Уряд не хоче втілювати в життя Нацстратегію у сфері прав людини

Уряд не хоче втілювати в життя Нацстратегію у сфері прав людини

Правозахисники стурбовані тим, що затягування з імплементацією органами виконавчої влади Національної стратегії в сфері прав людини призведе до її зриву. 10 грудня 2016 року має відбутися звіт Уряду перед Президентом щодо виконання Плану дій з реалізації Стратегії.

Уряд гальмує втілення в життя затверджену президентом  Національну стратегію у сфері прав людини. З деякими органами виконавчої влади виникають непорозуміння щодо доступу до публічної інформації з громадськими організаціями, які входять в коаліцію з моніторингу імплементації Стратегії. Така ситуація загрожує зриву виконанню Плану дій з реалізації Стратегії. Таке занепокоєння висловили правозахисники 22 вересня під час прес-конференції в прес-центрі Главкома (Шовковична 8/20).

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української гельсінської спілки з прав людини стверджує, що аналіз виконання Національної стратегії в сфері прав людини в другому кварталі 2016 року викликає певну настороженість щодо дійсних намірів держави досягати цілей, передбачених стратегією.Не так багато часу залишається у відповідних державних органів, щоб гідно звітувати у грудні про результати першого року її виконання.

Координатор розвитку ГО «Донбас SOS» Ольга Гвоздьова занепокоєна тим, що виконання Плану дій до Національної Стратегії в частині «нових викликів»для держави – забезпечення прав громадян, які проживають на непідконтрольній території Донбасу та в окупованому Криму, прав внутрішньо переміщених осіб – практично повністю ігнорується державними органами.

«Деякі виконавці взагалі посилаються на неможливість чи недоцільність виконання пунктів Плану дій, при цьому забуваючи, що всі центральні органи виконавчої влади були розробниками документу, спільно з національними та міжнародними громадськими організаціями», - продовжує Гвоздьова.

Представник ВРУ Уповноваженого з прав людини Михайло Чаплига констатує, що у 2016 році спостерігається погіршення стану справа з дотриманням прав людини для внутрішньо переміщених осіб через введення нових дискримінаційних нормативних актів. «Ще одним питанням є проблема з реалізацією права громадян на доступ до публічної інформації», - підкреслив Чаплига.

Рекомендуємо переглянути запис прес-конференції

Ознайомитися із попереднім звітом за І квартал моніторингу Національної Стратегії в сфері прав людини можна тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: