Ісландія опустила Шевченка і Ко на землю

Ісландія опустила Шевченка і Ко на землю
Збірна Ісландії з футболу

Збірна України, після поразки від Ісландії, поставила себе у незручне становище в боротьбі за путівку на ЧС-2018

Услід за Туреччиною, на національну збірну України з футболу чекав ще один непростий поєдинок у відборі на Чемпіонат світу 2018 року, проти іншого прямого конкурента - команди Ісландії. Підопічні Андрія Шевченка прилетіли до цієї острівної країни у піднесеному настрої, адже кілька днів тому абсолютно заслужено та переконливо розібралися з командою Мірчі Луческу. Ісландія, натомість, несподівано програла у Фінляндії.

Саме після вищезгаданої поразки шанси "Strakarnir okkar" (у перекладі на українську - "наші хлопці") вибороти пряму путівку на Мундіаль різко впали. І тому ледь не останній шанс зачепитися за боротьбу за перше місце означав перемогти на власному полі у Рейк'явіку Україну. А нашим співвітчизникам, у свою чергу, будемо відвертими, можна було задовольнитися і нічиєю у протистоянні з таким непоступливим суперником. Та тільки у тому разі, якщо б Хорватія не перемогла у паралельному матчі на виїзді Туреччину.

Збірна України з футболу на тренуванніЗбірна України з футболу під час тренування

Незважаючи на приказку, що переможний склад не змінюють, Шевченко у Рейк'явіку пішов іншим шляхом. Відразу три заміни у порівнянні з домашнім поєдинком проти Туреччини: у захисті замість Кривцова вийшов Ракицький (ця зміна була прогнозованою, адже Ярослав пропускав попередню зустріч через перебір карток), у півзахисті Маліновський замінив Ротаня, а у нападі з перших хвилин з'явився Бєсєдін, а не Кравець.

Дорікнути тренеру збірної України не було у чому, адже йому видніше, хто на даний момент виглядає сильніше. Зауважимо, що не варто радити Шевченку, як перемагати Ісландію на її полі. У далекому 1999 році у відборі на Євро-2000 збірна України зуміла переграти острів'ян на їхньому полі. І тоді єдиний гол з пенальті забив донедавна головний тренер київського Динамо Сергій Ребров. А заробив той 11-метровий удар саме нинішній наставник "синьо-жовтих".

Українці надзвичайно впевнено й активно почали звітний поєдинок, змусивши вже на другій хвилині суперника заробити жовту картку. Наші співвітчизиники володіли ініціативою, і же на 5-й хвилині мали шанс відкрити рахунок. Проте воротар відбив удар Коноплянки з гострого кута. А вже через кілька хвилин пощастило і нам, коли Б'ярнасон не зумів у дотик пробити у ствір воріт після прострілу з правого флангу.

Ісландці з часом впоралися з такою зухвалістю гостей, загравши у свій звичний футбол, що включає силову боротьбу, довгі навіси вперед і, зокрема, вкидання м'яча з аутів ледь не у воротарський майданчик. Щоправда, українці до такого перебігу подій були готові. І недарма зі стартових хвилин вийшов Бєсєдін, котрий намагався попереду нав'язати боротьбу немаленьким оборонцям команди господарів.

Єдину небезпеку за всю першу половину господарі створили лише у середині тайму, коли Гільфі Сігурдссон отримав м'яч після довгої навісної передачі та двічі пробивав у бік воріт П'ятова. На наше щастя, оборонці двічі заблокували його намагання. З іншими навісами та вкиданнями з аутів «синьо-жовті» вдало справлялися.

Щодо наших співвітчизників, то вони цілком могли піти на перерву, маючи перевагу у рахунку. На 34-й хвилині Інгасон ледь не зрізав м'яч у власні ворота після навісу з кутового від Коноплянки. Також були неточні дальні удари Коваленка та Маліновського. Ближче до власних воріт ісландці пустили українців тільки у моменті, коли Коноплянка увійшов у штрафний майданчик і прострілив на Ярмоленка. Андрія у цьому епізоді випередив захисник. Загалом же, перший тайм завершився закономірними нулями на табло.

Друга половина зустрічі розпочалася для України провально. Уже на другій хвилині П'ятов не зовсім вдало зіграв на виході, не зумівши перервати простріл з флангу. І після серії рикошетів Гільфі Сігурдссон спокійно переправив м'яч у ворота з кількох метрів. У Харкові у матчі проти Туреччини іспанські судді були поблажливими до українців, а от у Рейк'явіку шотландські рефері, так би мовити, повернули боржок. Футболісти збірної України апелювали, що проти П'ятова сфолили, однак Вільям Коллам був непохитним, зарахувавши взяття воріт.

«Синьо-жовті» фактично відразу ж побігли відіграватися. Непогано пробивали Маліновський зі штрафного та Ярмоленко з гри. Воротар господарів Хадльдоурссон не найкращим чином, та все ж впорався з цими ударами. Водночас, потужну спробу Ракицького зі ще одного штрафного голкіпер забрав намертво. У певний момент українська команда так захопилася атакою, що ледве не пропустила від Гудмундссона. М'яч після його удару пролетів у кількох сантиметрах від стійки.

Що не вийшло у Гудмундссона, вийшло на 66-й хвилині у все того ж Гільфі Сігурдссона. Після прострілу з лівого флангу Бьодварссон відкотив м'яч під удар партнеру, який точним ударом оформив дубль у цьому матчі. За такого перебігу подій стало зрозуміло, що зачепитися бодай за нічию "синьо-жовтим" буде не те що важко, а нереально.

Заміни, які зробив Шевченко, нічого позитивного Україні не принесли. Небезпечні моменти почали з'являтися лише в останні десять хвилин. Спочатку Хадльдоурссон потягнув дальній удар Ракицького. Згодом Бутко прорвався правим флангом і прострілив у центр, але там ніхто не зміг завершити атаку прицільною спробою. А намагання забити з-за меж штрафної від Коваленка виявилися неточними.

У підсумку - закономірна поразка України на Ісландії. Як би це прикро не звучало, але у другому таймі "синьо-жовті" повністю поступилися супернику у силовій боротьбі, що вилилося у два пропущені м'ячі. А з ними - поразка, яка опустила нашу команду на четверте місце у групі. Українців випередили як ісландці, так і турки, котрі на власному полі таки здолали Хорватію (1:0).

Перед завершальними двома турами у Хорватії й Ісландії по 16 очок, у Туреччини й України - по 14. Таким чином, підопічним Шевченка не можна втрачати очки у матчі з Косовом, після чого залишається тільки вигравати вдома у Хорватії. Якщо у якомусь з цих поєдинків "синьо-жовті" втратять очки, то попрощаються про мрії потрапити на ЧС-2018...

Ісландія - Україна - 2:0 (0:0)

Голи: 1:0 - Г. Сігурдссон (47), 2:0 - Г. Сігурдссон (66)

Ісландія: Хадльдоурссон, Севарссон, Інгасон, Р. Сігурдссон, Гудмундссон, Б'ярнасон, Г. Сігурдссон (Фіннбогасон, 90+2), Гуннарссон, Магнуссон, Хадльфредссон (Скуласон, 89), Бьодварссон (Сігурдарсон, 67)

Україна: П'ятов, Бутко, Хачеріді, Матвієнко, Степаненко (Ротань, 76), Ярмоленко, Маліновський (Зінченко, 71), Коноплянка, Бєсєдін (Кравець, 71), Ракицький, Коваленко

Попередження: Хадльфредссон (2), Маліновський (55), Г. Сігурдссон (77), Коваленко (78), Зінченко (82)

Фото прес-служби ФФУ

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: