Перша дівчина-учасниця Бостонського марафону пробігла його 50 років по тому

Перша дівчина-учасниця Бостонського марафону пробігла його 50 років по тому

Історичний забіг Катріни Швітцер в 1967 році намагалися зірвати силою, але вона все-таки фінішувала

У США завершився традиційний, один з найпрестижніших і багаторічних марафонів в світі - Бостонський марафон-2017.

Забіг, який відбувся в цьому році, став особливим для однієї його учасниці - 70-річної Катріни Швітцер. Саме ця дама рівно 50 років тому стала першою дівчиною, яка пробігла Бостонський марафон. Той забіг ледь не завершився драмою для 20-річної Катріни, проте вона все-таки змогла фінішувати і стати «символом дівчини в спорті».

Справа в тому, що до 1967 року в Бостонському марафоні брали участь виключно чоловіки. Хоча офіційної заборони для участі дівчат у правилах марафону не було, нікому просто в голову не могло прийти, що дівчина може стати частиною цього чоловічого спортивного змагання, та ще й подолати всю дистанцію нарівні з ними.

Історія свідчить, що організатори марафону в 1967 році не знали, що дівчина пройшла процедуру реєстрації та вийшла на старт. Відомо це їм стало тільки, коли дівчина бігла  вже другу милю дистанції. У цей момент один з організаторів (Джок Семпл) зробив спробу зупинити Катрину. Він наздогнав дівчину і спробував силою зірвати з неї нагрудник з номером «261», щоб згодом дискваліфікувати учасницю.

2

2

«Забирайся геть з мого забігу!», - згадує крик Семпла сама героїня історії. На щастя, її бойфренд, який біг поруч, зміг відштовхнути збожеволілого організатора в сторону. «Тоді ніхто не вірив в те, що я зможу пробігти всю дистанцію, адже я дівчина» - каже 70-річна Швітцер. Але вона змогла, фінішувавши з результатом 4 години і 20 хвилин.

На честь 50-річчя свого подвигу в 2017 році Катріна Швітцер повторила забіг в рамках Бостонського марафону. Цього року атмосфера навколо її забігу була вже зовсім дугою:

"Я збентежена. Всю дистанцію, на всьому маршруті були люди, які знали мою історію, вони бачили мій нагрудник, тримаючи в своїх руках таблички з написами «261 Безстрашність» і «Вперед, Катріна!».

Вони кричали і просто божеволіли. Це було приголомшливо, особливо, коли це робили зовсім маленькі дівчатка, які були там зі своїми мамами. Вони просто стрибали вгору і вниз ».

Відзначимо, що переможцями Бостонського марафону-2017 стали 24-річний кенієць Джоффрі Кіру (2:09:37) і його співвітчизниця Една Кіплагат (2:21:52).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: