«Україна і НАТО: 20 років з дня підписання Хартії про особливе партнерство»

У Декларації про державний суверенітет України записано, що Україна проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках. Але цей намір вона вже виконала ще в 2010 році. А в Конституції, що є вищим законом, нічого не сказано про позаблоковість та нейтралітет. Тому апелювати до запису в Декларації як до неможливості вступу України в НАТО немає сенсу. Такі переконання висловили Сергій Джердж, голова Громадської Ліги Україна – НАТО, Іван Заєць, народний депутат кількох кликань, колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, екс-член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу виконання Рекомендацій парламентських слухань «Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО» та Плану дій Україна-НАТО під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Іван Заєць звертає увагу на дві обставини, на які треба зважати.

 Перша, у Декларації про державний суверенітет України  було проголошено лише намір. А намір може бути або реалізований, або нереалізований.

«Подальша діяльність України і української влади показала, що від цього наміру відмовилися, зокрема і в Конституції  України. Відмовилися також в цілій низці законів, написавши, що Україна реалізує політику євроатлантичної інтеграції у 2003 році. У 2002 році був указ президента Кучми, який зафіксував курс на вступ до НАТО. Потім були слухання у ВРУ у жовтні 202 року. Потім у 2003 році був запис про Основи національної безпеки, де і визначалася мета. Тому відійшли від цього наміру», - говорить Заєць.

Отже, прямої зв’язки між записаним наміром у Декларації та Конституції немає абсолютно.

По-друге, треба розуміти, що і Декларація про державний суверенітет України , і Конституція це не просто правовий, а політико-правовий документи.

«Коли писалася Декларація про державний суверенітет України записувалося положення про намір бути постійно нейтральною державою та позаблоковою державою, яка дотримується трьох без’ядерних принципів, писалося для того, щоб нам вийти з Радянського Союзу. Адже у нас була інша спадщина, яка могла нас утримувати в сфері впливу», - продовжує колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО .

Джердж додає, що Конституція є вищим законом. У ній про позаблоковість та нейтралітет не йдеться. Але намір про нейтралітет уже був реалізований.

«У 2010році Янукович прийшов до влади і ми тоді проголосили про позаблоковість, а це фактично форма нейтралітету. І як бачимо на сьогодні це все призвело до того, що проти нас розв’язали війну. Тому варто переписати свої наміри, щоб залишитися живими», - підсумував експерт.

Колишній голова делегації парламентської асамблеї НАТО закликав провести референдум щодо НАТО

Під час прес-конференції в прес-центрі Главкома  народний депутат кількох скликань, колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, екс-член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу виконання Рекомендацій парламентських слухань «Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО» та Плану дій Україна-НАТО Іван Заєць закликав українську владу провести референдум щодо вступу України в НАТО.

На його думку, референдум щодо вступу України в НАТО припинить спекуляції довкола питання вступу чи не вступу, і припинить хитання в середині самої влади.

«Референдум – це найвища воля, найвища легітимізація рішення держави. Ми маємо цей досвід в 1991 році, коли на референдумі 1 грудня було стверджено  Акт проголошення незалежності. Адже нас ніхто не хотів тоді визнавати, але як тільки було проведено референдум , одразу посипалися світове визнання нас як незалежної держави», - говорить Заєць.

Він переконаний, що цей референдум виб’є аргументи з рук Кремля. Адже сьогодні звідти лунає, що український народ не хоче в Європу, не хоче в НАТО. Сьогодні Кремль займається дискредитацією самого НАТО, як неефективної структури, а також на дискредитацію таких ідей як референдум.

«Бо вони побачили, що українці сьогодні підтримують ідею вступу в НАТО на рівні 70 %, що українці усвідомили те, що сьогодні гарантування національної безпеки можливе тільки через колективну безпеку», - продовжує колишній депутат.

Окрім того, колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО ,зауважує, що цей референдум озброїть нашу владу та суспільство  у діалозі із Заходом. Тому що в демократичних країнах думка народу справді шанується.

Він також нагадав, що від громадськості не один йшли ініціативи щодо проведення референдуму, зокрема свого часу це активно проводила партія «Батьківщина».

Сергій Джердж пояснив, чому статус нейтралітету України – це запрошення до окупації.

«До початку російсько-української війни ми були нейтральною та позаблоковою країною. Нас це зовсім не вберегло. Навпаки це прискорило процес війни проти нас. Росія розглядала Україну як без пекову сироту, яка не пов’язана ніякими договорами з іншими країнами, яка не може отримувати допомогу від НАТО. Тому нас легко було завоювати», - говорить Джердж.

Він наголошує, що у 2014 році Україна позбулася статусу позаблоковості і це відкрило шлюзи для надання допомоги від НАТО. Це уніформа, шоломи, бронежилети, захисні окуляри, акумулятори, автомобілі, шини, прилади нічного бачення, навчання наших військових. За ці роки війни сумарно ми отримали допомоги на суму близько 760 млн дол. США по курсу НБУ це близько 20 млрд гривень.

За його словами, нейтралітет країни як такий не працює. І в світі сьогодні нейтральних країн немає. Подивіться на історію. Під ІІ Світової війни всі нейтральні країни були окуповані. Одні нацистами Німеччини, інші – Радянським Союзом.

«Дехто нам нав’язує таку думку, мовляв, Рада Безпеки ООН могла б нам гарантувати якийсь там нейтралітет. Про це відверто говорить Олександр Мороз. Але це блеф! Це цинічна провокація. Адже ми знаємо, що сьогодні Радбез ООН по Україні не може прийняти жодного рішення. Навіть рішення про створення суду в рамках ООН  щодо загибелі малазійського літака МН-17 не могли проголосувати. Якщо Росія і піде на такий крок, щоб в ООН щось на кшталт прийняти щодо нашого нейтралітету, то це лише з метою приспання нашої пильності, щоб ми повірили і наст пули в черговий раз на граблі. А потім може бути ситуація, що через місяць-два Росія розгорне повномасштабне вторгнення на Україну. І що тоді робити? Знову апелювати до Радбезу ООН?Так Росія знову заблокує всі рішення. Адже вона має право вето», - резюмував експерт.

А також він додав, що анксований Крим не стане на заваді вступу України в НАТО.

«В документах щодо НАТО, які приймалися в 1949 році (Північноатлантичний договір, який було прийнято 4 квітня 1949 року у Вашингтоні – Главком) нічого не сказано проте, що якщо країна має якісь територіальні суперечки або країна веде війну, то їй закритий шлях до цієї організації. В цьому Вашингтонському договорі є пункт, що будь-яка  європейська країна, а НАТО задумувалося як політико-військова організація, що об’єднує країни Європи та північної Америки, яка є демократичною, яка визнає умови цього договору може набути членства в цій організації», - говорить Джердж.

Відповідаючи на запитання про те, що Росія говорить, що «приєднавши Крим до себе вона унеможливила рух України в НАТО», експерт пояснив, що таким чином країна-агресор просто намагається відвести Україну в сторону від руху до НАТО.

«Українська позиція повинна бути така, що ми відстоюємо своє право. Якщо в цій дискусії і виникатиме питання про анексовану територію і про війну на сході України, то це аж ніяк не вина українського народу. У нас немає ні до кого територіальних претензій. Навпаки ми потерпаємо, ми є жертвою агресії з боку РФ. І якщо нас за ще будуть карати тим фактом, аби не приймати нас до європейських структур, то це нелогічно і не етично. У цій ситуації західні партнери повинні нам протягнути руку допомоги і дати можливість реалізувати прагнення українського народу – набути членства в НАТО», - підсумував Джердж.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: