Китай почав досліджувати, як можна розмістити в космосі сонячну електростанцію

Китай почав досліджувати, як можна розмістити в космосі сонячну електростанцію

Для побудови бази витратять 29 млн. доларів

Для дослідів побудують спеціальну експериментальну базу

Китай приступив до створення першої в країні експериментальної бази для розвитку космічних сонячних електростанцій.

Угоду про створення цієї бази було укладено у четвер Чунцинським університетом, Сіаньским відділенням Китайського дослідницького інституту космічних технологій, Сіаньским університетом електронної науки і техніки, а також урядом району Бішань міста Чунцин (Південно-Західний Китай). Також було визначено місце розташування зазначеної бази.

Ідея космічних сонячних електростанцій розроблялася давно, вчені займаються подібними дослідженнями ще з 60-х років минулого століття. Відповідно до цієї ідеї, електростанція, виведена на геостаціонарну орбіту, «зависне» над однією точкою земної поверхні і, цілодобово освітлюючись Сонцем, буде практично безперервно виробляти електроенергію і бездротовим способом передавати її на Землю.

У порівнянні з наземними сонячними електростанціями ефективність роботи такої очевидна. Як повідомив академік інженерної академії Китаю Ян Шічжун, якщо максимальна генеруюча потужність з кожного квадратного метра сонячної батареї, встановленої в північно-західних районах Китаю, складає близько 0,4 кВт, то в стратосфері вона становить 7-8 кВт, а на геостаціонарній орбіті в 36 тис. км від поверхні Землі, може досягти 10-14 кВт.

На даний момент власні програми з розвитку таких станцій розробляють Китай, США і Японія, але всі вони знаходяться на стадії фундаментальних досліджень.

За повідомленням академіка Академії наук Китаю, начальника науково-технологічного комітету Китайської корпорації космічних технологій Бао Вейміня, для створення космічних сонячних електростанцій необхідно вирішити три ключові питання: як вивести за допомогою ракети-носія генераторні установки на геостаціонарну орбіту і змонтувати їх, як передавати електроенергію зі стації на землю і як забезпечити безпеку роботи станції і безпеку навколишнього середовища.

«Поки всі ці проблеми знаходяться на етапі фундаментальних досліджень», - сказав академік.

Як передбачається в угоді, в період 2019-2020 рр. в районі Бішань міста Чунцин будуть побудовані інфраструктурні об'єкти експериментальної бази, включаючи полігон для запуску, павільйон для проведення випробувань платформи куль-зондів, лабораторний корпус і залізну вежу. Загальний обсяг асигнувань в їх будівництво складе близько 29 млн доларів США. На цей період також заплановано проведення експериментів з передачі електроенергії мікрохвильовим методом з платформи, що знаходиться на висоті 50-300 метрів.

В період 2021-2025 рр. буде побудована космічна сонячна електростанція середньо-малого масштабу в стратосфері і здійснена вироблення електроенергії на цій станції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: