У Молдові зможуть призначити міністра оборони без згоди «друга Путіна» Додона

У Молдові зможуть призначити міністра оборони без згоди «друга Путіна» Додона
Ігор Додон

Уряд Молдови отримав можливість призначити міністра оборони без згоди президента країни за рішенням конституційного суду

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду або прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп підпишуть указ про призначення глави міноборони цієї країни і протягом трьох днів після підписання візьмуть у нього присягу. Це випливає з рішення конституційного суду Молдови від 20 жовтня. Конституційні судді також роз'яснили обставини, при яких виправдано тимчасове виконання обов'язків глави держави, повідомляє NewsMaker.

На засіданні 20 жовтня конституційний суд розглянув запит уряду, в якому кабмін просив визначити обставини, при яких виправдано тимчасове виконання обов'язків президента країни при схваленні кандидатури міністра оборони, а також призначити того, хто виконає ці обов'язки.

Голова засідання конституційного суду, суддя В'ячеслав Запорожан зазначив, що обставинами, при яких виправдано тимчасове виконання обов'язків глави держави, є факт відмови Ігоря Додона виконувати свої конституційні обов'язки. Зокрема, уточнив він, президент був зобов'язаний затвердити кандидатуру міністра оборони Еуджена Стурзи, яку двічі запропонував прем'єр-міністр.

Разом з тим конституційний суд не вніс ясність, хто конкретно виконає обов'язки президента при схваленні кандидатури міністра оборони - спікер чи прем'єр.

Уряді направив до конституційного суду запит для «подолання інституційної кризи, спровокованої президентом країни, який порушив свої конституційні обов'язки призначити міністра оборони після повторного висунення його кандидатури прем'єр-міністром».

12 вересня прем'єр запропонував президенту Ігорю Додону кандидатуру Еуджена Стурзи на посаду міністра оборони, а президент її відхилив. Пізніше глава уряду повторно висунув цю кандидатуру, але глава держави знову не підписав указ про призначення. Кабмін звернувся в КС щоб з'ясувати, як діяти в таких ситуаціях.

Конституційний суд 17 жовтня вирішив, що в разі відмови президента призначити запропонованого міністра оборони, це можуть зробити спікер чи прем'єр без згоди та участі президента. Коментуючи рішення КС, президент заявив, що він не визнає призначеного таким чином міністра оборони. Разом з тим рішення КС він назвав узурпацією влади і пообіцяв, що правляча Демпартія і Конституційний суд «відповідатимуть за всю їхню безбожність».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: