The Washington Post провела паралелі між «Грою престолів» та американською політикою

The Washington Post провела паралелі між «Грою престолів» та американською політикою

Дракони з «Гри престолів» алегорично - це система ядерного стримування, зазначав автор повісті, за мотивами якої знятий телесеріал

Зважаючи на популярність серіалу «Гра престолів», а також повсюдності посилань до нього в більш широкій культурі, багато мислителів і вчені знаходять глибокі смисли в цьому середньовічно-фантастичному світі, пише The Washington Post.

Видання нагадує, що в інтерв'ю Esquire автор повісті «Пісня льоду й полум’я», за мотивами якої був знятий серіал, Джордж Р. Р. Мартін порівняв президента США Дональда Трампа з королем Джоффрі, який виявив свою недосвідченість і поганий темперамент після сходження на престол. «Думаю, тепер Джоффрі - новий король Америки, - сказав письменник. - Він виріс таким саме примхливим і нераціональним, яким був в 13 років у моїх книгах».

c6b3jbxwcauiz7g_01

Телекритик Емілі Нуссбаум зазначила, що серіал «видається викривлено релевантним», оскільки в ньому йдуть дебати про чистоту і прагматизм, жінки-кандидати борються з підвладним чоловікам світом, у династій огидні історії, укладаються угоди з різними дияволами. Нуссбаум порівнює Хілларі Клінтон з Дейенеріс Таргаріен (за «яструбине» - або «драконівське» резюме у поєднанні з бажанням зробити своє королівство менш жорстоким) і Серсеєю Ланністер – «етично гнилою представницею «еліти за народженням».

Трамп, йдеться у статті, схожий на архетипічний образ члена родини Ланністер (тим, що вихований у величезному багатстві і прагне тільки однієї мети - прославити ім'я своєї сім'ї) або прихильника культу Червоного бога. «Для Трампа, який бачить «розбрід» у кожній проблемі і хаос, що причаївся в кожному кутку, ніч воістину «темна і повна жахів»- і, до речі, він прагне вогнем знищити ворогів Америки», - пише видання.

У новому сезоні на півночі Вестеросу вибухнула міграційна криза. Його політичні лідери, захоплені боротьбою за владу, не помічають кліматичного лиха, яке дедалі наростає та може все знищити. Також там назріває регіональний конфлікт із застосуванням зброї масового знищення. «Дракони - це система ядерного стримування, - зазначив Мартін в 2011 році. - Але чи достатньо цього? Ось які проблеми я намагаюся аналізувати. У Сполучених Штатів вже зараз є можливість знищити світ за допомогою свого ядерного арсеналу, але це не означає, що ми зможемо досягти конкретних геополітичних цілей. Влада тонше. Можна мати владу знищувати, але це не дає влади реформувати, або покращувати, або будувати».

«Гра престолів» - це справді роздум про нюанси і мінливості влади, - йдеться у статті. - Зарозумілість і самовдоволення завжди будуть покарані, як і наївність і сліпа довіра. Історія рухається вперед крізь огидні битви, несподівані вбивства і кричущі сцени насильства. Це світ тривоги і страху».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: