У Чернівецькій області колишню радіолокаційну станцію «Памір» ріжуть на металобрухт

У Чернівецькій області колишню радіолокаційну станцію «Памір» ріжуть на металобрухт

Документацію на вивезення металобрухту вивчають у військовій прокуратурі

У Чернівецькій області на горі Томнатик, де розташована колишня радіолокаційна станція «Памір», військові пиляють на металобрухт залізні бункери та ємності для пального. Правоохоронці призупинили роботи, перевіряють документи.

Про це виданню «Укрінформ» повідомив голова Путильської райдержадміністрації Микола Савчук.

«Цей об’єкт знаходиться на території Селятинської громади. Але майно належить військовій частині протиповітряної оборони, яка стала спадкоємцем колишньої радіолокаційної станції «Памір». Мене повідомили у понеділок, що збираються рубати на металобрухт ємності від пального та напівзариті в землю бункери. Представники цієї військової частини вирішили забрати матеріальні цінності, які їм належать. Хоча все те майно уже давно списане. Але вони вирішили, що можна ті бункери вивезти на металобрухт», – розповів посадовець.

11 жовтня місцеві мешканці в одному зі ЗМІ опублікували фото, на яких з допомогою техніки демонтують металеві конструкції.

Чиновники кажуть, що купола руйнувати не будуть, а документацію на вивезення металобрухту вивчають у військовій прокуратурі.

«Ніхто не збирається забирати купола чи руйнувати військове містечко, – запевняє голова Путильської РДА. – Зараз вони припинили роботи, оскільки правоохоронці проводять перевірку всіх документів. Їх передали у військову прокуратуру. Хоча попередню перевірку документації ми проводили. Та військова частина справді є власниками майна і вони мають право його забрати. Але інша справа, чи потрібно було це руйнувати та вивозити на металобрухт за ті невеликі кошти, які вони зможуть отримати. Адже це історія, вона цікава для туристів», – сказав Савчук.

У Путильській РДА запевнили, що в разі підтвердження законності усієї документації на вивезення майна, військова частина зобов’язується прибрати за собою та розрівняти нерівності, які залишаться після розпилювання бункерів.

 Довідково: Секретний військовий об’єкт РЛС «Памір» розміщувався на горі Томнатик, що на висоті 1565 метрів, поблизу кордону з Румунією. Військова частина діяла з 1960-х років і до середини 1990-х. У розпал «Холодної війни» із західним світом СРСР збудував військову станцію, котра повинна була забезпечувати радіолокацію величезної території – від турецького узбережжя до Балтійського моря. 5 листопада 1995 року військова база «Памір» припинила своє існування.

У планах місцевої влади відбудувати казарми колишньої військової бази та зробити в цій місцевості відомий туристичний об’єкт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: