«Розмови з «ватником»

«Ватник» - це людина, яка не приймає жодних переконань зі сторони. Вони так само вважають, що вони живуть у великій країні, яка періодично встає з колін. «Ватники» можуть бути різного прошарку суспільства і різноманітних професій. Це може бути і інженер, і письменник, і вчений. Це така спільнота росіян, яка по-старому вважає, що Росія це велика країна, і не хочуть чути ніяких аргументів, які суперечили б усталеній системі координат їхнього світогляду. Спробуйте їм сказати, що Росія – це відстала країна? Адже так воно є насправді. Можете уявити, як вам на горіхи дістанеться? Такими міркуваннями поділився під час прес-конференції в прес-центрі Главкома Олєґ Панфілов, публіцист, журналіст та професор Державного університету Ілії (Грузія), який у своїй публіцистиці невтомно намагається пояснити сучасний феномен – створення держави Росія, а державною політикою визначено брехню, вигадану історію подають як справжню.

Вперше на український книжковий ринок мої публіцистичні роботи вийшли минулого року саме українською мовою. Цьогоріч вийшли «Розмови з «ватником». Я спеціально не став називати другу свою книжку, що теж вийшла українською мовою, «Антирадянські історії-2» . Я радий, що саме ці книги з’явилися на книжковому ринку у вашій країні, адже в них я розповідаю про історію Росії, я намагався пояснити, що таке цензура історії, про спроби російської  та радянської імперій приховати від людей справжню історію. Росія виховувалася в цих умовах протягом кількох поколінь. І люди в нинішній Росії, та й не тільки в Росії, не знають, як власне створювалася російська імперія, як захоплювалися нові території, як протягом 150 років у 16-17 століттях йшла російсько-чукотська війна, була російсько-бурятська і навіть війна з індіанцями Аляски. У результаті цих завоювань почала створюватися спільнота, яку назвали штучним етнонімом «рускій», бо це прикметник.

У радянський час з цієї спільноти вийшли люди-«совки», як ми їх назвали. А зараз, коли вже немає ідеології комунізму, коли Кремль останні 12-13 років створює ідеологію «руского міра», я вирішив згадати старе визначення. Я гадаю, що багато людей з нинішнього покоління в Росії неоімперці, які постійно виправдовують свою штучну історію, можна закономірно назвати «ватниками». Тому і книжка теж так називається «Розмови з «ватниками».

Але я хочу зробити попередження, що ви, Наталю, і всі читачі Главкома стають співучасниками злочину.

Справа в тім, що 15 травня 2017 року в Державну Думу надійшов законопроект, згідно якого всі іноземці, котрі викривляють історію Росії будуть кримінально переслідуватися. Ініціатором такого законопроекту став  лідер фракції «Справєдлівая Росія» Сєрґєй Міронов. Якщо законопроект буде проголосований, то людину можуть навіть арештувати, арештувати також можуть його російське майно, або буде заборона на в’їзд. Звісно, це все смішно читати. Але ж вони дійсно думають, що зможуть когось залякати. Проте тим не менш цей законопроект зайвий раз мене переконує у тому, що російське суспільство – це суспільство дуже своєрідних людей, це «ватники». Ці люди по-своєму оцінюють місце Росії в сучасній політиці та світі.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: