Футбольні клуби, що зникли. Де зараз «Металіст» та «Дніпро»

Футбольні клуби, що зникли. Де зараз «Металіст» та «Дніпро»
Фото: sport.dozor.com

«Главком» згадує українські клуби, які виступали на вищому рівні, але через різні причини скотилися до нижчих ліг або остаточно зникли з футбольної карти країни

Зникнення футбольного клубу з мапи України сьогодні сприймається вже як буденність. Протягом останнього десятиліття ця тенденція набрала небачених досі обертів. Економічна криза, важке фінансове становище клубів... Руку приклав і сусід, який анексував Крим та розв'язав війну на Сході України.

«Главком» склав перелік українських клубів, які виступали на вищому рівні, але через різні причини скотилися до нижчих ліг або остаточно зникли з футбольної карти країни. У першій частині мова йшла про команди: «Кривбас» (Кривий Ріг), «Таврія» (Сімферополь) та «Металург» (Донецьк).

У другій частині згадаємо колись елітні клуби українського дивізіону - «Металіст» та «Дніпро».

Металіст (Харків)

Український футбольний клуб із Харкова. Один з найстаріших сучасних українських клубів, заснований у 1925 році. Позбавлений професіонального статусу влітку 2016 року через неспроможність власника Сергія Курченка утримувати клуб.

Найвище досягнення у чемпіонаті України

Харківський клуб являється срібним призером чемпіонату України з футболу 2012/13, шестиразовим бронзовим призером чемпіонатів України. З 1992 року «Металіст» став виступати в національних турнірах України. У вищій лізі чемпіонату України харків'яни дебютували в 1992 році і двічі поспіль займали п'яте місце.

В ці ж роки «Металіст» досяг найвищого результату і в розіграшах Кубка України: в 1992 році клуб під керівництвом Леоніда Ткаченка вийшов у фінал турніру, але в додатковий час поступився одеському «Чорноморцю», а наступного сезону харків'яни стали півфіналістами цього турніру.

Після трьох сезонів виступу у вищій лізі команда покинула групу найсильніших команд країни і повернулася до її лав через чотири роки, ставши бронзовим призером турніру команд першої ліги. У 2000 та 2002 роках «Металіст» під керівництвом Михайла Фоменка повторив свій попередній найкращий результат — 5 місце у вищій лізі.

Але вже за підсумками наступного чемпіонату харків'яни вибули із вищої ліги, зайнявши останнє місце в вищій лізі. Проте в першому ж сезоні команда під керівництвом Геннадія Литовченка, повернула собі прописку в еліті українського футболу.

Нову сторінку в історії клубу ознаменувало придбання клубу харківським олігархом Олександром Ярославським, який запросив на посаду головного тренера команди Мирона Маркевича. У 2006 році під його керівництвом «Металіст» спочатку повторив своє найкраще досягнення, посівши п'яте місце за його підсумками. А вже наступного року «Металіст» впевнено взяв третє місце чемпіонату України, обігнавши найближчого переслідувача на 14 очок і відставши від другу місця на два очки, повторивши цей результат в п'яти наступних чемпіонатах. Крім того, команда двічі ставала півфіналістом Кубку України.

Виступи в Єврокубках

Саме під керівництвом Маркевича «Металіст» став постійним гостем у Єврокубках. Після здобуття «бронзи» чемпіонату України 2006/2007 «Металіст» потрапив до Кубка УЄФА на сезон 2007/2008, де в першому раунді поступився англійському «Евертону».

Після повторного здобуття «бронзи» чемпіонату України 2007/2008 «Металіст» знову потрапив до Кубка УЄФА на сезон 2008/2009, де в першому раунді обіграв турецький «Бешикташ» за сумою двох матчів.

В груповому етапі здобув перше місце, обігравши турецький «Галатасарай», грецький «Олімпіакос», португальську «Бенфіку» і звівши внічию матч з німецькою «Гертою». В 1/16 «Металіст» двічі обіграв італійську «Сампдорію», але в 1/8 поступився за рахунок голу, забитому на чужому полі, київському «Динамо».

.sc1Зірковий склад «Металіста»

2009 року «Металіст» дебютував в Лізі Європи. Після двох перемог над хорватською «Рієкою» в третьому кваліфікаційному раунді, «Металіст» поступився в плей-офф австрійському «Штурму».

2010 року «Металіст» обіграв в плей-оф Ліги Європи кіпрську «Омонію» і вийшов в груповий етап. У першому матчі групового етапу «Металіст» обіграв на виїзді «Дебрецен» (Угорщина) з рахунком 5:0.

У наступному матчі вдома «Металіст» поступився ПСВ Ейндговен — 0:2. Потім «Металіст» переміг «Сампдорію» (Італія) — 2:1, та з таким же рахунком «Дебрецен». Далі були дві нічиї: «Сампдорія» — «Металіст» 1:1, ПСВ — «Металіст» 0:0.  У 1/16 фіналу Ліги Європи «Металіст» двічі програв «Баєру» (Леверкузен) — 0:4 (вдома) та 0:2 на виїзді.

У сезоні сезоні 2011—2012 команда знову впевнено подолала кваліфікацію Ліги Європи, розгромивши з рахунком 4-0 французький «Сошо», після чого виграла групу. Навесні команда дійшла до 1/4 фіналу, де поступилася португальському «Спортингу».

Причина зникнення

«Металіст» був позбавлений професіонального статусу влітку 2016 року через неспроможність власника Сергія Курченка утримувати клуб. Наприкінці 2012 року стало відомо про конфлікт Олександра Ярославського з мером Харкова Геннадієм Кернесом, який виявив бажання повернути в комунальну власність ОСК «Металіст».

24 грудня Ярославський заявив що його змусили продати клуб «Металіст» і він покинув посаду президента команди.  Головним інвестором клубу стала група компаній «ГазУкраїна-2009», яка купила клуб за суму близько 300 млн євро за даними ЗМІ. Новий власник, Сергій Курченко, пообіцяв за три роки виграти чемпіонат, а за п'ять — єврокубок.

«Я не хочу дивитися в спину донецькому «Шахтарю» і київському «Динамо», я не хочу щороку святкувати, що ми завоювали бронзові медалі Чемпіонату України. Я хочу, щоб на нашому стадіоні звучав гімн Ліги Чемпіонів. Наша мета - протягом трьох років виграти золото Чемпіонату, а протягом п'яти років привезти до Харкова європейський трофей», - заявив Курченко.

Так, перша половина 2013 року року для клубу видалася успішною. Команда впевнено йшла по турнірній дистанції в чемпіонаті. За бажанням Маркевича в клуб були запрошені кілька досить сильних виконавців - Родріго Моледо, Дієго Соуза, Алехандро Гомес. А завоювання права стартувати в кваліфікації Ліги чемпіонів стало вінцем плідного сезону-2012/2013.

.jpg_31Мирон Маркевич та Олександр Ярославський

Але, з початком нового сезону справи у «Металіста» відразу не склалися. Харківська команда в третьому раунді кваліфікації найпрестижнішого клубного турніру Європи обіграла грецький «ПАОК» і вже готувалася грати проти «Шальке», як з новою силою вибухнув скандал навколо договірного матчу львівськими «Карпатами», який відбувся ще у 2008-му році.

У підсумку УЄФА дискваліфікувала «Металіст» терміном на один рік. Згодом для клубу взагалі настала чорна полоса . У сезоні 2014/2015, через всім нам відомі події в Україні, відвідуваність впала на 14 тисяч. Клуб почав застрягати в боргах перед тренерським штабом та футболістами.

24 лютого 2014 року тренер клубу Мирон Маркевич подав у відставку і заявив про можливе припинення існування клубу. В команді з'явилася купа боргів, згодом пішли основні легіонери та українські гравці, а власник Сергій Курченко взагалі втік до Росії.

Гравцям, що залишилися, зарплати не платили, у клубі не один раз влаштовували страйки. Так, на матчі проти «Олександрії» капітан команди — Олексій Довгий і воротар — Сергій Погорілий відмовилися виходити на поле, затримавши початок матчу на 30 хвилин. Завдяки обіцянці президента виплатити борги і завдяки фанатам, що приїхали на гостьовий матч, гра розпочалась. Незабаром капітан покинув клуб.

Команда продовжувала розвалюватися, обіцянки Курченка так і залишилися обіцянками, і в 2016-му році через борги перед Прем'єр-лігою клуб не отримав атестат на сезон від Федерації футболу України.

У липні 2016 року, після того, як «Металіст» через борги виключили зі складу ПФЛ, власником клубу Сергієм Курченком на базі академії «Металіста» була створена аматорська команда СК «Металіст», яка заявилась на друге коло вищої ліги чемпіонату Харківської області.

Серед передбачуваних причин створення Сергієм Курченком СК «Металіст» називалася можливість продовжувати під виглядом нового клубу виводити кошти в офшори, використовуючи клубну бухгалтерію.

За підсумками чемпіонату Харківської області 2016 року СК «Металіст» зайняв останнє місце в турнірній таблиці. У 2017 році харківська команда не приймає участі у жодному турнірі і де-факто припинила своє існування.

Нещодавно стало відомо, що генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про повернення харківського футбольного клубу «Металіст» у власність держави.

Дніпро (Дніпро, «Дніпропетровськ»)

Український футбольний клуб з міста Дніпра. Наразі виступає у другій лізі. Заснований у 1918 році. За часів Незалежної України клуб двічі ставав срібним призером чемпіонату і тричі був фіналістом кубка України. Окрім цього на міжнародній арені команда один раз стала фіналістом Ліги Європи і один раз — кубка Інтертото.

Найвище досягнення у чемпіонаті України

В Чемпіонаті 1992 року, який тривав півроку, «Дніпро» зайняв друге місце у групі «Б» і в матчі за бронзу переміг «Шахтар». Наступного сезону було взято срібло. У наступні роки команда ще два рази брала бронзу та два рази виходила до фіналу Кубка, де двічі поступалась «Шахтарю».

Сезон 2003–2004 донедавна був останнім, в якому команда завоювала медалі. Командою керував Євген Кучеревський і була здобута бронза, а в фіналі Кубка команда знову поступилась «Шахтарю» .

Надалі «Дніпро» 7 раз займав звичне четверте місце. До 2010 року «Дніпром» керували спочатку Протасов, а потім — Безсонов. Команда грала не дуже добре, на внутрішній арені ніяк не могла виграти навіть бронзові медалі.

Восени 2010 року настали великі зміни — до Дніпропетровська запросили іменитого європейського тренера, що на той час встиг виграти два Кубки УЄФА та покерувати «Реалом» — іспанця Хуанде Рамоса. Такий крок, хоч і не зразу, але все ж покращив гру і результати клуба. Два роки знадобилися Рамосу для того, щоб створити справді сильну команду.

Осінь 2012 року стала чи не найкращим часом у новітній історії команди — у чемпіонаті «Дніпро» впевнено розбирався з усіма суперниками, вперше за багато років дійсно претендував на срібні нагороди. Однак навесні 2013 року команда демонструвала набагато менш привабливий футбол і у підсумку зайняла усе те ж четверте місце в Прем'єр-лізі.

Наступний сезон в Прем'єр-лізі став для команди тріумфальним — «Дніпро» нарешті завоював медалі, причому не бронзові, а срібні, лише вдруге у своїй історії ставши віце-чемпіоном України та вперше пробившись до головного турніру континенту — Ліги Чемпіонів.

Виступи в Єврокубках

У 2002 році «Дніпро» вдруге очолив Євген Кучеревський. Він в сезонах 2003/04 і 2004/05 виводив команду в 1/16 фіналу Кубка УЄФА, де «дніпряни» поступилися «Марселю» і скромному клубу «Артмедіа».

Починаючи з 2005 року команда терпіла постійні невдачі у Єврокубках, вилітаючи від посередніх команд на кшталт «Беллінцони» чи «Леха». У 2012-му в Лізі Європи команда шокувала букмекерів — вперше за 6 років Дніпро пробився до групового етапу Ліги Європи, й у складній групі, де були гранди нідерландського та італійського футболу — «ПСВ» та «Наполі», впевнено зайняла перше місце і вийшла у плей-офф, двічі перемігши «ПСВ», «АІК» та один раз «Наполі».

.jpg_32«Дніпро» перед фіналом Ліги Європи

Втім, в 1/16 в фіналу команда вилетіла від швейцарського «Базеля». У наступному сезоні команда знову вийшла до плей-офф Ліги Європи, однак, як і раніше, вилетіла в 1/16 фіналу (від англійського «Тоттенгема»).

У сезоні 2014/15 дніпропетровська команда вже під керівництвом Мирона Маркевича вилетіла з Ліги Чемпіонів від датського «Копенгагена», зі скрипом пробилась до групи Ліги Європи і з труднощами втретє поспіль вийшла до 1/16 фіналу турніру.

В 1/16 фіналу Ліги Європи за сумою двох матчів був пройдений грецький «Олімпіакос» (матч в Києві закінчився перемогою з рахунком 2-0, а в гостях — нічиєю 2-2). В 1/8 фіналу завдяки голу Романа Зозулі в київському матчі та Євгена Коноплянки в додатковий час у Амстердамі був пройдений «Аякс».

В 1/4 фіналу за підсумками виснажливого двобою був переможений бельгійський «Брюгге» (єдиний гол за 180 ігрових хвилин забив Євген Шахов на 82-ій хвилині другого матчу в Києві). Таким чином, Дніпро вперше у своїй історії вийшов до півфіналу єврокубку, де за сумою двох матчів обіграв «Наполі» (1:1 на виїзді та виграв 1:0 вдома) та вийшов до фіналу.

У фінальній грі дніпропетровська команда у драматичній боротьбі поступилася іспанській «Севільї» з рахунком 2:3.

Причина пониження у класі

Політична і економічна ситуація в Україні. Футбол для власника «Дніпра» Ігоря Коломойського з кожним роком відходив на другий план. У клубі перестали платити зарплати, а згодом почався розпродаж основних гравців команди.

30 червня 2016 виконуючим обов'язки головного тренера «Дніпра» був призначений Дмитро Михайленко. Відбулися зміни у форматі чемпіонату, за яким матчі проти «Динамо» та «Шахтаря» команда програла. Основний склад команди надто змінився: з команди пішли Євген Коноплянка, Денис Бойко, Євген Селезньов, Нікола Калінич, Джаба Канкава.

У жовтні 2016 за рішенням КДК ФІФА з «Дніпра» було знято 6 турнірних очок. Причиною ж зняття залікових пунктів стало те, що «Дніпро» заборгував помічникам колишнього тренера Хуанде Рамоса 1 мільйон 350 тисяч євро.

Різноманітні інстанції неодноразово зобов'язували дніпрян розрахуватися з фахівцями, однак цієї вимоги так і не було дотримано.

Згодом «Дніпро» не зміг домовитися з іспанцями про реструктуризацію заборгованості. Таким чином, з клубу були зняті чергові 9 очок у Прем'єр-лізі, адже раніше дніпряни вже позбулися пунктів через борги перед агентом Хуанде Рамоса Хінесом Карвахалем.

За підсумками сезону 2016/17, клуб посів 11-е місце у таблиці, через що вилетів до Першої Ліги. Однак, рішенням ФІФА, через борги, клуб було переведено до Другої Ліги.

У сезоні 2017/18 «Дніпро» виступає у групі Б.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: