Скільки українських селян готові продати землю

Скільки українських селян готові продати землю

В Україні понад 32 мільйони гектарів орних земель.

Понад 70 відсотків з них у приватній власності. Однак, люди не можуть повноправно скористатися своїми правами. На продаж сільськогосподарських угідь діє мораторій. Його намагаються скасувати вже не один рік. Противники такого рішення активно просувають тезу, що, якщо запустити ринок, то у селян за безцінь видурять землю. То що це: правда чи міф.

Село Пологи, за 100 кілометрів від Києва. Галина Вовченко з чоловіком тут живе від народження. У подружжя чотири земельні ділянки. Три паї сім’я здає в оренду, а одну ділянку чоловік з жінкою обробляють самі. Це поле фактично і є головним заробітком для подружжя. Продавати ділянки навіть не думають.

Продати землю, за даними експертів, готові не більше 15% людей. Земельна спілка України провела експеримент. Фахівці розмістили оголошення про купівлю ділянок, аби дізнатися, за скільки ж люди готові продати свій пай.

«Люди готові не скільки продати, а обміняти. На квартиру, на навчання дітей за кордоном, на якісь такі великі речі. Тому питання того, що хтось продаватиме за 300, 800, 1000 доларів – це дуже таке спірне питання», – зазначив президент Асоціації земельної спілки України Андрій Кошіль.

Тож найімовірніше, прогнозують експерти, навіть після запуску механізму продажу землі, люди продовжуватимуть здавати її в оренду. Ринок тільки відрегулює вартість ділянок.

«На перших етапах, на жаль, будуть продавати власники, яким будуть дуже потрібні гроші. Тому ця ціна зразу не виросте. Тому що, на жаль, у нас всі масиви поділили, у нас скрізь «шахматка». То люди продаватимуть маленькими кусочками. Коли ці паї об’єднаються в поля по 20-30 гектар, ціна буде зовсім інша»", – переконаний гендиректор асоціації «'Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

Скільки коштуватиме гектар, поки ніхто прогнозувати не береться. Однак досвід західних сусідів, які вже відкрили ринок, засвідчує – за перші кілька років ціна на землю зросла в середньому на 20%. А в Румунії навіть удвічі, зараз гектар там коштує 6 тисяч доларів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: