«Хімік» програв турецькому клубу, але вийшов у груповий етап Кубку Європи ‎FIBA

«Хімік» програв турецькому клубу, але вийшов у груповий етап Кубку Європи ‎FIBA

Южненці гарантували собі одне з трьох додаткових місць регулярному чемпіонаті, відведених для кращих серед невдах кваліфікації

Усі погляди прихильників українського баскетболу у середу, 11 жовтня, були прикуті до Южного, де місцевий «Хімік» у матчі-відповідь фінального раунду кваліфікації Кубку Європи ‎FIBA приймав турецький клуб «Істанбул ББ».

Після вибування київського «Будівельника» з Ліги чемпіонів і «Дніпра» з того ж таки Кубку Європи, саме «Хімік» залишався єдиним представником України, який у нинішньому розіграші міг пробитися у груповий етап єврокубка. Для цього українській команді потрібно було втримати перемогу в один пункт, здобуту тиждень тому на виїзді (90:89). А враховуючи, що турецький клуб уже увійшов у сезон, провівши більше зустрічей, ця перевага в одне очко, загалом, особливих привілеїв южненцям не давала.

Зате додавало шансів нововведення від Міжнародної федерації баскетболу (FIBA). Організація напередодні вирішальних матчів відбору повідомила, що, крім 10-ти переможців цього раунду, до основного етапу вийдуть також три кращі команди серед невдах цих протистоянь. При визначенні цих клубів, у першу чергу, враховуватиметься різниця м’ячів, а потім усі інші критерії, згідно правил баскетболу. Тому «Хіміку» за вдалого розкладу могло вистачити і поразки з невеликим розривом у рахунку.

image1_01

Другий матч між цими суперниками вийшов не таким результативним, як перший. В’ячеслав Петров відкрив рахунок на першій хвилині поєдинку, після чого відбувся солідний ривок у виконанні гостей. Бува та Бірчевич забезпечили своїй команді «+5» – 9:4. Далі – гірше. Турки відповідали точними триочковими ледь не на кожну результативну спробу «хіміків». Ось таким чином рахунок доріс до 8:15 на сьомій хвилині поєдинку, після чого нарешті й українці влучили з-за дуги – Ілля Сидоров. Цей же баскетболіст закинув і на останніх секундах чверті, скоротивши відставання. Бо «Істанбул» на той момент солідно розійшовся дальніми кидками. На малу перерву команди пішли за рахунку 16:22.

Другу 10-хвилинку краще розпочали вже господарі зустрічі, швидко скоротивши відставання до одного влучного кидка. Обидві команди більше розраховували у цій чверті на триочкові спроби, які ніяк не хотіли влітати у кошики. Лише на шостій хвилині суперники обмінялися вдалими діями з-за дуги. У «Хіміка» неймовірно важкий кидок вдався Петрову – 25:27.

Віталій Степановський змушений був брати тайм-аут після чергових пропущених трьох пунктів. До того ж, «Істанбул» якось аж занадто спокійно розігрував свої комбінації. І ця зупинка пішла українцям на користь. Віталій Мальчевський і Деррік Колтер скоротили відставання до мінімуму – 31:32. Проте, через помилки на останніх секундах у захисті та нападі, втримати такий розрив у рахунку южненцям не вдалося. На перепочинок «Істанбул» пішов, маючи непоганий запас – 36:31.

image2_01

Друга половина зустрічі також почалася з ривка турецького клубу, який повів 42:34 на третій хвилині чверті. Щойно Олександр Рябчук своїм триочковим дещо скоротив відставання, як з-за дуги поцілили і гості. А далі стався доволі нечастий для баскетболу епізод, коли Остін Еріенс здобув три з фолом, після чого влучив і штрафний кидок. Таким чином, за одну атаку він приніс «Хіміку» відразу чотири бали.

Южненці, впіймавши кураж, могли навіть порівняти цифри на табло, але Олександр Антипов влучив тільки один штрафний з двох – 46:47. Проте знову неналежним чином господарі відіграли у захисті, не накривши точні дальні спроби від Бірчевича та Деміреля. А згодом ще й Кирило Марченко сфолив на Томпсоні, коли той цілив з-за дуги. Свої штрафні легіонер «Інстанбула» надіслав у ціль – 50:56. Останні півтори хвилини вийшли сумбурними у виконанні обох команд, але гостям пощастило більше – їм вдалося набрати ще два бали.

Напевне, під час останньої регламентованої перерви гості десь розгубили свій фарт, адже майже три хвилини ніяк не могли зрушити з місця. Натомість, «Хімік» виконав ривок і наблизився до суперників впритул – 56:58. На жаль, вкотре у матчі недбала гра господарів у захисті фактично повернула все на свої місця – 60:66. Добре, що хоч баскетболісти з України набирали очки у кожній атаці, а то було б зовсім важко стримати супротивників.

На останніх хвилинах Колтер та Еріенс почали брати ініціативу на себе, аби партнери могли отримати вільні секунди для спроб з-за дуги. Тільки так можна було сподіватися на те, щоб наздогнати турків. Однак така тактика не дала результату. Ще й Петров з Рябчуком не реалізували три штрафних кидки. За 12 секунд до фінальної сирени «Хімік» програвав уже десять очок. Петров двохочковим кидком скоротив відставання, і на тому команди завершили зустріч – 68:76.

«Істанбул» проходить далі, а «Хімік» тепер сподівався, що цієї різниці «-7» клубу вистачить, аби потрапити до тієї трійки щасливчиків, які отримають путівки у груповий етап, незважаючи на програш у фінальному раунді кваліфікації.

Чи пройшла українська команда далі, стало відомо цього ж дня пізно ввечері, після закінчення інших поєдинків. І хоча ще не завершилися два матчі-відповіді, в усіх семи, що вже завершили боротьбу, парах сумарна різниця перевищує 7 очок, які «Хімік» і поступився «Істанбулу».

Таким чином, южненці гарантували собі одне з трьох додаткових місць, відведених для кращих серед невдах кваліфікації, щоб узяти участь у регулярному чемпіонаті.

image2_02

Кубку Європи ‎FIBA з баскетболу

Кваліфікаційний раунд

Матч-відповідь

«Хімік» (Южне, Україна) – «Істанбул ББ» (Стамбул, Туреччина) – 68:76 (16:22, 15:14, 19:22, 18:18)

«Хімік»: Сидоров - 13, Петров - 9, Колтер - 8 + 6передач, Мальчевський - 8, Павлов - 8, Рябчук - 8, Еріенс - 7 + 7 підбирань, Антипов - 5, Марченко - 2.

Перший матч – 90:89

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: