«Яким чином і наскільки міжнародна допомога посилила обороноздатність України?»

«Яким чином і наскільки міжнародна допомога посилила обороноздатність України?»
Фото: Главком

Отримання допомоги від міжнародних партнерів і на сьогодні розглядається Україною як одна із головних передумов ефективної протидії російській агресії. Тому вкрай важливою є оцінка наданої підтримки в останні три роки: такий «аудит» дозволить зрозуміти, яка допомога вияви- лася справді ефективною, яка допомога може ще виявитися корисною, а яка підтримка була марнуванням ресурсів.

 На початковому етапі конфлікту будь-які, навіть мінімальні постачання для армії мали велике значення, адже у 2014 році у Збройних силах бракувало базових речей — наприклад, обмун- дирування і систем захисту. Утім, слід визнати, що саме наявність власного ВПК разом зі старими радянськими запасами були основним чинником, який дозволив Україні чинити опір російській агресії. У той час як міжнародна підтримка дозволила максимально мінімізувати жертви, однак не стала визначальним фактором ефективності цього опору. Звісно, не можна заперечувати, що надання міжнародної підтримки якісно вплинуло на поси- лення обороноздатності України у низці сфер.

Так, важливе значення мала передача США і Канадою радіостанцій Harris Multiband Handheld Radios для забезпечення зв’язку на тактично- му рівні. Адже захищеність зв’язку є однією із успішних передумов ведення ефективних бойових дій. Фактично наявність систем Harris Falcon II дозволила ЗСУ зменшити уразливість від засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) противника і перехоплень, що було слабким міс- цем старих радянських систем зв’язку. Понад те, початок масштабного використання сис- тем Harris Falcon II, які були надані міжнародними партнерами на безоплатній основі, зробила саме цю радіостанцію найбільш прийнятною для закупівель, незважаючи на неоднозначне сприйняття в Україні. У серпні 2015 року стало відомо про намір Міністерства оборони України закупити ці системи на суму в 4 млрд. гривень (170 млн. доларів). Таким чином у процесі передачі Україні цих систем відбулося не лише якісне оновлення систем зв’язку, але і виникла можливість налагодити взаємовигідне співробітництво із міжнародними партнерами. Іншою важливою сферою, де надання міжнародної допомоги мало якісний вплив, стало поліпшення системи тактичної медицини. Оскільки саме від якісної допомоги пораненому бійцеві протягом перших хвилин залежить не лише те, як швидко боєць одужає, але і чи ви- живе він взагалі.

Уже у 2014 році було проведено тренування 12 тисяч військовослужбовців щодо надання першої медичної допомоги і передано 9,5 тисяч комплектів аптечок типу IFAK (Improved First Aid Kit), зокрема і тих, які були надані міжнародними партнерами. Цікаво в цьо- му контексті порівняти міжурядову допомогу і допомогу, яку надав у сфері тактичної медицини Світовий конгрес Українців. Так на січень 2017 року волонтери цієї організації провели трену- вання 30 тисяч військовослужбовців і роздали близько 20-21 тисячі аптечок першої медичної допомоги. При цьому якщо потребу в аптечках першої допомоги було задоволено майже повністю, то питання забезпечення машинами для евакуації і на сьогодні залишається відкритим. США передали лише перші 5 із 40 обіцяних машин для евакуації Burtek B4731. В той самий час ЗСУ на початку квітня 2017 року отримала перші 10 машин для евакуації поранених «Богдан-2251» із загального контракту на 100 машин. Таким чином Україна бере курс на самостійне забезпечення потреб у машинах для евакуації поранених.

Важливе значення має програма тренувань у рамках Спільної багатонаціональної тренувальної групи-Україна (JMTG-U), яка проходить на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки. За час існування цієї програми у 2015-2017 роках представниками Національної гвардії США було підготовлено 6 батальйонів Збройних сил України і 3 батальйони Національної гвардії України — загальною чисельністю 3 тисячі осіб. У рамках програми тренувань за участю Великої Британії було підготовлено 5 тисяч бійців, а в рамках канадської місії UNIFIER 3,4 тисячі бійців. Особливістю цієї програми є те, що бійці підготовлені рамках програми JMTG-U самі можуть виступати в рамках інструкторів для подальшої підготовки. Показовим є те, що під час ескалації конфлікту навколо Авдіївки у січні-лютому 2017 року участь із українського боку брали бійці, які пройшли тренування у рамках програми JMTG-U108.

Окрім того у рамках підготовки Україні було передано комплекси MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) для проведення тренувань, які підвищили якість підготовки. Хоча, з іншого боку, важливість тренувань особового складу ЗСУ і Національної гвардії у рамках про- грами JMTG-U також не треба переоцінювати. Оскільки початок програми тренувань значною мірою розглядався також як засіб для США та їх союзників продемонструвати політичну під- тримку Україні. І лише потім як інструмент якісної трансформації збройних сил.

Ознайомитися зі звітом можна тут

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: