Борис Ложкін привіз в Україну інноваційний бельгійський театр

Борис Ложкін привіз в Україну інноваційний бельгійський театр

Театр CREW створює проекти на перетині науки, мистецтва, технологій та перфомансу

З 23 по 25 березня в столичному музейному комплексі Мистецький арсенал проходила презентація творчості бельгійського інноваційного театру CREW. Ініціатором приїзду колективу, що працює з віртуальною та змішаною реальністю, стала Ольга Данилюк, куратор Театральної лабораторії Арсеналу «Другий поверх», партнерами - Посольство Бельгії в Україні та Благодійний фонд Бориса Ложкіна.

CREW був заснований Еріком Йорісом в 1991 році. Команда створює проекти на перетині науки, мистецтва, технологій та перфомансу. CREW одними з перших створили віртуальний імерсивний театр - театр, в якому ефект занурення в спектакль і взаємодії з ним (іммерсія) створюється в тому числі і за рахунок технології VR. Повністю віртуальне середовище для глядача група створила ще в 2000 році. Пізніше до розробки підключилися вчені з провідних бельгійських вузів - Університету Антверпена і Університету Хасселт. Результатом стала поточна конфігурація C.a.p.e. (Computer Assisted Personal Environment) - комплекту обладнання, що дозволяє створити взаємодію глядача з віртуальним поданням, Включаючи вільне пересування всередині створеної реальності.

До Києва бельгійці привезли три вистави. Відвідувачам пропонували прогулятися з провідником по Брюсселю, відвідати японське місто Тахуко відразу після торнадо або зануритися в сучасну постановку «Гамлета».

«Місяць тому Ольга Данилюк вперше спробувала пояснити мені, що таке театр віртуальної реальності CREW. В теорії все ясно: VR-окуляри, глухі навушники, трекери, знята на 360-градусну камеру постановка. На практиці виявилося, що я дуже недооцінила глибину занурення. Це змушує по-новому оцінювати саме поняття реальності», - описує процес занурення прес-секретар Бориса Ложкіна Марія Попова.

За словами Данилюк, подія викликала великий ажіотаж. «Було набагато більше бажаючих, ніж ми могли прийняти за три дні. Глядачі чекають продовження», - говорить вона.

Продовження цілком можливе. «За словами Еріка, за ці кілька днів до нього з пропозиціями співпраці звернулося вже досить багато українських хлопців. Хтось хоче зробити спільний проект, хтось пропонує майданчик для виступу, хтось - нові технологічні рішення», - говорить Попова. За її словами, група зацікавилася і готова розглянути окремі пропозиції.

«За ці три дні ми створили маленьке співтовариство. Велика зацікавленість є з боку професійної громадськості, особливо тих, хто займається новими технологіями», - підтверджує Данилюк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: