«Гірше за коронавірус». Американські вчені: життя мільйонів дітей під загрозою

Пандемія
«Гірше за коронавірус». Американські вчені: життя мільйонів дітей під загрозою
Перебої з наданням медичних послуг, нестача лікарів та фінансових ресурсів, а також незвернення до лікарень громадян, які бояться заразитись, будуть катастрофічнішими, ніж сам Covid-19
фото: freepik

Пандемія руйнує медичний захист дітей, бо вся увага – Covid-19

Число випадків захворювання на Covid-19 у світі зростають – станом на сьогодні їх уже 4,3 млн, з них біля 300 тис. летальні. Найбільше загиблих у США – 82,4 тис., далі в антирейтингу Великобританія, Італія, Франція та Іспанія – у кожній з країн біля 30 тис. смертей . В Україні станом 13 травня  лабораторно підтверджено 16 425 випадків, з них 439 випадків летальні.

Заходи, які уряди різних країн вживають для протидії пандемії, знижують доступність медичних послуг для інших хворих. Мова про скасування планових оглядів та операцій. У першу чергу, виникають великі ризики для здоров’я матерів та дітей.

Дослідник з американського Університету Джонса Гопкінса Тімоті Робертон разом з колегами опублікував у The Lancet Global Health резонансну статтю на цю тему. Автори розглядають проблему потенційного зростання смертності серед матерів та дітей у країнах з низьким та середнім рівнем доходом, якщо основні медичні послуги будуть порушені внаслідок Covid-19. Спираючись на досвід, отриманий на основі попередніх спалахів вірусної хвороби Ебола та важкого гострого респіраторного синдрому, автори оцінюють руйнівний вплив скорочення планового медичного обслуговування, надання звичайних послуг.

Головний висновок: перебої з наданням медичних послуг, нестача лікарів та фінансових ресурсів, а також незвернення до лікарень громадян, які бояться заразитись, будуть катастрофічнішими, ніж сам Covid-19.  Згідно з найгіршим із трьох можливих сценаріїв, у 118 країнах із низьким та середнім рівнем доходів з цих причин за пів року можуть трапитися додатково 1,2 млн смертей у віці до п’яти років.

Небезпечніше за Covid-19

Ці потенційні випадки дитячої смертності можуть доповнити 2,5 мільйонів смертей дітей, які вже й так помирають до досягнення п’яти років кожні шість місяців у 118 країнах. Це загрожує звести нанівець майже десятилітній прогрес у боротьбі зі сповільненням смертності дітей до п’яти років, яку можна попередити.

На результати дослідження одразу відреагували в ООН. «Ми не можемо дозволити, щоб матері і діти стали побічними жертвами у боротьбі проти вірусу. І ми не повинні втратити десятиліття прогресу у зниженні дитячої та материнської смертності, якої можна уникнути», – сказала виконавча директорка ЮНІСЕФ Генрієтта Форе.

ЮНІСЕФ терміново закликало уряди, громадськість, донорів та приватний сектор об’єднати зусилля у боротьбі з пандемією та не допустити колапсу  у медичних системах кожної з країн, де фіксується спалах. «Навіть коли пандемія сповільниться, кожній країні доведеться продовжувати працювати над пом’якшенням опосередкованих наслідків для дітей та подоланням шкоди. Громадам та країнам також доведеться працювати разом, щоб відновити та запобігти поверненню хвороби», - підкреслили в організації.

Якщо події розгортатимуться за найбільш оптимістичним сценарієм – за яким забезпечення фінансовими, людськими ресурсами та медикаментами зменшується приблизно на 15% - смертність дітей до п’яти років може збільшитися на 9,8% або приблизно 14400 смертей на день. Материнська смертність може зрости на 8,3%.

У випадку ж найменш сприятливого розвитку ситуації, коли заходи в галузі охорони здоров’я скорочуються приблизно на 45%, можливе збільшення смертності дітей, які не досягли п’яти років, на 44,7%, та збільшення кількості смертності матерів на 38,6% на місяць. Іншими словами, протягом пів року може статися 1,2 млн додаткових смертей дітей та 56,7 тис. додаткових смертей матері у 118 країнах. У випадку цього сценарію найбільше рівень дитячої смертності може зрости у країнах, де планове надання медичних послуг ще до пандемії перебувало у критичному стані. Наприклад, у Сьєрра-Леоне, Сомалі, Джибуті, Лесото, Ліберії, Малі, Малаві, Нігерії, Пакистані...

«Ми ще на початку пандемії, і наші припущення можуть виявитись занадто консервативними. Ще немає надійних емпіричних даних щодо впливу пандемії на надання медичних послуг», - заспокоюють дослідники.

Ризик для дітей і породіль

Дослідники наводять  три основні фактори ризику для дітей та матерів через пандемію і її вплив на роботу медичної галузі: рішення уряду щодо обмеження чи скасування планової допомоги, неправильний перерозподіл медперсоналу (кидання усіх сил на боротьбу із коронавірусною хворобою) та затягування із відновленням систем охорони здоров’я на етапі поступового виходу з карантину.

«Зараз лунають дискусії про компроміс між обмеженням руху і мінімізацією перебоїв у бізнесі та економіці. Однак урядовці, які пропагують соціальне дистанціювання, упускають ще один критично важливий момент у питанні охорони здоров'я: забезпечення доступу до рутинної допомоги», - пишуть дослідники.

Під час перерозподілу персоналу та ресурсів з метою боротьби з коронавірусом, необхідно враховувати, що цей персонал може знадобитися для пріоритетнішого втручання. Зокрема, якщо говорити про пологи, йдеться про послуги, своєчасне надання яких дозволить уникнути 60% випадків додаткової смерті матерів.

«Надання цих послуг матері та дитині не можуть бути обмежені внаслідок заходів для протидії спалаху», - підсумовують дослідники і додають, що для надання цих послуг ресурс персоналу має бути завжди.

Крім того, навіть короткі прогалини у вакцинації можуть призвести до загального зниження покриття населення та кампанії з підтягуванням слід надавати пріоритет у зв'язку з наслідками пандемії – і планові щеплення не можна скасовувати чи відкладати.

«Як тільки пандемія закінчиться, системи охорони здоров'я повинні швидко відновитися. Перше, що мають зробити країни на стадії виходу з карантину – це забезпечити стійкість системи охорони здоров'я та активізувати планову допомогу», - зазначають дослідники і додають, що чим довше тривають обмеження надання медичних послуг, чим більше людей буде втрачено.

Детальніше із результатами дослідження можна ознайомитися тут.

Інші ризики

Окрім ризику загибелі дітей та матерів, про які йдеться у статті американських вчених, ЮНІСЕФ також сильно занепокоєний іншими опосередкованими впливами пандемії на дітей. «Криза Covid-19 – це криза прав дитини. Нам потрібна негайна, середньо- та довгострокова відповіді, які не лише вирішують проблеми, що спричиняє пандемія та її вторинні наслідки для дітей», – сказала виконавча директорка ЮНІСЕФ Генрієтта Форе.

Так, згідно з оцінками організації, майже 1,3 мільярда учнів – а це понад 72% дітей усіх 177 країн, охоплених пандемією, – не ходять до шкіл внаслідок їх загальнонаціонального закриття.

Дотично скасування навчання у школах вплинуло і на харчування дітей до 18 років. Близько 370 мільйонів дітей у 143 країнах, які зазвичай обідають у школах, внаслідок карантину не можуть розраховувати на це джерело щоденного раціону. Їхні батьки чи опікуни повинні шукати інші джерела, оскільки школи закриті.

Окрім проблем у навчальному процесі та із раціоном, карантинні обмеження можуть спричинити збільшення захворюваності на кір. Станом на 14 квітня – це найсвіжіші дані ЮНІСЕФ щодо імунізації - понад 117 мільйонів дітей у 37 країнах можуть пропустити щеплення від кору, оскільки пандемія спричиняє зупинку кампаній з імунізації від цього захворювання.

Наталія Скоирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: