«Проблема Керченської протоки - нові інструменти війни Росії проти України»

«Проблема Керченської протоки - нові інструменти війни Росії проти України»
"Крим реалії"

Основними чинниками збільшення небезпеки з боку Росії проти України є оновлення та покращення озброєння її військової техніки, загострення стосунків Росії із США та зміцнення Кремлем свого авторитету серед російських громадян. Про це розповів на прес-конференції у прес-центрі «Главкома» Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. А адмірал ВМСУ у запасі Ігор Кабаненко звернув увагу на те, що блокування транспортного руху через Керченську протоку Росією принесе Україні фінансово-економічні збитки. Окрім того, зведення залізничного полотна на керченському мості з низькими арками унеможливить рух океанічних суден, що прямують до маріупольського порту.

Першою причиною військовий експерт Валентин Бадрак називає – загострення відношень між Росією та США.

«По-перше, дуже загострилося відношення між Росією та США. Кремль отримав ситуацію, яку він не очікував. Символічна підтримка України та приїзд голови Пентагону та представників 8 країн НАТО – створило в Росії шалену істерію, якої ми не спостерігали з самого початку війни», - говорить військовий експерт.

Другим чинником загрози є те, що Україна – буферна держава між Європою та Росією. За словами Бадрака, Захід  цілком влаштовує такий стан речей. Також важливий момент  -  наближення президентських виборів у Росії, адже Кремль має закріпити свій авторитет та вплив над  громадянами.

«Війна на виснаження не дає Москві тих результатів, на які вони очікували. Час грає не на Росію. Наближаються вибори президента РФ. До березня 2018 року Путіну потрібні якісь перемоги, якісь певні речі, які він може своєму суспільству представити, щоб претендувати на ще одну перемогу і продовжити своє «царювання», - розповідає військовий експерт.

Окрім того, в Росії існує прагматична думка щодо слабкості оборонного потенціалу України.

«Оцінка того, що зроблено в Україні за останні 3 роки, надає російським аналітикам підстави казати, що Україна не готова до масштабної війни та раптового масштабного  удару», - пояснює Валентин Бадрак.

За останні роки сама Росія суттєво покращила своє військове оснащення, що також спричиняє серйозну загрозу для України.

 «За нашими даними, ті підрозділи, які стоять на першій лінії, а це – загальновійськова армія і 4 стрілецькі дивізії, я вже не кажу про 4 дивізії повітряно-десантних військ, які також по кордонах стоять. У цих структурах, у цих підрозділах рівень оснащення новим озброєнням військової техніки досяг 58% станом на 2016, а на 2017 рік було заплановано досягти 62% переозброєння на новітні системи. Це для нас дуже серйозний виклик», - говорить військовий експерт.

Бадрак повідомляє, що ймовірність воєнних операцій до початку виборів у Кремлі – дуже висока. Для Росії залишається актуальним пробиття сухопутного коридору в Крим, адже, це також можна позиціонувати як досягнення Москви. 

«Я хочу зазначити, що та істерія про яку я казав – це обробка, перепрошивання свідомості росіян. Для чого це ведеться цілком зрозуміло. Сьогодні досягнуто такої ситуації, що пересічний росіянин не здивується і підтримає війну в Україні. Це дуже небезпечна ситуація. Високий  рівень негативного сприйняття України в самій Росії, якого ми не спостерігали, напевне, з 2008 року, коли такі самі розробки впроваджувалися в Росії для того, щоб Україну виставити ворогом», - пояснює Валентин Бадрак.

Зокрема, експерт наголошує, що важливою загрозою є намагання Кремля викликати недовіру до державного керівництва, тобто здійснити розкол між владою та суспільством.

«Сьогодні ми бачимо дуже серйозну роботу з активізації проросійських рухів, російської агентури. Фактично центр тяжіння інформаційної роботи перейшов у політичну площину. Але Росія залишає за собою можливість використовувати і силові заходи, і терористичні акти. Все це створюється для того, щоб відбулися дуже серйозні зсуви в українському суспільстві, зрушення в бік недовіри до влади, розкол між суспільством і владою. Це може надати поштовх для різних військових комбінацій. Крім того ми не виключаємо, що серед таких комбінацій може бути «миротворча» діяльність Росії. Протягом 2016 року російська сторона провела дуже активну роботу зі спрощення отримання мандату ООН, а коли це дало не ті результати, на які Кремль очікував, тодішній секретар ОДКБ пан Микола Бордюжа відкрито сказав, що ОДКБ може діяти без мандату ООН і їй може не знадобитися такий мандат», - резюмував Валентин Бадрак.

Адмірал ВМСУ у запасі говорить, що проблеми із росіянами щодо Керченської протоки були давно.

«Історія з Керченською протокою сягає своїм корінням ще у 2003 рік, коли були події довкола о. Тузла. Ще тоді Росія намагалася пробити транспортний коридор в Крим. У неї також були надії, що отримає підтримку кримського населення, але не отримала. Тому цей проект захлинувся. Згодом було підписано міждержавну угоду між Україною та Росією щодо статусу Керченської протоки. Угода має міжнародний характер, і ніякі дії не можуть відбуватися без рішення обох сторін. Януковичем в рамках підписаних документів щодо відмови України від ЄС в обмін на транш у 15 млрд доларів, було підписано і договір про керченський міст. Після анексії Криму у 2015 році уряд скасував цю угоду. Але все одно Росія в односторонньому порядку реалізовує цей проект», - говорить Кабаненко.

За його словами, свого часу керівництво Росії заявляло, що цей міст не буде обмежувати свободу мореплавства і буде відповідати нормам міжнародного морського права.

«Проте ситуація кардинально змінилася, і з’явилися дуже серйозні обмеження. Наприклад, зі зведенням залізничного прольоту керченського мосту арки , під якими мають проходити судна, будуть становити тільки 33 метра. Це унеможливлює прохід суден, габарити яких буде вище вказаної висоти. В цю категорію потрапляють всі океанські судна, які сьогодні прямують в наш маріупольський порт. Вони перевозять продукцію металургійної промисловості. Від такої ситуація українська економіка втратить 20-30% на перевалці у маріупольському порту. Простій на керченській протоці одного комерційного судна коштує 20 тисяч доларів на добу. Кількість суден, які можуть заходити в маріупольський порт в різні часи було від 70 до 90 кораблів. Додаються також серйозні соціально-економічні ризики. Під удар потрапляє і Бердянськ. Не варто забувати і політично-дестабілізаційні в цій частині акваторії Чорного моря», - продовжує адмірал.

На його переконання цим питанням має негайно зайнятися РНБОУ, а також необхідно довести до відома про проблеми керченської протоки як нового інструменту війни Росії проти України  всім міжнародним інституціям та послам іноземних держав.

Пропонуємо також прослухати запис прес-конференції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: