КСУ визнав неконституційними кілька пунктів закону «Про судоустрій і статус суддів»

КСУ визнав неконституційними кілька пунктів закону «Про судоустрій і статус суддів»

Судді дійшли висновку, що в правовій системі країни є тільки один вищий орган судової влади і що зміна назви не передбачає припинення діяльності й ліквідації Верховного суду України

Не можна було звільняти суддів Верховного суду України через перейменування суду

Конституційний суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням Верховного суду України щодо відповідності Конституції кількох пунктів Перехідних і прикінцевих положень Закону «Про судоустрій і статус суддів» від 2016 року.

Про це повідомляється на сайті КСУ. 

«Конституційний суд визнав такими, що не відповідними Конституції України положення пунктів 7 («та ліквідуються» в частині Верховного суду України), 14 («судді Верховного суду України») і 25 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» закону № 1402», - йдеться в повідомленні.

Конституційний суд України дійшов висновку, що судді Верховного суду України мають продовжувати здійснювати свої повноваження як судді Верховного суду.

«Відтак фактична диференціація суддів Верховного суду України та суддів Верховного суду не узгоджується з принципом незмінності суддів, що є складовою конституційної гарантії незалежності суддів», – йдеться в повідомленні.

У КСУ пояснили, що перейменування закріпленого в конституції органу – Верховний суд України – не може відбуватися без переведення суддів Верховного суду України на посади суддів Верховного суду, оскільки немає відмінностей між юридичним статусом судді ВСУ і ВС.

«Вилучення слова «України» – власної назви держави – з словесної конструкції «Верховний суд України» не може бути підставою для звільнення всіх суддів Верховного суду України або їх переведення до іншого суду, тим більше суду нижчої інстанції», – йдеться в рішенні.

У КСУ стверджують, що Верховна Рада, закріпивши на законодавчому рівні порядок припинення діяльності та ліквідації Верховного суду України, вийшла за межі повноважень, визначених у Конституції.

Конституційний суд України рекомендував Верховній Раді «невідкладно» привести положення законодавства України у відповідність до цього рішення, яке назване як «обов’язкове, остаточне і таке, що не може бути оскаржене».

У липні 2016 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон №1402 «Про судоустрій і статус суддів», яким була фактично запущена судова реформа в Україні. Вона, серед іншого, передбачала ліквідацію вищих спеціалізованих судів (господарський, адміністративний, цивільних та кримінальних справ), натомість єдиним судом касаційної інстанції став Верховний суд, суддів до якого було вирішено набирати через конкурс.

Пізніше до КСУ надійшло конституційне подання Верховного суду України щодо відповідності Конституції окремих положень закону про судову реформу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: