«Податок на нерухомість у 2017 році: чого очікувати власникам житла»

Неможливо достовірно сказати, яка кількість людей не сплачує податки на нерухомість. Через недосконалу систему реєстрування неможливо зібрати інформацію про всіх громадян. У зв’язку з цим платник може легко уникнути оподаткування. Про розповів президент Спілки фахівців з нерухомого майна України Віктор Несін під час прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

«Будь-який закон при бажанні можна обійти? Моя відповідь - так. У нас є мудрі юристи, сядуть подумають та придумають щось. Знову ж таки, багато людей не вносить свою нерухомість до реєстру; «А навіщо її вносити? Я не буду цього робити». Якщо говорити про нерухомість, яка за кордоном, то такої інформації тим більше немає у податкової. Податкова інспекція користується тільки електронним реєстром. Єдине, що інформація може з’явитися про чиновника, який  заповнює декларацію. Але ж ми говоримо про пересічних громадян – вони не заповнюють декларацій. Тому ця інформація може з’являтися тільки від чиновників», - пояснив Несін.

Наразі існує багато нерухомого майна, котре власники не внесли до електронного реєстру. Адже за законом громадяни не зобов’язані цього робити.

«Ніяких термінів не встановлено щодо запису своєї нерухомості в реєстр. Це зроблено для того, щоб не створити ажіотаж в державних реєстратурах. На сьогоднішній день реєстратором  також є нотаріус. А ми розуміємо, що після того, як квота була збільшена, то нотаріусів з’явилося дуже багато. Немає великої проблеми в тому, щоб внести нерухомість до електронного реєстру. Але знову ж, не існує закону, який зобов’язує це зробити. На права власності ніщо не може вплинути. Єдине, що люди, рано чи пізно, будуть дарувати, продавати, міняти, залишати у спадок. Тільки у цих випадках ви потрапляєте у реєстр. Розраховано, що за багато років нерухомість потрапить до цього реєстру. Це як і з приватизацією. Вона ж не закінчилась по сьогоднішній день. Вже навіть закрили деякі бюро приватизації. Однак ще залишилося неприватизоване майно. За моїми підрахунками, ми виходимо на цифру 15-17% неприватизованої нерухомості. Виникає питання: яка це нерухомість, якщо її не приватизували, та чи підлягає вона оподаткуванню? Звісно, що вона не попаде тому, що не є власністю», - розповідає Несін.

За словами експерта 50% громадян уникають сплати податку, і за цим дуже складно вслідкувати, адже у реєстрі не вистачає інформації про платників, оскільки вони з власного бажання не реєструють свою нерухомість.

«Знову ж таки, не всі будинки потрапляють до реєстру. Податкова інспекція про них не знає, а для того, щоб отримати інформацію, податкова інспекція має щось зробити. Інформація в нас є, але до 2012 року вона була на паперових носіях, а потім стала у електронному вигляді. Щоб перевести інформацію з паперових джерел, не вистачає людей. Це складний обсяг роботи. Потрібно скан-копії робити, переводити все у електронний вигляд, це складна процедура. Тому законодавець сказав, що не потрібно переносити. Хоча утримувачем паперових носіїв, наприклад, у Києві, є Бюро технічної інвентаризації. Ці архіви існують. БТІ їх утримують у себе, якимось чином. Тому я думаю, що це буде тривати дуже довго», - сказав Несін.

Також експерт розповів, що відповідальності як такої за несплату податку немає. У законі зазначено, що у випадку несплати податкова буде звертатись до суду. Однак людина може оскаржити це рішення.

Дивіться запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: