Немолодим у нас все ж дорога, або Навіщо Шевченко покликав у збірну Кучера?

Немолодим у нас все ж дорога, або Навіщо Шевченко покликав у збірну Кучера?

Головний тренер збірної України здивував рішенням викликати у команду 34-річного Кучера

Андрій Шевченко відверто здивував українських прихильників футболу своїм вибором легіонерів на майбутні матчі відбору на Чемпіонат світу 2018 року проти Косова та Хорватії.

І якщо виклики Андрія Ярмоленка, Євгена Коноплянки, Руслана Маліновського, Руслана Ротаня, Едуарда Соболя й Олександра Зінченка цілком зрозумілі, то от запрошення у національну збірну команду Олександра Кучера з турецького «Кайсеріспора» виглядає, як мінімум, несподівано.

До персони Кучера, звичайно ж, претензій немає. За свою багату кар'єру він став семиразовим чемпіоном України, шестиразовим володарем національного кубка, а також переможцем Кубку УЄФА сезону-2008/09 у складі «Шахтаря». Крім того, футболіст відіграв більше 50-ти поєдинків за збірну України.

Але є одне «але» - Олександру 34 роки. А 22 жовтня буде 35!..

8f40effedca63645c0ad8b7a3da7b64c

Сперечатися не буду, якщо хтось скаже, що у збірній були гравці і більш солідного віку. Так, були. Але на той момент альтернатив Олегу Лужному та В'ячеславу Шевчуку на флангах не було, незважаючи на їхній вік. Лужний і Шевчук просто відразу пригадалися, для прикладу. Можливо, когось і забув із захисників, хто був ще більш віковим.

Так от. У цих випадках замін вищезгаданим захисникам не було. Або якщо і були, то не настільки рівнозначні. Водночас, щодо Кучера такого сказати не можна. 30-річний Євген Хачеріді та 28-річний Ярослав Ракицький є беззаперечно основними у збірній. Також є 25-річний Іван Ордець, який готовий підмінити когось з партнерів.

Окрім того, наближеним до основи є 26-річний Сергій Кривцов, який набрав хорошу форму, але, на жаль, отримав ушкодження, тому у майбутніх поєдинках проти Косова та Хорватії збірній не допоможе.

Якщо проглянути списки гравців, яких викликає Шевченко на збори, то можна зауважити цікавий факт: він завжди розраховує на чотирьох центральних оборонців. Звичайно, тренер вирішує, кого запрошувати, і саме він відповідатиме за результат. Та виникає запитання: а чому ж не покликати когось з молодих виконавців?

Андрій Миколайович не раз наголошував на необхідності омолодження складу збірної, а у підсумку кличе одного з найстарших футболістів, хто ще не завершив виступи за національну команду. Який, до речі, ще й тільки у вересні почав отримувати ігрову практику, зігравши за «Кайсеріспор» 2 матчі (на момент написання). Чомусь той же Федецький тоді не отримав виклик? Артем має тепер регулярну практику у «Карпатах».

post387451_7851e_content

Кучер востаннє виходив на поле у футболці збірної у матчі з Мальтою, яку українці програли 0:1, а Олександр тоді відіграв тільки перший тайм. У наступних поєдинках - з Фінляндією, Туреччиною й Ісландію - він не грав, а на останній збір навіть не був викликаний.

Та що там збірна! Кучер виявився непотрібним фактично рідному «Шахтарю» - клуб вирішив не продовжувати контракт на новий сезон, а старий закінчився. І можна тільки уявити, як Олександру було прикро. Потім він скаже, що таке футбольне життя, що іноді футболісти залишають клуби, у яких грають, і не він перший, і не він останній у цьому списку. «Але для мене це рішення не стало несподіваним», - зауважив тоді захисник. Та легка нотка скривдження пролунала.

Знову ж таки повторюся, що за результат відповідатиме тільки Андрій Шевченко. Тільки виникає ще одне запитання, тепер логічне: а хто буде п'ятим лишнім центральним захисником, якщо збірна України таки потрапить на Чемпіонат світу до Росії? Адже всіх у підсумку взяти не вийде, бо їхати на турнір з такою кількістю оборонців якось нерозумно. І от, у тому разі, якщо всі перебуватимуть у хорошій формі наступного літа, то когось доведеться залишити за бортом фінальної частини. І комусь буде образливо. Не легше було б відчепити якогось виконавця вже зараз?

Щоправда, до такого підсумкового вибору, як і до виходу на ЧС-2018 ще треба дожити. А зараз же можемо тільки довіритися Андрію Шевченку та його тренерському штабу. І злегка подивуватися.

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: