Вимушені переселенці подають до суду, щоб відстояти свої виборчі права

Вимушені переселенці подають до суду, щоб відстояти свої виборчі права

Сьогодні внутрішньо переміщені особи не мають виборчих прав. Це порушення Конституції. ВПО обурені, що до них держава ставиться як до туристів. Сьогодні розпочинають Всеукраїнську акцію на захист виборчих прав вимушених переселенців.

За словами правозахисника, адвоката Наталії Целовальниченко, сьогодні внутрішньо переміщені особи (ВПО) позбавлені виборчого права. Держава ставиться до ВПО як до туристів, і не зважає на їх проблеми.

«Відповідно до постанови КМУ №509  ми зверталися до соцслужби, щоб нас зареєстрували як ВПО. Але далі наші списки ні в які реєстри не вносяться, ні у реєстр виборців, ні до реєстру територіальної громади», - говорить Целовальниченко. 

Як повідомляє адвокат, минулого року було подано кілька позовів ВПО щодо поновлення їх у виборчих правах, позитивно вирішено лише два позови. Позбавлення виборчого права призводить, що на ВПО ніхто не зважає. «Держава ставиться до нас як до тимчасового явища. Хоча давно вже говориться про те, що 70% ВПО нікуди вже не повернуться, бо їм нікуди повертатися. І не зважаючи на це, вони все одно залишаються людьми другого сорту, і не можуть бути інтегровані в територіальну громаду, в якій вони проживають уже більше двох років», - продовжує адвокат.

Інший учасник прес-конференції зауважує, що ВПО сьогодні подають до суду щодо порушення їхніх виборчих прав. 

«Майже в п'ятнадцяти містах України, де проживають найбільші осередки ВПО, будуть подані позови щодо поновлення виборчих прав. Справа в тім, що ми ще в жовтні цього року звернулися в установи, щоб змінили виборчу адресу. Але всім було відмовлено. Тому сьогодні стартувала Всеукраїнська акція на захист виборчих прав вимушених переселенців #МаюПравоОбирати", - сказав Сергій Стулов, координатор коаліції «Переселенці за оновлену Україну», координатор всеукраїнської акції #МаюПравоОбирати.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції на тему: «Безправні ВПО: політика держави?»

Запрошені гості: Наталія Целовальниченко, керівник ГО «Луганська правозахисна група», юридичний координатор Громадської платформи захисту прав постраждалих внаслідок збройного конфлікту в Україні; Сергій Стулов, координатор коаліції «Переселенці за оновлену Україну», координатор всеукраїнської акції #МаюПравоОбирати;  Наталя Омельченко, голова ГО «Активна громадська позиція», співкоординатор Громадської платформи захисту прав постраждалих внаслідок збройного конфлікту в Україні;  Руслан Ригованов, директор з розвитку громадської ініціативи «Єдиний координаційний центр «Донбас»;  Олег Перетяка, координатор ГО «Луганська коаліція» Громадяни за прозорість дій влади».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: