Житлово-комунальне господарство перебуває в системній кризі - експерт

Житлово-комунальне господарство перебуває в системній кризі - експерт

Україна знаходиться в стані житлово-комунальної кризи, яка спричинена високою ціновою політикою та формування тарифів на рівні держави. Таку думку висловив Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» на прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

Олександр Сергієнко розповів, що системна криза викликана неадекватністю побудови системи тарифоутворення, нормативної і  законодавчої бази  та  застарілих підходів до вирішення проблем.

Директор аналітично-дослідницького центру  «Інститут міста» зазначає, що в основі кризи лежать два чинника. Перший – місцева влада не може регулювати тарифи.

«Тарифоутворення відбувається  на рівні держави замість того, щоб воно проходило на місцях. Тоді місцева громада тиснула б на місцеву владу і вона вживала б заходів до підприємств «Теплокомуненерго». Ці підприємства та громада залежать один від одного. Якщо підприємство підніме неадекватно тарифи, то отримає не платежі . Якщо у громади не буде цього підприємства, з будь-якими тарифами, то громада просто не зможе вижити», - говорить Сергієнко.

Другий фактор – неадекватна цінова політика.

«Те, що півтора року тому уряд Гройсмана підняв ціну з 3600 грн, в опалювальний період, на 6879 – це була фатальна помилка. Адже вже 3600 було на межі можливості населення. Ця помилка призвела до того, що платежі населення житлово-комунальної послуги впали, а заборгованість зросла в тричі. На початку 2016 року була 9 мільярдів, а на кінець – 29 мільярдів. Є статистика, що за сім місяців ця заборгованість залишилася на рівні 28 мільярдів», - говорить директор «Інституту міста».

Також Сергієнко зазначає, що велика заборгованість споживачів перед «Теплокомуненерго» сильно впливає на стан Нафтогазу.

 «Це означає, що підприємство «Теплокомуненерго» не отримало ці 28 мільярдів. Крім того, заборгованість по субсидіям державного бюджету. Коли людина отримує субсидії, то хтось має компенсувати втрати підприємства. Це має робити державний бюджет. Заборгованість державного бюджету за цей рік 2 мільярди, а за попередній – 24 мільярди. Тобто комунальники не отримали 52 мільярди. Так само далі воно( 52 мільярди- Глаком) не прийшло до Нафтогазу, який повідомив, що перед ним мають заборгованість по газу підприємства «Теплокомуненерго», ТЕС та промисловості - 29 мільярдів гривень. З них левова частка 80% - «Теплокомуненегро», 10-11 % - виробники теплоенергії та 10% - це прямі побутові споживачі. Тобто все це б’є і по Нафтогазу. Ми отримали замкнене коло: неадекватні ціна на газ, борги населення та бюджету і все це знову недотримав Нафтогаз», - зазначив  Сергієнко.

 «Київенерго» - один з найбільших боржників в Україні за використання газу, борг якого становить 3,6 мільярда гривень. Це призвело до позбавлення більшості киян гарячої води.

«Борг складає близько 3,6 мільярда. В літку цього року просто брутально перекрили постачання газу для «Київенерго», ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. В результаті якийсь розумник з «Київенерго» поділив місто на «митих і не митих або чорних і білих» громадян. Пан Клочков так і пояснив: « Ми ж не можемо ТЕЦ 5 відключити тому, що воно обслуговує Печерськ,  центр. Тут же живуть «білі» люди. А ось Троєщину можемо відключити». Весь Київ сидів без гарячої практично все літо. Тут говорити про якусь готовність до опалювального сезону  просто недоречно. Це все свідчення системної кризи про я ку я говорив з самого початку», - говорить Сергієнко.

За статистикою у літній період населення завжди розраховується з боргами минулих  періодів. Однак цього року погашення не відбулося. За слова Олександра Сергієнка показники за цей період – невтішні.

«Хоча пан Зубко не впустив можливість скористатись флуктуацією статики, він написав: « Рівень оплати населення за оплату населення за опалення та послуги гарячого водопостачання – 112%». Якщо подивитись, то дійсно за цей період рівень стрибнув, але в цілому рівень оплати на різні послуги набагато нижче. Всього рівень оплати за 7 місяців – 90%. За газопостачання- 79%, за централізоване опалення та гарячу воду – 112%, за водопостачання – 89%, за утримання будинків та вивезення сміття – 88%».  Ми бачило провал по всім показникам. Цифри, якщо брати загалом, а не висмикувати вигідні, то вони  невтішні», - констатував Олександр Сергієнко.

Просимо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: