Вірастюк: «Повх отримала місце в четвірці за спортивним принципом»

Вірастюк: «Повх отримала місце в четвірці за спортивним принципом»

Представник Міністерства відповів на заяву байдарочниць.

Екс-капітан збірної України з легкої атлетики, колишній штовхач ядра, а нині глава департаменту Олімпійських видів спорту Міністерства спорту України Роман Вірастюк  на персональній сторінці в Facebook відповів на гучну заяву жіночої байдарки-четвірки, яка зайняла четверте місце у фіналі Ігор у Ріо.

«Щодо відео зі скаргами жіночої четвірки в байдарці, яке зараз поширюється в мережі. Друзі, існує зовсім інша сторона медалі в цій скандальній ситуації.

Я особисто неодноразово був присутній на засіданнях, де в широкому колі експертної ради ми розглядали питання про одноосібних, неправомірних рішень тренера Олексія Семикіна.

Тренер Семикін грубо порушив чітко прописану систему і критерії відбору до Олімпійських ігор, які були розроблені профільної федерацією, затверджені тренерською радою, Національним олімпійським комітетом України і Міністерством спорту. Найбільш дивним є те, що пан Семикін особисто брав участь в розробці даних критеріїв.

Згідно з цими критеріями, право представляти Україну на Олімпійських іграх мають ті спортсменки, які показують кращий результат. У даній ситуації, четвірка байдарочниць повинна була бути сформована з переможниць чемпіонату України в «двійці» і доукомплектована кращими байдарочниця країни в «одиночці».

Спортсменки на відео звинувачують Міністерство в тому, що воно завадило завоювати медаль, посадивши їм в байдарку Марію Повх, мотивуючи тим, що інша спортсменка була б більш корисною для команди.

Але правда полягає в тому, що саме Марія Повх демонструвала кращі спортивні результати. Відповідно до встановлених критеріїв виключно за спортивним принципом, вона отримала заслужене право займати місце в цій четвірці.

В першу чергу тому, що саме Марія Повх допомогла цьому екіпажу завоювати олімпійську ліцензію. І саме Марія Повх, як загребна в цьому екіпажі - виграла в 2016 етап Кубка Світу з найкращим часом в сезоні. Більш того, на цих змаганнях Марія Повх і її екіпаж перемогли команду Білорусі, бронзових призерів Олімпіади в Лондоні, чемпіонок світу-2015 і вже новоспечених бронзових призерів Олімпіади в Ріо.

А що робив тренер Семикін? Він грубо порушив критерії відбору, не дотримавшись вимоги по комплектації екіпажу в жіночій четвірці.

Ситуація несправедливості і особистих симпатій і антипатій тренера Семикіна привела до нервового напруження в команді і зриву підготовчого процесу. Це прямим чином відбилося на функціональній і психологічній готовності дівчат до стартів в Ріо.

Ще один момент. Експертною радою, спеціально зібраним для розгляду цього питання, як останнім компромісним рішенням - було запропоновано дівчатам самим вирішити свою долю, хто буде представляти збірну в екіпажі.

Для цього вони повинні були сісти в байдарки одинака і в очній чесній спортивній боротьбі довести, хто з них має право в екіпажі на Олімпіаді в Ріо.

Підопічні Семикіна, точно знаючи, що вони програють сильній спортсменці Марії Повх - навідріз відмовилися від цього варіанту разом зі своїм тренером.

Після цієї відмови, експертною радою було прийнято рішення - за грубе порушення системи відбору в комплектації жіночого екіпажу четвірки, і за відвертий саботаж підготовки збірної України до Олімпіади - відсторонити Семикіна від подальшої підготовки екіпажу.

З цього приводу найближчим часом я збираюся вийти на прес-конференцію і розставити всі крапки над i, спростувавши всі ці звинувачення ».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: