Ніяких або – лише Порошенко? Як президента проводжали на вибори

ВИБОРИ-2019
Ніяких або – лише Порошенко? Як президента проводжали на вибори
Петро Порошенко на Форумі «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом», 29 січня 2019 року

Технологи глави держави впевнені, що знайшли «золотий ключик»

Петро Порошенко оголосив про свій похід за другим президентським терміном 29 січня. Це трапилось рівно через тиждень після того, як про своє висування оголосила Юлія Тимошенко. Головна суперниця «перехопила» у Петра Олексійовича День злуки, ще влітку зарезервувавши на 22 січня цілий Палац спорту. Тому команді діючого глави держави довелося підлаштовуватися і готувати «відповідь» з коліс: сценарій висування Порошенка писався в авральному режимі, а дату обирали «з того, що залишилось». Заявляти про своє балотування Петро Олексійович вирішив у День пам’яті Героїв Крут. Саме тому форум мав дещо дивну для простого виборця назву «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом».

VIP-гості та Альона Альона

Захід Тимошенко теж був пафосним і зрежисованим, але все ж таки формально з’їздом «Батьківщини». У випадку ж з Порошенком заздалегідь було відомо: він іде самовисуванцем. Тут зіграло свою роль і небажання «пов’язувати» себе з напівмертвою номенклатурною партією (БПП-«Солідарність»), і потреба відсторонитися від сумнівних особистостей, і намір продемонструвати максимально широку підтримку.


Віктор Ющенко та Мустафа Джемілєв

Віктор Ющенко та Мустафа Джемілєв

Компанія, яка завітала в гості до президента, дійсно була дуже представницькою і різношерстою. Тут були і прем’єр Володимир Гройсман з міністрами, і губернатори, і мери, і майже весь силовий блок, і митрополит Епіфаній (Філарет, який благословляв Тимошенко, захід Порошенка проігнорував), і аксакали української політики Іван Заєць, Павло Мовчан та Дмитро Павличко. Цю компанію розбавили «пугало» російської пропаганди Дмитро Ярош, екс-президент Віктор Ющенко, який ніяк не може визначитись, хто йому симпатичніший – Порошенко чи Олег Ляшко, колишній керівник Інституту стратегічних досліджень, визнаний інтелектуал Володимир Горбулін.


Alyona Alyona

Alyona Alyona

У залі також були численні діячі культури: акторка Ірма Вітовська, співак Тарас Петриненко, інші. Але особливу увагу журналістів відразу привернула імпозантна реперка з Баришівки Alyona Alyona. Саме вона згодом і додала ложки дьогтю цьому зібранню.

Після форуму артистка, яка ще не давно працювала у дитсадочку, написала в «фейсбуці», що потрапила на цю подію цілком випадково. Нібито їй подзвонив голова Баришівської райадміністрації та запропонував взяти участь в конференції, де можна буде знайти меценатів для садочка. Але як тільки вона зрозуміла, що її втягують в політику, втекла.

Дуже прошені

Втім не Alyona Alyona, за планами організаторів, мала стати топ-гостем форуму. За даними «Главкома», керівник штабу Порошенка Віталій Ковальчук напередодні наполегливо обдзвонював дружні парламентські фракції та групи, аби вони прийшли на захід. Мова йшла, перш за все, про «Народний фронт» Яценюка та Авакова. Їх вчора у Міжнародному виставковому центрі на Лівому березі так і не помітили. «Просто у «Народного фронту» на днях з’їзд і Яценюк попросив його не ставити сьогодні в незручну позу, – пояснюють співрозмовники з оточення Порошенка. – Та й, чесно кажучи, ну що нам дасть його підтримка? Скоріше, навпаки».

Форум Форум «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом», 29 січня 2019 року

Щодо Авакова то, за чутками, він вимагає від «Фронту» на з’їзді підтримати Юлію Тимошенко, проте інші крила пручаються такому сценарію. Це може спровокувати розкол в партії, що і так зіштовхнулась з глибокою кризою самоідентифікації. Але це вже інша історія.

У підсумку на висунення Порошенка від «Народного фронту» завітали лише ті, кого до цього «зобов’язувала» посада: голова Верховної Ради Андрій Парубій, секретар РНБО Олександр Турчинов та окремі міністри з «фронтової» квоти.


За годину до початку заходу учасники та гості форуму поступово підтягувались до місця події. Армійський товариш, бізнес-партнер та соратник Порошенка Ігор Кононенко ішов по талому київському снігу пішки в гордій самотності

За годину до початку заходу учасники та гості форуму поступово підтягувались до місця події. Армійський товариш, бізнес-партнер та соратник Порошенка Ігор Кононенко ішов по талому київському снігу пішки в гордій самотності

Також організатори розраховували, що їм вдасться вмовити заспівати гімн Святослава Вакарчука, який нарешті визначився, що не йде на вибори. Але той знову напустив нового туману щодо підтримки якихось проєвропейських сил. І тепер завдання-мінімум Банкової – не допустити, щоб він підтримав когось з інших кандидатів.


Пара власників «Епіцентру» подружжя Герег під’їхало прямо під двері виставкового центру на двох «лексусах» з купою охорони

Пара власників «Епіцентру» подружжя Герег під’їхало прямо під двері виставкового центру на двох «лексусах» з купою охорони

Появі Порошенка на сцені передував агітаційний ролик, в якому перераховувались його досягнення і що цікавіше – обіцянки на другий термін. Досягнення зрозумілі – зупинили агресію, нова українська армія, децентралізація, безвіз, Томос. Нові гасла – «Реальні справи, а не брехливі обіцянки», «Нашу справу за нас ніхто не зробить», «Знову проголосувати за Порошенка – зберегти державу», ну і найяскравіше – «Або Порошенко, або Путін». Обіцянки розписані по роках: «2020 – залучення інвестицій, 2021 – зростання зарплат, пенсій та соцдопомоги, 2022 – євростандарти стануть реальністю, 2023 – початок процедури щодо вступу в ЄС і НАТО».

Дещо застуджений після Давосу Порошенко пройшовся рядами, посміхаючись і махаючи руками. Риторика президента зараз дещо змінюється – розуміючи, що градус інтересу до автокефалії досяг межі, його технологи змінюють акценти на більш приземлені. Тепер гарант бореться з бідністю та за щастя українців.

«Знаю, що мільйони українців з тривогою думають про сьогодення і не впевнені в дні завтрашньому, – визнав президент на п’ятому році свого правління. –  Свідомий, що пенсіонери переймаються, перш за все, тим, як вижити, бо криза найсильніше вдарила саме по них. А знекровлена держава не мала достатнього ресурсу для того, щоб належно їх захистити. Я розумію тих батьків, які не можуть звести кінців у сімейному бюджеті. І мені добре відомо і про настрої молодих людей, які їдуть на навчання чи на роботу за кордон. Багато їжджу по країні і спілкуюся з людьми і чую чимало жорсткої критики і сприймаю її».

Порошенко констатував, що у Всесвітньому індексі щастя Україна за межами першої сотні. Але криза відступає, економіка росте і є можливості для зростання реального добробуту. І Петро Олексійович оголошує наступ проти нового ворога – бідності.

Тепер задача держави – залучити інвесторів, яких так і не вдалося долучити в потрібній кількості за перший термін Порошенка. Президент визначив п’ять секторів, до яких має потекти грошовий потік, – агропромисловий комплекс, ІТ, машинобудування, туризм та логістику, та анонсував четверту промислову революцію.

«Привіт» Тимошенко

Висловився Порошенко і про необхідність «холодного» миру з Росією і тут він не втримався, аби не вколоти опонентів: «Я дуже уважно стежу за різними пропозиціями. Верзуть часом таке, ніби ми тут бавимося в олов’яних солдатиків, а не захищаємо країну у війні з другою за потужністю армією світу! Пропонують записати побажання Путіна у блокнот, а потім цей блокнот винести на референдум. Або пропонують стати перед Путіним на коліна чи в якусь іншу позу» (натяк на риторику Володимира Зеленського).  

«Не так давно хтось із опозиціонерів сказав, ніби бути популістом – це значить  служити людям. Ні, бути популістом – це значить брехати людям і дурити людей. І прирікати їх на злидні та страждання. Мадуро це наочно довів у Венесуелі, а деякі політикани хочуть поекспериментувати в Україні» (натяк на Олега Ляшка).

«Окремі кандидати пропонують повернення до авторитаризму. Хтось говорить про це прямо. А хтось – свою мрію про одноосібну владу камуфлює в екзотичний проект так званої парламентської республіки канцлерського типу. З необмеженими повноваженнями канцлера і, по суті, однопартійним парламентом. І, до речі, цей небезпечний проект пропонує абсолютно неконституційний спосіб ухвалення нової Конституції в обхід Верховної Ради. І в заявленій ними концепції чомусь зникло Національне антикорупційне бюро, антикорупційні органи» (натяк на Тимошенко).

Ну і, нарешті, Порошенко вимовив те, на що так і не спромігся Вакарчук: «Почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими і прийдешніми поколіннями спонукали мене прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду президента України. Прошу у виборців мандата на те, щоб гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції, гарантувати незворотність нашої незалежності. Добробут, безпека, порядок – не менш важливі, ніж армія, мова, віра».

Порошенко, як і Тимошенко, дуже дякував своїй численній родині і після свого виступу пішов обійматись з нею, це – традиційний хід для західних виборчих кампаній.

«Томос дав свій ефект, – піднесено розповідав представники штабу Порошенка у приватних розмовах. – Ми після Нового року робили соцдослідження – так Тимошенко вже на третьому місці після Зеленського та нас. Що робити з Зеленським, ще не розуміємо – якщо він буде так рости, на нього можуть зробити ставки не тільки Коломойський, а той же Ахметов та Пінчук дадуть йому «зелений шлях» на своїх каналах. Але динаміка хороша».

Після Порошенка виступили VIP-агітатори – Андрій Парубій та Володимир Гройсман. Прем’єр, у якого були непрості відносини з президентом, зазначив, що завжди знаходив підтримку у президента і мав взаємність. «Я прийняв рішення, – Гройсман дещо запнувся, – і підтримую рішення президента висунути кандидатуру на другий термін».

Обличчя Гройсмана інколи було красномовнішим, ніж його виступ

Щодо Віталія Кличка, який досі нібито очолює президентську партію, але напередодні потрапив в австрійську клініку, ходили різні чутки. Начебто шпиталізація – хитрий хід, аби видсидітись подалі. Але київський мер спробував «виправитися» - записав коротке селфі-відео з підтримкою Порошенка.


Мер Києва Віталій Кличко привітав президента з австрійської лікарні

Мер Києва Віталій Кличко привітав президента з австрійської лікарні

Куди більше говорив генпрокурор Юрій Луценко, який хоч і попередив, що не має права агітувати, після пасажів, що «дешеві газ та ковбаса – тільки в Сибіру», закликав голосувати за того, хто збереже українську державу. Враховуючи нове гасло «або Порошенко, або Путін», натяк дуже прозорий.

Генпрокурор Юрій Луценко завітав на форум до президента

Слід віддати організаторам належне – на форумі дали слово представникам різних галузей – айтішникам, аграріям, науковцям. Військові переважно на сцену не підіймались, хоча в залі їх було достатньо. Родзинкою став виступ мера Дніпра Бориса Філатова, який спочатку воював з Порошенком в команді Ігоря Коломойського, проте зараз розсипався в компліментах президенту. Філатов похвалив президента за те, що той поділився повноваженнями з громадами, а нові дороги та тролейбуси назвав заслугою Порошенка.

Сюрпризом став виступ письменника Леся Подерв'янського, відомого використанням лайливих слів у своєму мистецтві. Особливо всі напружились, коли гість заявив, що його спіч буде коротким. Але цього разу все обійшлось: «Є така «північна лисичка» з білим пухнастим хвостиком. Вона може з'явитися на наших теренах. Так от щоб вона не з'явилася, я сьогодні тут».


Екс-генсек НАТО Андерс фог Расмуссен

Екс-генсек НАТО Андерс фог Расмуссен

«Ми самі в шоці, яким він «порохоботом» виявився», – сміялися в розмові з «Главкомом» штабісти Порошенка, явно задоволені своїм креативом.

Завершилось все промовою екс-генсека НАТО Андерса фог Расмуссена, який на заході Тимошенко був присутнім лише в віртуальному форматі: «Якщо Росія припинить бої, то не буде більше війни, а якщо ви припините боротися, то України більше не буде».


– Я тут стояв, – емоційно доводив глава фракції БПП Артур Герасимов позафракційному депутату Бориславу Березі в величезній черзі до гардеробу після завершення події.

«Я тут стояв», – емоційно доводив глава фракції БПП Артур Герасимов позафракційному депутату Бориславу Березі в величезній черзі до гардеробу після завершення події.

Втім вся антиросійська риторика президентської команди виглядає дивно на фоні того, що паралельно проходив з’їзд «Опозиційної платформи – За життя», де кум Путіна Віктор Медведчук презентував план по автономізації Донбасу. А на каналі 112, що належить соратнику Медведчука Тарасу Козаку, трансляції двох з’їздів чергувались. Це тільки посилювало підозри у «договорняку».

Хоча захід, що визнали самі члени президентської команди, вийшов затягнутим (три години, замість чотирьох у Тимошенко), Порошенку та його команді можна його записати в плюс. Гарних слів було сказано багато, картинка була красива. Але не факт, що такі пафосні технологічні зібрання стануть переконливішими, ніж бюджетні «з’їзди» з піцою та бургерами.

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: