Фестиваль «збитих льотчиків». Кого зібрав Пінчук у Мистецькому арсеналі (фоторепортаж)

YES-2017
Фестиваль «збитих льотчиків». Кого зібрав Пінчук у Мистецькому арсеналі (фоторепортаж)
Віктор Пінчук «прилетів» на власний захід

Напередодні відкриття щорічної конференції, її організатору, мільярдеру Пінчуку, пригадали його ідею здатись Путіну

У Києві стартувала 14-та щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії (YES) «Чи став світ новим? І що це означає для України». У заході впродовж 14-16 вересня візьмуть участь понад 350 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів із 34 країну світу. Учасники конференції сконцентруються на глобальних питаннях, та однією з головних тем буде Україна і її перспективи в світі. Дискусія буде присвячено змінам, що відбуваються в країні, та викликам, які стоять перед нею: реформи, сприйняття держави країнами ЄС, варіанти гарантування нацбезпеки, шляхи збереження територіальної цілісності та конфлікт між лідерами думок і особистими інтересами.

Після минулорічного скандалу навколо Пінчука дехто з експертів прогнозував, що Ялтинська європейська стратегія втратить масштаб та значущість. Нагадаємо, що в грудні 2016-го в газеті The Wall Street Journal в розділі «Думки» вийшла стаття Пінчука, в якій бізнесмен запропонував власний план припинення війни в Україні, який полягає в тому, щоб піти на поступки Путіну. Зокрема, йшлося про необхідність прийняти компроміси у відносинах з Росією і відійти від євроінтеграційного шляху, а також провести вибори на окупованому Донбасі до звільнення його територій.

Власне, в Україні вже навіть розпочали підготовку до пошуку альтернативного YES майданчика для зустрічей провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських діячів та мислителів України і світу. Як повідомила днями народний депутат, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, таку ініціативу народних депутатів підтримали і в Адміністрації президента, і в МЗС, і в Мінекономіки.

«Вже не перший рік українські інтелектуали і політики... закликають до бойкоту таких заходів, організованих сім’єю Кучми-Пінчука. Участь у них стає перманентним джерелом репутаційних втрат та загрозою національній безпеці України. Адже справжні українські інтереси на цих зібраннях підмінюються «болісними компромісами» Віктора Пінчука. За таких обставин особливо очевидно, що в часи зовнішньої агресії і серйозних випробувань для національної державності Україна потребує дієвої платформи з обговорення важливих викликів для нашої країни і всього світу», - говориться у зверненні народних депутатів до президента, спікера Верховної Ради та прем’єр-міністра.

Ряд відомих представників громадського суспільства цього року, дійсно, публічно відмовились від відвідування конференції, організованої одіозним бізнесменом. Таку саму позицію зайняла і Гопко. «Особливо з часів Революції Гідності закликаю не допомагати олігархам відбілювати свій імідж та не відвідувати платформи, де власник нав'язує свій порядок денний, а створити свою потрібну для просування інтересів країни альтернативу, де в порядку денному були б питання безпеки, зовнішньої політики та інновацій. Вже в травні 2018 року такий перший захід планується провести в Україні», - зазначила вона в себе на Facebook.

Адміністрація президента, Міністерство зовнішніх справ та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України висловили свою підтримку в питання організації такого майданчика й висловили згоду надати допомогу в його проведенні.

Проте, незважаючи на такі заклики, гостей на YES не поменшало. З половини дев’ятої ранку до Арсеналу почали сходитись українські та закордонні політики і дипломати. Та треба визнати, що переважну частину закордонних гостей можна представляти з префіксом «екс».

 Серед спікерів першого пленарного дня: державний секретар США (2013-2017) Джон Керрі; прем’єр-міністр Великої Британії (2010-2016) Девід Кемерон; державний секретар США (2005-2009) Кондоліза Райс; Президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті; Міністр оборони США (2006-2011) Роберт Гейтс; колишній спікер Палати представників Конгресу США Ньют Гінгріч; віце-президент Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович; лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман; філософ і письменник Бернар-Анрі Леві; генеральний директор Vitol Ян Тейлор; член наглядової ради Інституту вивчення війни, генерал Джек Кейн; екс-директор Агенції національної безпеки США Кіт Александер.

Досить жорстко такий підбір гостей прокоментував на своїй сторінці в Facebook політолог Дмитро Корнейчук, назвавши Ялтинський форум Пінчука «злетом політичних «імпотентів».

Серед українських гостей також переважають «збиті льотчики». Завітали на конференцію українські урядовці з префіксом «екс» (переважно з «уряду камікадзе» Яценюка): колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, екс-міністр економіки Айварас Абромавічус, колишній голова міністерства аграрної політики Олексій Павленко, екс-міністр фінансів Наталія Яресько. Сам Яценюк у статусі колишнього голови уряду відвідає зустріч завтра.

Біля 10 ранку до Мистецького арсеналу під’їхав і кортеж президента. Перед цим охорона попросила представників преси або зайти в приміщення, або залишити територію.

Саме Порошенко відкрив цьогорічну зустріч Ялтинської європейської стратегії.

Упродовж своєї промови глава держави висловив «глибоке переконання», що «історичне місце України - в сім’ї об’єднаної Європи та трансатлантичному західному альянсі». «Наше покликання - стати східним кордоном європейської цивілізації, контрибутором європейської та світової безпеки, двигуном континентальної економіки», - зазначив гарант. Порошенко заявив, що Україна рухатиметься до повноправного членства в Євросоюзі та НАТО. «Це є справжньою гарантією української незалежності, суверенітету, добробуту та процвітання», - сказав він. Та висловив переконання, що «Європі потрібна політично, соціально і економічно сильна Україна».

Наостанок президент дав чергову фантастичну обіцянку, в яку так хотілось би повірити. «Слава європейській Україні, й наступного року зустрінемося в Ялті», - сказав він.

Через таке «прощання» президента потролили навіть у його рідній фракції.

«На кого це розраховано?», - запитав Сергій Лещенко, який теж традиційно відвідує всі заходи, організовані під патронатом мільярдера Пінчука.

Його колега Мустафа Найєм відмітив маніпулятивні ходи президента, який не бажає створювати окремий антикорупційний суд і «з’їжджає» з теми.

Через питання про антикорупційний суд президент потролив і голова правління міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко:

«Цікаве питання Президента Порошенка: «А чи є у вашій країні антикорупційний суд?» Елегантна відповідь Держсекретаря Керрі: «У нашій країні кожен суд - антикорупційний».

Колишній головний редактор Forbes Володимир Федорін, який є співавтором книги екс-голови АП Бориса Ложкіна «Четверта республіка», обурився проведенням заходу Пінчука в цілому. І нагадав своїм підписникам в Facebook пропозицію Пінчука здатися Путіну.

Катерина Пешко, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: