Уламки дерев, кури та інші речі, які кияни скидають в унітаз

Уламки дерев, кури та інші речі, які кияни скидають в унітаз
Фото: santeh.ks.ua

Усе, що вчора ви викинули в унітаз, уже сьогодні потрапляє на око працівникам Бортницької станції аерації. Серед них – Надія Юденко

За 40 років роботи оператором на решітках грабельного відділення БСА жінка бачила в каналізації таке, що на голову не налазить.

«У нас на решітках затримується різне сміття. Ганчір’я, уламки дерев, засоби особистої гігієни, кури, що  тільки не припливає до нас з ваших унітазів. І часто усі ці «сюрпризи» нам доводиться витягати вручну», - розповідає пані Надія.

Щодня разом з нечистотами з житлових будинків і підприємств каналізаційними мережами міста завдовжки близько трьох тисяч кілометрів рухаються тонни побутового сміття. Загалом з грабельного відділення Бортницької станції аерації щодоби вивозиться близько дев’яти тонн сміття при загальному прийомі 900 тис. куб. м стічних вод.

«На жаль, не всі мешканці Києва  усвідомлюють, що каналізація – це не сміттєпровід, і в ній не місце харчовим відходам, засобам особистої гігієни, побутовому сміттю та залишкам будівельних матеріалів. А вони, потрапляючи до грабельного відділення з вашого унтазу, пошкоджують наші решітки. Через те, що жителі Києва неправильно користуються каналізацією, ми змушені витрачати додаткові кошти на ліквідацію засмічень та ремонт обладнання, яке і так недешеве. Натомість ці кошти могли б піти на модернізацію та покращення якості послуг», - підсумовує технолог Блоку очисних споруд № 2 БСА Олександр Кондратенко.

Нагадаємо, що саме через унітаз з наших квартир використана вода потрапляє у внутрішньобудинкову мережу. Її діаметр зовсім невеликий – не більше, а іноді навіть менше десяти сантиметрів. Тож, така мережа аж ніяк не розрахована на приймання сміття, а має використовуватись виключно за призначенням. Навіть туалетний папір бажано кидати в смітник, не кажучи вже про харчові відходи, засоби особистої гігієни, упаковки, ганчір’я тощо.

По-перше, ці сторонні предмети завдають неабиякої шкоди каналізаційній системі міста. Адже вода з житлового будинку разом з кинутим вами в унітаз сміттям по підвідних мережах, розмір яких поступово збільшується, потрапляє до вуличної мережі діаметром 20-30 сантиметрів, а потім – у колектори, які можуть досягати до трьох метрів у діаметрі.

Саме цими колекторами через насосні станції стічні води потрапляють на Бортницьку станцію аерації, яка очищає стоки не лише Києва, але й прилеглих містечок та селищ.

У тому числі через безвідповідальність та несумлінність абонентів щороку на мережах трапляється понад 100 аварій, серед них – до десяти масштабних. Щодня працівники Київводоканалу ліквідовують близько 30-ти засмічень колекторів, або більше 11 тисяч за рік.

По-друге, кидаючи непотріб в унітаз, абоненти можуть спричинити незручності самі собі. Адже через сторонні предмети у трубі нашого будинку може утворитися сміттєва пробка, яку стрімкий потік води буде не в змозі подолати і стічні води повернуться назад в наші оселі.

Сьогодні каналізаційне господарство Київводоканалу - це близько 3 тис. км розгалуженої каналізаційної мережі, колектори діаметром від 100 мм до понад 3-х  м та глибиною закладання, що може сягати близько 90 м під землею. Це 33 насосні станції різних рівнів значення, від районного до міського та найбільша в Україні станція механічної та біологічної очистки стічних вод Києва та 11 селищ та містечок Київської області – Бортницька станція аерації, з грабельного відділення якої щодня вивозиться близько 9 тонн сміття.
Бортницька станція аерації — комплекс інженерних споруд, обладнання та комунікацій, призначений для повного біологічного очищення стічних вод Києва від забруднювальних речовин та обробки затриманих механічних решток (сміття). На станції проходять очищення всі господарсько-побутові стічні води, а також промислові стічні води після попереднього їх очищення на самих підприємствах. Станція складається з трьох блоків очищення стічних вод, трьох цехів обробки осадів стічних вод (ОСВ) і допоміжних цехів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: