки судини розширяються і може впасти тиск. Категорично забороняється розтирати спиртом чи будь-чим іншим уражені місця. Якщо є можливість, то варто зробити теплу ванночку для пальців рук та ніг або загальна ванна для всього тіла. Температура води 38 градусів» , - радить інструктор.

За його словами, переохолодження людина отримує тоді, коли перебуває довгий час на відкритому повітрі. В групі ризику - військовослужбовці в АТО, продавці на вуличних ятках, поліцейські на чергуванні, мітингувальники. Картавий рекомендує не вживати на вулиці алкоголю для "зігріву", адже може впасти тиск і людина втратить свідомість, перебуваючи на холодному повітрі.

Людину з ознаками переохолодження треба завести в приміщення, де температура 18-22 градуси, бажано прийняти теплу, не гарячу ванну. Якщо такої можливості немає, то загорнути в теплу ковдру. Зовнішній одяг треба знімати, оскільки він містить в собі холод. Дати теплий чай, кава не бажана. 

Дізнатися більше про надання першої медичної допомоги при обмороженні, переохолодженні та забиттях ви зможете, переглянувши запис прес-конференції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: