«Росія, США та ілюзії України: новий пакет санкцій»

Голосування за закон у Сенаті Конгресу США в цілому буде сьогодні 15 червня 2017. Цей законопроект стане законом лише у випадку якщо він пройде повну процедуру. Затягнути процес із прийняттям законопроекту може Палата представників Конгресу США. Таку думку висловив аналітик Інституту світової політики, експерт-американість Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

На його думку, цей законопроект стане законом лише у випадку якщо він пройде повну процедуру. У даному випадку обернена модель розгляду законопроекту.

« Зазвичай, ухвалюють закони на рівні палати представників, потім ухвалює сенат, тоді вже йде на підпис президента. Але за американським законодавством може бути і навпаки. Тепер згідно американських законів, якщо схвалять у Сенаті, то він перейде на розгляд до Палати представників, і лише тоді піде на підпис президента США», - говорить Бєлєсков.

В аналітика є побоювання, що даний законопроект, якщо його схвалять на рівні Сенату, швидше за все буде на розгляді в Палаті представників. Тобто це не означає, що його відхилять, але і поспішати з його прийняттям Палата представників поспішати не буде.

«Чому так? Тому що показовими у цьому плані є настрої спікера Палати представників  республіканця Пола Раяна. Якщо подивитися на його заяви, то він більш обережний, він не говорить однозначно «ні», але й і «за» він теж не говорить. Отже, республіканці в Палаті представників можуть апелювати до вчорашніх слів Рекса Тілерсона про те, що американські законодавці не повинні позбавляти адміністрацію Дональда Трампа свободи у діяльності в діалозі з РФ. Якщо цей закон таки приймуть, то ним адміністрація Трампа буде позбавлена простору для маневру. Тоді вже не може бути розмови з адміністрацією Путіна про якесь компромісне рішення на Донбасі. Рішення буде однозначне. Американські законодавці будуть чітко слідкувати за тим, щоб рішення відповідало національним інтересам України, відповідало б їхньому баченню, уже двозначностей ніяких не буде», - продовжує Бєлєсков.

Та попри таку ситуацію схвалений Сенатом законопроект, що містить положення про нові санкції проти РФ, уже є інструментом щодо політики РФ. Окрім того він убезпечить від ситуації, коли американський президент може спокуситися на сепаратну угоду з російським президентом щодо врегулювання подій на сході України.

«Якщо цей законопроект схвалить Сенат, залишиться у певній невизначеності і не буде прийнятим у Палаті Представників, то він уже буде інструментом щодо політики РФ . адже він буде гарантією для України, що адміністрація Дональда Трампа не піде на сепаратну змову з Путіним, тобто на домовленості, які будуть проти інтересів  України. В такому випадку до процедурних положень Конгресу цей законопроект по Ірану з поправкою по Росії може розглядатися Палатою представників до кінця нинішньої каденції Конгресу, це до грудня 2018 року. Якщо Трамп захоче зняти санкції, і в таких намірах його запідозрять, то нічого не заважатиме американським законодавцям повернутися до цього законопроекту і схвалити його», - підсумував Бєлєсков.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: