На Харківщині зловмисники підробляли ПЛР-тести: заробляли до 1 млн грн щомісяця

На Харківщині зловмисники підробляли ПЛР-тести: заробляли до 1 млн грн щомісяця
Фальшиві ПЛР-тести коштують не менше, ніж справжні
Фото: СБУ

Щомісяця зловмисники видавали близько тисячі довідок, а вартість однієї становила 800 гривень

Служба безпеки України викрила чергову схему підробки результатів ПЛР-тестів на Харківщині. Махінації зловмисників дозволяли вносити недостовірну інформацію у медичну систему ЕСОЗ, дані з якої потрапляли у додаток «Вдома», що знімало обмеження на самоізоляцію. Серед клієнтів були й ті, хто мали позитивний результат на Covid-19, що могло спричинити поширення пандемії, повідомляє пресслужба СБУ.

Нелегальний «бізнес» приносив зловмисникам до 1 млн гривень щомісяця. За даними правоохоронців, туроператор пропонував придбати підроблений Covid-тест громадянам, які планували виїхати за кордон або вже повернулися, щоб не дотримуватись вимог встановленого строку самоізоляції.

Щомісяця зловмисники видавали близько тисячі довідок, а вартість однієї становила 800 гривень.

«Довідки видавали без проведення обстеження пацієнта та відбору матеріалів для дослідження. Інфікована людина мала змогу вільно отримати негативні результати тестування», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання фігурантів та за 10 адресами приватних лабораторій, в ході яких вилучили:

  • сфальсифіковані довідки про результати ПЛР-тестів,
  • підроблені печатки;
  • офіційну документацію;
  • комп’ютерну техніку.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 325 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.

Зазначимо, що окрім фальшивих ПЛР-тестів, ділки почали продвати фейкові «ковідні паспорти», і це стосується не лише України, а всього світу.

У МОЗ раніше повідомляли, що медпрацівникам та іншим особам, які спробують сфальсифікувати Covid-сертифікат чи свідоцтво про вакцинацію, загрожує кримінальна відповідальність.

Зокрема, як сказали у Кіберполіції, за підробку самого сертифікату та печаток на ньому можна отримати до трьох років обмеження волі, а за повторне правопорушення або груповий злочин – є ризик сісти на п'ять років у в’язницю. За використання підробок в Україні передбачено покарання від 850 гривень штрафу до двох років за ґратами.

Внесення неправдивої інформації в електронну систему МОЗ медикам коштуватиме від 17 тисяч гривень штрафу до двох років виправних робіт. Якщо ж в систему втрутився хтось, хто за законом не має до неї доступу, йому загрожує до п'яти років обмеження волі чи до трьох років у в'язниці.

Восени МОЗ планує запустити паперову версію цифрового сертифіката вакцинації. Такий документ стане у пригоді громадянами, які не можуть скористатися документом у смартфоні або мають проблеми з інтернетом. На паперових сертифікатах буде QR-код, за допомогою якого можна перевірити їхню справжність.

До слова, у серпні журналісти показали, як у Києві продають «липові» сертифікати про вакцинацію.

Зазначимо, що в Україні хочуть карати за фальшиві довідки про щеплення.

Рада нацбезпеки та оборони України хоче посилення відповідальності за підробку сертифікатів та довідок про вакцинацію від коронавірусу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: