«Коли твій дім забрала війна»

«Коли твій дім забрала війна»

До третьої річниці початку АТО в Україні Український інститут дослідження екстремізму презентував книгу «Коли твій будинок забрала війна».

Збірник містить у собі історії дванадцяти сімей, чиї життя скалічила війна.

 «Не дивлячись на все пережите, серця цих людей сповнені любові, надії і доброти. Вони не просять допомоги і не скаржаться на долю. Багато хто працює, а вечорами допомагають у волонтерському центрі. Єдине, чого вони чекають від своєї країни - щоб вона про них не забувала. Їм дуже хочеться відчувати себе не переселенцями, а українцями, хочеться знати, що вони свої », - каже Галина Герега, голова УІІЕ і автор гуманітарної ініціативи« Дорогий світу ».

За словами Галини Гереги, через долі цих людей Інститут спробував розкрити дуже важливу проблему, яка назріває в нашому суспільстві - сприйняття війни як буденності, байдужість до чужого горя і проблем.

Життєві історії, які розповідає книга, дійсно сповнені не лише трагізмом. Це розповіді про силу простих людей, про те, як важкі обставини вчать нас боротися і перемагати.

«Оля і Роман під час обстрілу, вибігаючи з дому в Горлівці, побачили у дворі пораненого голуба. Не замислюючись сім'я схопила пташку з собою. Уже в Києві вони виходили голуба і відпустили на волю.

Тікаючи з Первомайського, сім'я Барбаковіх віддала сусідам все запаси їжі, закуплені за останні гроші, і посадила п'ятьох сусідів похилого віку до себе в машину. Удев'ятьох на старій дев'ятці зі зламаними гальмами вони вирушили в нову невідому життя.

Люба, Сергій і четверо синів дорогою з Донецька до Києва залишили у бабусі в Краматорську собаку. І тепер чотириногий друг часто сниться хлопчикам ночами. Вони мріють, що у них буде будинок, куди вони зможуть забрати пса », - розповідається в книзі.

«Нам дуже хотілося б, щоб ця книга змусила читачів краще зрозуміти проблеми людей, чий будинок забрала війна. Втративши все, вони не втратили головного - віри в свій народ і свою країну », - говорить директор УІІЕ Олег Зарубінський.

Книгу можна скачати на сайті інституту uire.org.ua, а також знайти у всіх центральних бібліотеках країни.

Презентація книги «Коли твій будинок забрала війна» вже другий проект інституту, реалізований в рамках громадської ініціативи Галини Гереги «Дорогий світу». У минулому році за підтримки Уповноваженого Президента з прав дитини пройшла фотовиставка «Навчи добру», в якій взяли участь діти-переселенці і зірки шоу-бізнесу, кіно та спорту.

Прес-центр Главкома також пропонує переглянути запис прес-конференції «Коли твій дім забрала війна»  участі  директора Українського інституту дослідження екстремізму Олега Зарубінського та автора проекту Ольги Будь.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: