Нове обличчя Соборної: у центрі Вінниці почали реставрацію фасаду ще одного будинку

Нове обличчя Соборної: у центрі Вінниці почали реставрацію фасаду ще одного будинку

Після двох місяців конфліктів та перемовин, будинок по Соборній, 101 розпочали реконструювати. У будівлю повністю оновлять фасад, зроблять балкони за єдиним виглядом та утеплять дах.

Із пропозицією зробити красиві балкони за та безкоштовно відремонтувати дах і оновити фасад будівлі департамент міського господарста звернувся до мешканців будинку на початку червня. Крім того мешканцям пропонували замінити усі вікна на сходових клітинах – також безоплатно.

Єдина умова: усі балкони мають бути в єдиному виконанні, аби це гарно виглядало з фасадного боку будівлі. За встановлення нових балконів – якщо вони лишатимуться закритими – мешканці мали заплатити третину їхньої вартості. А якщо погоджуються на балкони відкритого типу – тобто не засклені – то їх місто також згодилося встановити людям безкоштовно.

Безкоштовна краса чи пластиковий балкон: люди з будинку на Соборній вирішують, чи хочуть «європеретворення»

Балкони відкритого типу свого часу погодилися встановити мешканці будинку на Соборній, 22. В результаті оновлення фасаду місто отримало свій «Старий Амстердам»:

Соборна,22

Однак відмовлятися від своїх засклених та обшитих «вагонкою» балконів захотіли не всі.

  • У мене мають бути підписи всіх без виключення мешканці будинку, аби потім ні з ким не судитися, – зауважив тоді директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик. – Ми пропонуємо – ви погоджуєтеся, а ні – то такий подарунок з радістю прийме інша будівля.

Здійснити оновлення будівлі пропонувалося у рамкахКонцепції реконструкції фасадів центральної частини міста. Вона передбачає повну реконструкцію фасадів будинків від площі Гагаріна і до головпоштамту на Соборній. Перший етап – відрізок від«Універмаг» і до Європейської площі. На цей рік передбачена реконструкція двох будинків: за адресами Соборна, 50 і Соборна, 101.

Врешті копромісу було досягнуто під час зустрічі із мешканцями в середині червня: балкони вирішили зробити заскленими, оскільки будівля розташована просто над дорогою. В такому випадку потрібно доплатити третину їхньої вартості. Неплатоспроможним мешканцям будинку – переважно пенсіонерам – погодилися допомогти грошима сусіди.

 

На сьогодні біля будинку вже розпочато роботи – 16 серпня тут встановили риштування та дано старт ремонту фасаду.

Як повідомив директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик, до кінця року буде завершено покрівлю будівлі. А от через тривалі пермовини з мешканцями, повне завершення реконструкції може зміститися на 2,5 місяці. Загалом вартість робіт коштує понад 4 мільйони гривень.

Віталія Мазур

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: