Ярославський і Каллен розповіли, як робилось Євро-2012 в Харкові

Ярославський і Каллен розповіли, як робилось Євро-2012 в Харкові

До 5-річчя проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу-2012 представили документальний проект «Євро - 2012. Українська гордість»

До 5-річчя проведення європейського чемпіонату з футболу в Україні та Польщі три телеканали  «Україна»,  «Футбол-1» і  «Футбол-2» представили масштабний документальний проект «Євро - 2012. Українська гордість». Перший показ відбувся в суботу, 15 липня

Автори проекту відновили хронологію підготовки нашої країни до турніру, а також зібрали спогади ключових учасників цього процесу.
Про Харків розповідали генеральний інвестор підготовки міста до Євро-2012, власник і президент групи DCH Олександр Ярославський і Мартін Каллен, на той час операційний директор Євро-2012.

«Коли я усвідомив, що цей турнір означає, то зрозумів, що є шанс реалізувати можливості Харкова. І це був виклик для всіх нас. Ви ж знаєте, Харків був резервним містом. І коли перший раз чиновники УЄФА приїхали інспектувати Харків, то крім іронічної посмішки на їхніх обличчях я нічого не побачив. У них навіть не було і думки про те, що наше місто може претендувати на звання основного міста по проведенню Євро-2012», - розповідає у фільмі Олександр Ярославський.

Це припущення підтверджує Мартін Каллен: у керівників УЄФА виникало чимало запитань до міста. Але, як розповідають автори фільму, саме Олександр Ярославський зміг врятувати ситуацію, інвестувавши в підготовку міста до турніру $ 300 млн. (Що є найбільшою приватною інвестицією в українську частину Євро-2012).

«Якби ви знали пана Ярославського, то зрозуміли б, чому йому можна було вірити. Іноді було дуже важко повірити, що все, сказане ним, здійснитися. Тому що тоді здавалося, що ця місія нездійсненна», - говорить у фільмі Мартін Каллен.

На питання журналістів, який з об'єктів Євро-2012, якими займався Ярославський (стадіон, аеропорт, перший в місті 5 * готель, тренувальний табір, волонтерський центр), виявився найскладнішим, бізнесмен відповів: : «Напевно, все-таки стадіон. Тому що ми його будували не «з нуля», а перебудовували. Ми його практично вже закінчили, коли приїхало УЄФА і сказало - додати проходи. А як це «нарізати» в тілі трибун? Це ж не «Київський торт» - ножем провів і проходи з'явилися. Треба віддати належне нашим харківським архітекторам і будівельникам - вони впоралися. Низький їм уклін за це».

У Міжнародному аеропорту «Харків», завдяки роботі команди Ярославського, весь аеровокзальний комплекс здали вчасно. А відреставроване історична будівля VIP-терміналу навіть особисто відкрив тодішній президент УЄФА. Але проблеми виникли з аеродромом - державною часткою загального проекту приватно-державного партнерства.

«Ще однією суттєвою проблемою Харкова був аеропорт. Злітно-посадкова смуга і диспетчерська вежа були споруджені на кошти уряду. І здані дуже пізно ... », - розповідає у фільмі Мартін Каллен.

Не менш масштабним харківським проектом Євро-2012 став і готель Premier Palace Hotel Kharkiv, також побудований групою DCH Олександра Ярославського. За спогадами керівника українського оргкомітету Євро 2012 Маркіяна Лубківського, європейські футбольні функціонери були в шоці від стану готелів «першої столиці».

«У Харкові була проблема з готелями», - розповідає у фільмі Мартін Каллен. Але рішення все ж знайшлося. «Коли вони (УЄФА - прим. ред) зрозуміли, що не має готелю, де вони можуть розмістити штаб, стало питання: або він буде або, ймовірно, і Євро-2012 в Харкові не буде. Довелося братися і будувати готель », - розповідає Олександр Ярославський.

Втім, це далеко не всі секрети досить драматичної підготовки і проведення Євро-2012 в Україні. Повну версію по-справжньому захоплюючого фільму можна буде ще раз подивитися сьогодні, у вівторок, на телеканалі «Футбол 1» (о 19.20). Ознайомитися з анонсом можна за посиланням.

https://youtu.be/J_NeFRlLA8Y

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: