Ярослав Качинський погодився на ексгумацію тіла Леха Качинського

Ярослав Качинський погодився на ексгумацію тіла Леха Качинського
Польське радіо

Ексгумація має відбутися до 15 квітня 2017 року.

Лідер правлячої в Польщі партії «Закон і справедливість» (ЗіС) і брат-близнюк загиблого в катастрофі під Смоленськом президента республіки Леха Качинського екс-прем'єр Ярослав Качинський погодився на ексгумацію тіла свого брата в рамках слідства у справі про цю катастрофу, повідомляє російське інформагентство ТАСС, посилаючись на зарубіжні ЗМІ.

«Я згоден з рішенням про ексгумацію. У випадку з моїм братом мова вже йде про терміни. Це буде одна з перших ексгумацій, якщо не найперша», - зазначив Качинський.

«Розслідування, яке вів колишній уряд, було скандальним. Багато людей мають сісти за це на лаву підсудних», - додав він, підкресливши, що« після перевезення тіла до Польщі не були здійснені елементарні процедури - огляд і експертиза останків».

Як відомо, 10 квітня 2010-го року офіційна делегація Польщі на чолі з президентом республіки Лехом Качинським летіла на урядовому літаку Ту-154М в Катинь. В умовах поганої видимості і відсутності візуального контакту з землею пілоти прийняли рішення посадити авіалайнер. Літак кілька метрів не дотягнув до злітно-посадкової смуги аеродрому Смоленськ-Північний, зіткнувшись спочатку з деревами, а потім і з землею. В результаті катастрофи загинули всі 96 людей, які перебували на борту.

У період між червнем 2011 року і листопадом 2012-го військова прокуратура провела ексгумацію дев'яти тіл. Виявилося, що шість загиблих були поховані не під своїми іменами.

В даний час у Польщі обставини трагедії вивчаються оновленої комісією з розслідування авіаподій, яку для перегляду підсумків роботи колишньої комісії організувало Міністерство оборони країни. Кілька місяців тому було прийнято рішення ексгумувати тіла всіх жертв катастрофи для потреб слідства. Як вважають в польській прокуратурі, «всебічні патолого-анатомічні дослідження в галузі токсикології і ДНК з використанням комп'ютерної томографії матимуть важливе значення для визначення характеру отриманих жертвами поранень і причин їх смерті, а також відновлення ходу катастрофи і її причин». Стверджується, що це допоможе перевірити і основні версії слідства, «незважаючи на те що з моменту трагедії пройшло кілька років».

Думка близьких загиблих з приводу майбутньої ексгумації розділилося. Частина родичів не хочуть порушувати спокій померлих. Інші наполягають на тому, щоб перевірити, кого вони насправді поховали. Ексгумацію, згідно з польським законодавством, можна проводити в період з 15 жовтня до 15 квітня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: