«Зоря» здобула другу поспіль перемогу у Лізі Європи, обігравши німецький клуб

«Зоря» здобула другу поспіль перемогу у Лізі Європи, обігравши німецький клуб
Бразилець Юрі пробиває по воротах суперника. Фото: ua-football

У Львові луганці мінімально обіграли «Герту», створивши ще одну сенсацію

Головний тренер «Герти» лукавив, коли казав на передматчевій прес-конференції, що у його команди немає кадрових втрат. Як мінімум, троє гравців основи не прилетіли на матч Ліги Європи проти «Зорі». Паль Дардаї лише поскаржився, що довелося довго летіти… Хоча, скажемо відверто, бувають і довші перельоти, аніж з Берліна до Львова. Тому нарікання наставника на туман, який дещо затримав берлінців, сприймалися, щонайменше, з певним нерозумінням.

Побачивши відразу трьох лідерів «Герти» у запасі на звітний поєдинок, стало ясно, що німецька команда вийде на поле «Арени-Львів» ледь не напіврезервним складом. І якщо Ведад Ібішевич не був готовий відіграти весь матч, і про це всі знали, то відсутність у стартовому складі Саломона Калу й Ондрея Дуди була сюрпризом. Таким чином, півзахист і напад гостей отримав несподіваний вигляд – точно не такий, як у Бундеслізі.

Та незважаючи на всі проблеми, активніше зустріч почала «Герта». Особливо відзначався у перші хвилини правий фланг атаки, через який гості створили кілька гострих моментів. В одному з яких Вайзер пробивав без перешкод з меж штрафного майданчика після помилки Юрі. «Зорю» врятував у цьому епізоді Лунін. У луганців м’яч взагалі не тримався, ініціативою спокійно володіла німецька команда.

«Чорно-білі» вперше комбінаційно перейшли у наступ на 15-й хвилині, коли затяжна атака завершилася ударом Караваєва над воротами. Можна припустити, що Юрій Вернидуб просив своїх підопічних уважно відіграти на перших хвилинах, щоб не отримати швидкий гол. Якщо так, то наставник «Зорі» виграв міні-дуель у свого візаві, адже з плином часу гості ініціативу втратили, і вже луганська команда перейшла у наступ. Караваєв своєю наступною спробою, на 19-й хвилині, був ближче до взяття, але вдало зіграв воротар Ярстейн.

Надалі у першому таймі «Герта» знову повернула собі ініціативу хвилин на десять, після чого прийшла черга «Зорі» володіти м’ячем. Однак виходило це у луганців якось сумбурно, здебільшого з втратами та намаганнями повернути м’яч собі. При цьому луганці, що головніше, не давали шансів гостям біля своїх воріт.

Небезпечні моменти команди приберегли на завершення тайму. Спочатку Ессвайн після навісу з правого флангу незрозумілим чином не влучив ногою у рамку воріт – м’яч пролетів повз дальню стійку. У відповідь Юрі, виборовши позицію у захисника, після прострілу з флангу метрів з восьми примудрився пробити поруч зі стійкою. А відбувся гол на 42-й хвилині, коли Сілас потужним прямим ударом зі штрафного пробив стінку та не залишив шансів голкіперу. Могла «Зоря» претендувати і на пенальті, проте арбітр з Ізраїлю показав Луньову підніматися, хоча його вдарили по нозі. Тож, на перерву команди пішли за рахунку 1:0.

42577

Фото ФК «Зоря»

Головний тренер «Герти» здивував тим, що у перерві вирішив обійтися без замін. Натомість, щойно Паль Дардаї вже подав заявку на вихід Ібішевича та Калу, як його підопічні зрівняли рахунок. Платтенгардт подав з кутового, а найвище на лінії воротарської вистрибнув Зельке, потужно пробивши головою. До честі наставника гостей, він не став змінювати думку після голу, як це деколи роблять тренери, коли їхня команда перед заміною отримує потрібний результат. Ібішевич і Калу на полі з’явилися, незважаючи на те, що рахунок було зрівняно.

«Зоря» мала повертати собі перевагу вже через кілька хвилин. Сухоцький чудовим пасом вивів віч-на-віч з воротарем Караваєва, та Олександр примудрився пробити точно у Ярстейна. Ще один сейв воротар «Герти» записав собі в актив на 70-й хвилині, коли дістав з кута удар Андрієвського зі штрафного.

Після цього пішла відкрита гра. «Зоря» видала хороший відрізок, притиснувши німецьку команду до воріт. Крім того, завелися глядачі на трибунах «Арени-Львів». Луганці так захопилися атакою, що ледь не отримали м’яч у свої ворота. Провалом у захисті міг скористатися Ібішевич, але Лунін у красивому стрибку дістав удар у самісінькому куті воріт.

І все ж «Зоря» досягла свого. Спочатку Юрі вивів фактично один на один з голкіпером «Герти» Опанасенка, але гравець господарів переграти Ярстейна не зміг. Подача з кутового виявилася невдалою, та атака української команди на цьому не закінчилася. Караваєв, отримавши простір на правому фланзі, увійшов у штрафний майданчик і прострілив у центр, де Сваток елегантно та красиво п’ятою переправив м’яч у сітку воріт – 2:1!

Знаючи, як «Зоря» Юрія Вернидуба може грати в обороні, коли її влаштовує рахунок, чомусь навіть не було сумнівів, що українці втримають перемогу. Луганці в останні хвилини ще й примудрялися думати про контратаки. Вернидуб же вимагав від своїх підопічних зосередитися на захисті. І ті не дали супернику жодних шансів зрівняти рахунок. Загалом, заслужена перемога луганців, які тепер серйозно претендують на путівку у плей-офф.

42573

Фото ФК «Зоря»

Ліга Європи з футболу

Матч 3-го туру

«Зоря» (Україна) – «Герта» (Німеччина) – 2:1 (1:0)

Голи: 1:0 – Сілас (42), 1:1 – Зельке (56), 2:1 – Сваток (79)

«Зоря»: Лунін, Сухоцький, Опанасенко, Гречишкін, Прийма (Сваток, 22), Гордієнко, Харатін (Андрієвський, 63), Луньов (Громов, 81), Караваєв, Сілас, Юрі

«Герта»: Ярстейн, Рекік, Штарк, Пекарик, Ессвайн (Калу, 58), Лазаро, Платтенгардт, Вайзер, Маєр, Зельке (Ібішевич, 58), Лустенбергер

Попередження: Сілас (4), Зельке (46), Маєр (69), Ібішевич (71), Луньов (76)

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: